Autoritatea Electorala Permanenta a demarat pe 6 noiembrie o campanie de recrutare de operatori de calculator in birouriile sectiilor de votare, care sa lucreze cu sistemul informatic de monitorizare a prezentei la vot si de prevenire a votului ilegal, iar in doua saptamani s-au inscris 7861 de persoane. Este insa nevoie de 25.135 de operatori pentru cele 19.834 de sectii din tara.

AEP reaminteste ca persoanele interesate sa devina operatori de calculator se pot adresa in acest sens birourilor judetene ale Autoritatii, ale caror coordonate se gasesc aici.

AEP precizeaza ca activitatea de operator de calculator este remunerata sub forma de indemnizatie stabilita prin Hotarare a Guvernului.

Persoanele care doresc sa participe la selectie trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii:

  • Sa aiba cetatenia romana si domiciliul in Romania;
  • Sa cunoasca limba romana, scris si vorbit;
  • Sa aiba minimum 18 ani impliniti;
  • Sa aiba capacitate deplina de exercitiu;
  • Sa fi absolvit invatamantul general obligatoriu;
  • Sa aiba cunostinte de baza in tehnologia informatiei.

Despre sistemul informatic de monitorizare a prezentei la vot si de prevenire a votului ilegal (SIMPV) si Aplicatia informatica pentru verificarea dreptului de vot (ADV):

SIMPV are un rol instrumental in asigurarea integritatii procesului electoral si are urmatoarele functionalitati:

a) faciliteaza verificarea indeplinirii conditiilor prevazute de lege pentru exercitarea dreptului de vot;

b) semnaleaza tentativele de vot ilegal;

c) faciliteaza exercitarea dreptului de vot;

d) asigura unicitatea inscrierii in listele electorale;

e) agrega date statistice privind prezenta alegatorilor la vot.

ADV

ADV reprezinta un program informatic, realizat de catre Serviciul de Telecomunicatii Speciale, care asigura prelucrarea datelor de identificare ale alegatorilor culese de catre operatorii de calculator si compararea acestora cu datele deja inregistrate.

Click aici pentru a aflat mai multe informatii privind modalitatea de selectare si desemnare a operatorilor de calculator si formalitatile de inscriere la sesiunea de examinare practica a competentelor