Vicepremierul Vasile Dancu a fost recent gasit in conflict de interese intr-un proiect cu finantare prin programul POSDRU, pe vremea in care ocupa pozitia de director al Scolii Doctorale a Academiei Nationale de Informatii "Mihai Viteazul" (ANIMV), din subordinea Serviciului Roman de Informatii, arata Emilia Sercan pe blogul sau. Mai exact, Organismul Intermediar POSDRU arata printr-un raport de control ca Vasile Dancu ar fi participat la evaluarea unor candidati angajati ai ANIMV, in conditiile in care era director al Scolii Doctorale din cadrul acestei institutii. Contactat de HotNews.ro, Vasile Dancu spune ca a fost numit de Academie intr-o comisie alaturi de mai multi profesori, dar nu a examinat pe nimeni de la ANIMV, nu a dat nicio nota si nici nu a fost remunerat.

"Nu am participat la examinarea celor de la ANI, nu am fost remunerat si nici nu m-am pus eu in acea comisie", a precizat Dancu. Acesta a mai spus ca trei institutii au numit profesori intr-o comisie de examinare si acestea sunt cele care pot contesta raportul de control.

Emilia Sercan arata pe blogul sau ca Organismul Intermediar POSDRU l-ar fi gasit pe Vasile Dancu intr-un conflict de interese in urma unui control privind desfasurarea proiectului "Pluri si interdisciplinaritate in programe doctorale si post-doctorale" (POSDRU/159/1.5/S/141086), implementat de Institutul de Cercetare a Calitatii Vietii al Academiei Romana.Procesul verbal de constatare a neregulilor in acest proiect a fost incheiat in data de 3 noimebrie 2015 si a fost semnat de Ella Stefan, director al OI POSDRU-MECS. Vasile Dancu va trebui sa restituie sumele considerate neeligibile pe care le-a incasat in acest proiect, precizeaza Emilia Sercan.

Vasile Dancu, director al Scolii Doctorale a Academiei Nationale de Informatii "Mihai Viteazul" (ANIMV) la data derularii proiectului, a fost gasit in conflict de interese alaturi de alti opt profesori universitari, printre care se afla si Gheorghe Toma, tot de la ANIMV, deoarece au participat la evaluarea unor candidati care erau angajati sau afiliati ai institutiei din care faceau parte si ei insisi.

Vasile Dancu si Gheorghe Toma ar fi participat la evaluarea postdoctoranzilor Valentin-Fernand Filip, Veronica Mihalache si Mihaela Georgiana Negrescu, toti trei cadre didactice sau cadre didactice asociate la ANIMV.

Potrivit raportului de control, membrii comisiei de evaluare de la ANI nu au putut "sa aiba o atitudine profesionista, obiectiva si impartiala, sa execute activitatile prevazute in contract intr-o maniera profesionista, obiectiva si impartiala, din motive privind ( respectiv: sprijin in realizarea unor lucrari/studii, realizarea unor sarcini legate de serviciu etc.).

Echipa de control a mai stabilit ca cei trei postdoctoranzi de la Academia Nationala de Informatii "Mihai Viteazul" au primit lunar suma de 3.700 de lei ca bursa postdoctorala, iar ca masura a fost propusa :recuperarea tuturor cheltuielilor salariale realizate si validate pentru prof.univ.dr.Gheorghe Toma - ANI, prof.univ.dr.Vasile Dancu -ANI, pe subactivitatile 4.1 si 4.2; cat si bursele acordate si mobilitatile pentru postdoctoranzi: Filip Valentin-Fernand, Mihalache Veronica si Negrescu Mihaela Georgiana". Motivul pentru care s-a cerut restituirea banilor de catre cei cinci este faptul ca sumele reprezinta cheltuieli neeligibile.

Raportul de control a mai stabilit ca Institutul de Cercetare a Calitatii Vietii al Academiei Romana trebuie sa restituie Uniunii Europene pentru toate neregulile descoperite in derularea proiectului "Pluri si interdisciplinaritate in programe doctorale si post-doctorale" (POSDRU/159/1.5/S/141086) suma de 1.570.425 lei.

  • Vezi raportul de control al OI POSDRU atasat