Fostul sef al Oficiului National pentru Protectia Martorilor (ONPM), chestorul Adrian Barascu, a fost arestat preventiv pentru 30 de zile la cererea procurorilor DNA, inca de marti seara, pentru abuz in serviciu, deturnare de fonduri si fals intelectual. Alti cinci politisti si un psiholog l-au insotit in spatele gratiilor. Potrivit procurorilor, ofiterii de la ONPM le puneau viata in pericol in mod intentionat martorilor protejati, plimbandu-i in statiuni montane sau litorale aglomerate, unde ofiterii puteau sa-si petreaca concediul. Martorii din program sustin ca erau chiar amenintati de catre politistii de legatura ca vor fi trimisi pe mana interlopilor. Chestorul Barascu punea la cale chiar un proiect legislativ cu ajutorul a doi deputati, pentru ca institutia pe care o conducea sa fie mutata in subordinea Ministerului Justitiei, unde sa devina autonoma,mentioneaza Adevarul.

Adrian BarascuFoto: AGERPRES

Interceptarile din dosarul ofiterilor de la Protectia Martorilor dezvaluie adevarata dimensiune a ambitiilor chestorului Adrian Barascu, acuzat de procurorii DNA de constituirea unui grup infractional organizat, abuz in serviciu, deturnare de fonduri si fals intelectual. Barascu discuta cu doi politicieni - Octavian Marius Popa (deputat PNL) si Tudor Tanasescu (deputat PSD 2004-2008) - pentru introducerea unui proiect legislativ de mutarea a ONPM din subordinea Ministerului de Interne in cea a Ministerului Justitiei. Ambitia lui Barascu era ca institutia pe care o conducea sa devina autonoma in cadrul Ministerului Justitiei, asemenea DNA-ului sau DIICOT-ului.

Chestorul Barascu se lauda psiholoagei Andreea Violeta Lita, arestata si ea preventiv in dosar, ca deputatul PNL l-ar fi asigurat ca proiectul legislativ de mutare a ONPM din subordinea MAI in cea a MJ va fi sustinut in Parlament chiar de Alina Gorghiu. ”Si inca o chestie super buna: am luat legatura cu prietenul meu si mi-a zis ca Alina Gorghiu se ocupa personal de promovarea acestei legi!”, a sustinut Barascu intr-o convorbire interceptata de procurorii DNA, scrie Adevarul.

Mai mult, Barascu ar fi primit asigurari ca proiectul legislativ va fi adoptat in Parlament pana in martie 2016. Entuziasmul sau a fost impartasit de subordonata sa Felicia Violeta Popa: ”Tu! asa, in forma asta, asa? Bine, trebuie amenajata final! Doamne, cred ca nu m-am imbatat in viata mea, dar acum ma imbat. Vai! vai de mine, Doamne ajuta sa fie asa! Atunci! pfai de mine! De abia atunci facem si noi munca asa cum trebuie!”.

Deputatul PNL Octavian Marius Popa a sustinut, luni, intr-un comunicat de presa, ca nu a initiat proiectul legislativ la care se face referire in dosarul chetorului Adrian Barascu si nu a dat curs solicitarilor primite in acest sens. Octavian Popa recunoaste ca a primit propunerea de proiect legislativ pe e-mail, dupa o discutie cu Barescu, insa a abandonat punerea in aplicare a initiativei pentru ca ”ii lipseau anumite competente”.

Munca asa cum trebuie” pentru ofiterii ONPM arestati preventiv in dosar implica punerea in pericol in mod intentionat a martorilor din program, care erau plimbati prin statiuni montane si litorale aglomerate, pentru ca politistii sa se poata bucura de vacanta, potrvit DNA. Membrii gruparii conduse de chestorul Barascu lucrau pe de-o parte pentru majorarea fondurilor primite de institutie, iar pe de alta parte pentru reducerea cheltuielilor destinate folosului exclusiv al martorilor din program.

Martorii inclusi in program au descris experiente similare care vizeaza aspecte precum impunerea venitului minim pe economie, in discrepanta totala cu nivelul de trai anterior, inchirierea unor spatii de locuit improprii si la un pret supraevaluat, achizitionarea unor servicii de lux (autoturisme inchiriate, sedii de birouri de lux inchiriate), concomitent cu refuzul de a se asigura nevoile primare (asistenta medicala, medicamente, plata utilitatilor si a chiriei), servicii de paza si protectie inexistente sau ineficiente, reguli stabilite discretionar, sub pretextul asigurarii protectiei, aflate in contradictie cu masurile care expun martorii chiar la pericolul care a determinat includerea lor in program, pretinderea unor sume de bani si altor bunuri de catre ofiterii de legatura sau relocarea discretionara a martorilor.

De asemenea, martorii au reclamat faptul ca au fost amenintati si sicanati, ca reactie la nemultumirile pe care ei le-au exprimat. Unul dintre martori a sunat la dispeceratul ONPM pentru a reclama intarzierea indemnizatiilor lunare fara niciun motiv.

Comisarii-sefi Dan-Cristian Puscas si Aurel Lehadus au fost iritati de indrazneala martorului. Puscas ii spunea lui Lehadus, intr-o convorbire interceptata, ca: ”Sa sune, ma! Foarte bine ca a sunat. Hai sa vezi ce o perpelesc! Ba, cat e de nenorocita, ma! Ba, la Gherla o ducem, la Maramures [...] Sau la Iasi la Corduneni, acolo! La cel mai indepartat penitenciar [...] o dam la Corduneni”. Lehadus ii raspundea colegului sau ca nu exista penitenciar de femei la Iasi.

Drama unui alt martor protejat de ONPM a fost descrisa procurorilor chiar de unul dintre psihologii institutiei, martor in dosar. Astfel, ofiterii ONPM au decis relocarea martorului sub protectie, impreuna cu intreaga sa familie, intr-o casa darapanata, fara acces la apa curenta sau la o soba, dintr-o comuna mica. Martorul s-a plans psihologului ca are probleme cu decontarea medicamentelor si a fost chiar agresat de catre chestorul Adrian Barascu.

Chestorul a inceput sa-l jigneasca si sa-l ameninte pe sotul meu, ca este un infractor si un tepar si ca daca il da el afara, il aresteaza politia [...] In timp ce il jignea pe sotul meu, il batea cu pumnul in piept si pe umar, dupa care dadea cu pumnul in masa. Domnul director era sub influenta bauturilor alcoolice”, a sustinut sotia martorului agresat.

Mai mult, comisarul-sef Aurel Lehadus, care era ofiterul de legatura pentru martorul respectiv, i-a cerut acestuia tigari de contrabanda si cafea in schimbul ajutorului.

Un alt martor inscris in program a incercat sa se sinucida dupa ce politistii nu i-au gasit un loc de munca, in ciuda promisiunilor facute in acest sens.Potrivit Mediafax, martorul aflat sub protectie a avut o convorbire telefonica de doua ore cu psiholoaga Andreea Violeta Lita, careia i-a comunicat ca se afla in parcul Cismigiu cu un pumn de pastile.

Psiholoaga nu a intervenit pentru a-l salva pe barbat, iar dupa incheierea convorbirii, martorul a incercat sa o apeleze din nou, insa Lita nu a raspuns. Atunci martorul a inghitit pumnul de pastile si a fost salvat de un prieten, caruia i-a comunicat unde se afla inainte de a lesina.

Politistii inculpati in dosar au recurs chiar la amenintari pentru a obtine bani de la martorii aflati in programul de protectie. Astfel, comisarul-sef Marcel Daniel Gomeaja i-ar fi cerut unui martor 1.500 de lei pentru a-i instala un sistem de alarma in casa. Apoi Gomoaja l-a speriat sa se mute din localitate, spunandu-i martorului ca fiica sa ar putea sa fie rapita de oamenii care au fost deranjati de declaratiile sale,informeaza Mediafax.

Chestorul Adrian Barascu a interzis comunicarea datelor financiare catre cei de la Audit sau de la Corpul de Control al MAI, profitand de faptul ca cele mai multe cheltuieli erau secrete. ”Deci tu spune-le sa plece, nu le dai nimic. Din dispozitia mea nu le dai nimic. Luni sa vina sa stam de vorba. Si inchide-ti telefonul. Le-am spus ca esti plecat, luni mergem si discutam”, ii ordona Barascu comisarului-sef Marcel Daniel Gomeaja.

Insa, aranjarea cheltuielilor ONPM in acte cadea in responsabilitatea comisarului-sef Felicia Violeta Popa. Aceasta se plangea ca cele mai multe cheltuieli sunt inutile sau supraevaluate si trebuie sa schimbe destinatia baniilor pentru a ascunde deturnarea fondurilor. ”Tre' sa-l chemi sa-si faca... zii cheltuielile! cheltuielile financiare sa si le puna in ordine, ca au venit astia si au cerut la fix, cum s-au cheltuit banii [...] Eu ma ingrozesc, deci ma ingrozesc, pe hartii ma ingrozesc. Nu stiu cum sa fac, sa... sa fie in regula”, spunea Felicia Violeta Popa intr-o convorbire interceptata.

Banii economisti de ofiterii ONPM, prin majorarea fondurilor destinate institutiei si reducerea cheltuielilor destinate exclusiv protectiei martorilor, au fost folositi de chestorul Barascu inclusiv pentru un sejur de 11 zile in Dubai, in valoare de 10.000 de euro. Chestorul a fost insotit pe plajele din Dubai de psiholoaga Andreea Violeta Lita,potrivit Adevarul.

Intr-o discutie cu directorul adjunct al ONPM, Cristian Pintilescu, cercetat si el sub control judiciar in acelasi dosar, chestorul Barascu a glumit ca: ”Da' haideti ca sa nu mai vorbim pe telefon..., ca dauneaza grav libertatii”