Adjunctul asistentului pentru afaceri europene si euroasiatice al secretarului de stat al SUA, Hoyt Yee, a declarat luni, la Bucuresti, cu ocazia reuniunii Task Force-ului Romania-SUA pentru implementarea Parteneriatului Strategic, ca Romania a devenit un model in regiune in ceea ce priveste lupta anticoruptie.

Hoyt YeeFoto: Ambasada SUA

Luni, la sediul Ministerului Afacerilor Externe (MAE), a avut loc cea de-a patra reuniune a Task Force-ului pentru implementarea "Declaratiei Comune privind Parteneriatul Strategic pentru Secolul XXI intre Romania si Statele Unite ale Americii".

Potrivit unui comunicat difuzat de MAE, in cadrul evenimentului, adjunctul asistentului pentru afaceri europene si euroasiatice al secretarului de stat al SUA, Hoyt Yee, a mentionat contextul aniversarii a 135 de ani de relatii diplomatice intre Romania si Statele Unite ale Americii si "nivelul excelent al dialogului politic si al cooperarii bilaterale in domeniile de interes comun".

"Diplomatul american a apreciat ca Parteneriatul Strategic bilateral este foarte solid si are un potential imens de dezvoltare, mai ales in domeniul securitatii si al cooperarii economice. A aratat ca dezvoltarea Parteneriatului Strategic in domeniul securitatii trebuie privita in contextul situatiei regionale, amintind de riscurile regionale de securitate", se arata in comunicat.

La randul sau, ambasadorul SUA in Romania, Hans Klemm, a apreciat faptul ca "obiectivul dezvoltarii dimensiunii economice este asumat de partea romana la cel mai inalt nivel si a mentionat ca programul de guvernare al noului guvern roman creeaza toate premisele necesare pentru materializarea acestuia".

Hoyt Yee a participat ulterior la reuniunea Grupului de Lucru bilateral pe probleme economice si comerciale, organizata - cu sustinerea Ministerului Afacerilor Externe - de catre Ministerul Economiei si Ambasada SUA la Bucuresti, reuniune ce "a reconfirmat potentialul de dezvoltare a dimensiunii economice a Parteneriatului Strategic Romania - SUA", potrivit comunicatului MAE.

"Au fost abordate teme de interes ale cooperarii bilaterale Romania-SUA in domeniu, consolidarea cadrului legislativ de interes pentru mediul de afaceri, precum si oportunitatile de crestere a investitiilor americane in Romania", precizeaza sursa citata.

In cadrul discutiilor, Hoyt Yee a amintit rezultatele importante ale luptei impotriva coruptiei, apreciind ca Romania a devenit un model in regiune in acest domeniu.

In replica, secretarul de stat Daniel Ionita a precizat ca lupta impotriva coruptiei este un obiectiv important al Guvernului, asumat la cel mai inalt nivel in Romania, este sustenabil si produce in primul rand rezultate pozitive pentru viata de zi cu zi si bunastarea cetatenilor romani.