Trei persoane ce au inselat 14 primari din Salaj, pe care i-au determinat sa semneze contracte cu o societate comerciala pretinzand ca sunt functionari ai Agentiei Nationale de Integritate (ANI), au fost arestati preventiv pentru 30 de zile sub acuzatia savarsirii infractiunilor de inselaciune, uzurpare de calitati oficiale si constituirea unui grup infractional organizat, informeaza Agerpres.

In data de 20 noiembrie, procurorii din cadrul Parchetul de pe langa Tribunalul Salaj au dispus retinerea celor trei inculpati, pe o durata de 24 de ore, iar la data de 21 noiembrie Parchetul a propus arestarea preventiva pe o perioada de 30 de zile a inculpatilor, propunere admisa de catre Tribunalul Salaj.

Din probatoriul administrat in cauza de procurorii Parchetului de pe langa Tribunalul Salaj a rezultat faptul ca in perioada octombrie - noiembrie 2015, cei trei "inspectori ANI", impreuna cu alte doua persoane neidentificate pana in prezent, au constituit un grup infractional avand ca scop determinarea, prin inducerea in eroare a primariilor din judetul Salaj, sa incheie contracte cu societatea comerciala "Programul pentru Sporirea Capacitatii Administrative SRL".

"Pentru atingerea scopului grupului infractional organizat, cei trei, impreuna cu alte doua persoane neidentificate, s-au deplasat la 14 primarii de pe raza judetului Salaj, si-au declinat calitati de functionari ai Agentiei Nationale de Integritate si, sub pretextul completarii unor formulare intitulate "Raport de Analiza in vederea Sporirii Capacitatii Administrative UATC", au determinat prin mijloace frauduloase reprezentantii primariilor sa semneze acorduri de implementare a unui "Sistem informatic integrat", care erau adevarate contracte", se arata intr-un comunicat remis luni de Parchetul de pe langa Tribunalul Salaj.

Astfel, sub pretextul completarii unui chestionar, care ulterior trebuia semnat de catre primari, "expertii" le introduceau sub chestionar primarilor, parand ca fac parte integranta din chestionar, adevarate contracte cu Programul pentru Sporirea Capacitatii Administrative, un SRL cu titulatura ce da impresia unui program strategic guvernamental, in contract acesta avand calitatea de furnizor al unui sistem informatic integrat ce cuprindea un pachetul de servicii software.

Pretul convenit de catre parti pentru pachetul de servicii aferente sistemului informatic contractat de catre beneficiar in baza acordului, era de 870 dolari/ an. Factura se emitea ulterior semnarii acordului, pentru perioade succesive de cate 12 luni. Acordul se incheia pe o perioada de patru ani si se prelungea automat in aceleasi conditii daca niciuna dintre parti nu il denunta cu 60 de zile inainte de expirarea sa.

"Relevanta pentru intentia grupului infractional o constituie clauza potrivit careia in cazul denuntarii acordului, din orice motiv de catre beneficiar sau furnizor, inainte de expirarea duratei acordului sau fara respectarea termenului de preaviz, denuntatorul urma sa fie obligat la plata sumei de 2.380 euro, reprezentand taxa reziliere, prin inserarea acestei clauze urmand sa descurajeze orice incercare de denuntare a acordului de catre beneficiari", se mai arata in comunicat.

In cauza procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea SRI - Directia Judeteana Salaj si IPJ Salaj. Cercetarile continua in vederea lamuririi tuturor imprejurarilor cauzei si stabilirii raspunderii penale. Punerea in miscare a actiunii penale este o etapa a procesului penal reglementata de Codul de procedura penala, avand ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate in nicio situatie sa infranga principiul prezumtiei de nevinovatie.