Peste 100 de persoane au fost ucise in nordul Myanmarului, cand un morman de sedimente de la o mina de jad a alunecat peste baracile in care dormeau muncitorii, potrivit presei oficiale, citata de CNN, preluata de Mediafax.

tragedie la o mina de jad din MyanmarFoto: Captura YouTube

UPDATE 15.36 Sperantele ca vreuna dintre cele 100 de persoane date disparute va fi gasita in viata dispar, iar autoritatile spun ca este inca neclar cati oameni traiau acolo. Echipajele de salvare au recuperat 113 de cadavre pana luni seara cand s-au suspendat cautarile, informeaza Reuters.

Alunecarea mormanului cu inaltimea de aproximativ 60 de metri a avut loc sambata in regiunea Hpakant, din statul Kachin, potrivit ziarului Global New Light.

Saptezeci de baraci unde dormeau muncitori au fost ingropate in timpul acestei alunecari, doar cinci dintre ele ramanand neafectate, mai anunta publicatia. Armata incearca sa salveze victimele alaturi de locuitori, multe persoane fiind inca disparute.

In aceasta zona exista jad de foarte buna calitate, piatra semipretioasa de culoare verde, translucida, fiind foarte apreciata de tara vecina China.

Multi muncitori, in special veniti din alte zone ale tarii, isi duc cu greu traiul cautand jaduri ramase in moloz.

Potrivit unui raport publicat luna trecuta de organizatia Global Witness, industria de jad din Myanmar a valorat anul trecut 31 de miliarde de dolari - 48 la suta din PIB-ul tarii.

Desi valoarea jadului din regiune se ridica la 21.000 de dolari pe an pentru fiecare persoana din statul Kachin, localnicii au primit o suma foarte mica de bani dupa ce a fost exploatata aceasta resursa, potrivit raportului.

Dimpotriva, activitatile de exploatare derulate de companiile miniere au creat pericole la nivelul mediului inconjurator, mai arata raportul. O serie de accidente fatale au avut loc in ultimele luni din cauza faptului ca diferite companii miniere "arunca mari cantitati de reziduuri in lacuri si izvoare sau pe movile predispuse la prabusire".

Urmarile dezastrului. Imagini cu impact emotional: