Referendumul prin care se va decide dacă Marea Britanie va continua sau nu să rămână în Uniunea Europeană ar putea fi organizat în 2016, iar rezultatul său final poate influența soarta a zeci de mii de români care muncesc în Anglia. “Obiectivul clar al guvernului Cameron este să asigure un pachet de reforme care să-i permită să ducă o campanie activă pentru rămânerea în UE”, a declarat pentru HotNews ministrul britanic pentru afaceri europene, David Lidington.

HotNews.roFoto: Hotnews

Ministrul britanic a enumerat care sunt aceste reforme solicitate cu insistență de Londra și a subliniat importanța modificării unor aspecte legate de asigurările sociale pentru imigranți. “De departe rămânerea în UE ar fi cel mai bun rezultat, dar dacă votul va merge în cealaltă direcție atunci chestiunea [dreptului românilor de a munci în Marea Britanie, n.r.] va fi parte din negocierile următoare, negocieri care vor stabili termenii relației ulterioare dintre Marea Britanie și Uniunea Europeană”, a explicat ministrul David Lidington pentru HotNews.

Lidington a subliniat și apariția unor tensiuni în sistemul britanic de asigurări sociale, unul dintre cele mai generoase din Europa, de care beneficiază inclusiv românii care muncesc sau studiază în Marea Britanie. “Acceptăm principiul de bază al libertății de mișcare a forței de muncă și mulți cetățeni britanici au beneficiat de asta. Nu dorim să impunem cote sau praguri, dar dorim libertatea de a ne organiza sistemul social în așa fel încât să limităm posibilele tensiuni. Mă refer în special la beneficiile sociale de care se bucură angajații din prima zi, chiar dacă nu au contribuit nicio zi în prealabil la sistemul asigurărilor sociale”.

Precizarea este făcută și în contextul unei crize financiare importante cu care se confruntă sistemul asigurărilor sociale din Anglia, unde spitalele au înregistrat doar într-un an deficite de 2 miliarde de lire sterline. Povara pusă pe sistemele sociale de asigurări de numărul important de cetățeni UE și non-UE care au venit în ultimii ani în Marea Britanie nu este ceva ce poate fi rezolvat doar de guvernul de la Londra. “În acest moment suntem constrânși de legislația europeană”, a mai declarat oficialul britanic.

David Lidington a enumerat, în cursul unei întâlniri cu corespondenți din estul UE, care sunt principalele subiecte de negociere pe care guvernul Cameron le dorește rezolvate înainte de declanșarea referendumului pe tema rămânerii în UE.

  • Reducerea complexității și costurilor birocratice la nivelul UE; 
  • Succes în negocierile TTIP care “vor seta un standard global de afaceri la nivel transatlantic în loc să-i așteptăm pe asiatici să decidă ei standardele și să îi pună pe europeni într-o poziție jenantă”; 
  • Construirea unei arhitecturi UE în care integritatea pieței unice pentru toți cei 28 de membri să fie protejată chiar dacă o parte dintre acești membri vor dori o integrare politică și fiscală mai mare: protecție în fața unor “posibile discriminări plecate de la existența unor monede diferite“; 
  • Un rol mai important în cadrul UE pentru parlamentele naționale; 
  • Schimburi de informații mai intense între polițiile naționale și serviciile secrete din Uniunea Europenă și înregistrarea numelor pasagerilor inclusiv pentru zborurile efectuate în interiorul UE. 

“E clar că noi, în Marea Britanie, nu vom lua parte la o uniune politică mai strânsă în cadrul UE. Iar Europa trebuie să fie matură și să accepte această diversitate care înseamnă niveluri diferite de integrare pentru diferiți membri”, a mai declarat David Lidington. “Noi nu vorbim despre o Europă în două viteze. Vorbim despre destinații diferite. Iar dacă vor exista anumite țări care ar putea dori o integrare mai mare nu ne vom împotrivi, dar așteptăm în schimb respect pentru alegerea noastră de a rămâne deoparte“.