Presedintele Klaus Iohannis a declarat vineri, intr-un discurs sustinut la Cotroceni, ca boala de care sufera sistemul de Educatie este "reformita cronica" si nu lipsa de reforme, aratand ca isi doreste o dezbatere publica larga, pe lunga durata, care sa se concretizeze prin schimbari profunde, care sa dea rezultate. Seful statului a invitat, vineri, la Palatul Cotroceni, 120 de elevi, cu ocazia aniversarii a 25 de ani de la semnarea conventiei ONU cu privire la drepturile copilului.

Klaus IohannisFoto: Facebook - Klaus Iohannis

Va felicit pentru acest demers sincer si pentru mesajul vostru incarcat de semnificatii! Este un manifest care transmite si ofera speranta.

Expresia "Cand voi fi mare..." reflecta visuri si asteptari pe care cel mai adesea le uitam cu trecerea anilor. Dar visele copilariei sunt cea mai autentica reflectie a unui viitor nealterat de prejudecatile celor din jur, de limitarile impuse de "nu ai voie", "nu se poate" sau "e imposibil". Este o imagine a unei lumi cu personaje pozitive, in care toti, indiferent de statutul social, suntem capabili sa realizam ceea ce ne propunem, in care invingi doar prin fapte bune si curaj, in care provocarile au un final fericit si in care putem deveni orice ne propunem.

De aceea, dragi copii, va multumesc pentru acest manifest, care imi da convingerea ca intarind comunicarea intre voi si adulti, sub toate aspectele, putem transforma lumea ce ne inconjoara in acea realitate care sa va reprezinte si sa va sustina. Respectul fata de opiniile voastre, deschiderea fata de argumentele aduse in sustinerea acestora si implicarea in procesul decizional sunt esentiale pentru devenirea voastra ca adulti si cetateni activi.

Astazi, la aniversarea a 25 de ani de la semnarea Conventiei cu privire la Drepturile Copilului, vreau sa reafirm respectarea si garantarea prevederilor sale pentru toti copiii aflati pe teritoriul Romaniei, indiferent de rasa, culoare, sex, limba, religie, opinie politica, in masura in care este, nationalitate, apartenenta etnica sau origine sociala, de situatia materiala, incapacitatea fizica, de statutul la nastere sau de statutul dobandit al copilului ori al parintilor.

Societatea romaneasca trece printr-o perioada de maturizare democratica. Multi tineri incep sa isi doreasca mai mult de la cei care ii reprezinta, ceea ce este o conditie esentiala de functionare a unui sistem democratic. Eu sper ca dorinta dumneavoastra de implicare de acum sa se pastreze si in etapa maturizarii.

Avem nevoie de cetateni activi in politica, in societatea civila, in comunitatile locale si in toate institutiile si organizatiile din Romania. De aceea, dorinta voastra de a fi auziti este complet indreptatita si trebuie stimulata, sprijinita si promovata in scoala si in societate.

Aceasta participare trebuie sa completeze un proces educational care sa va permita sa deveniti cetateni implicati.

De aceea, in urmatorii doi ani imi doresc ca intreaga societate sa devina parte a unui exercitiu de imaginatie - cum ne dorim sa arate scoala romaneasca pentru a putea educa romanii de maine. Imi doresc o reforma autentica, o schimbare profunda fiindca, din pacate, boala sistemului de educatie romanesc nu este lipsa de reforma, ci reformita cronica de care sufera de la revolutie incoace. Am avut multi, foarte multi ministri ai educatiei si fiecare a incercat o reforma sau chiar doua. Ceea ce nu-mi doresc este o reforma formala si ceea ce imi doresc este o dezbatere publica larga, de lunga durata, urmata de schimbari profunde, care pot fi motivate si care dau rezultate.

Dragi copii,

Contributia voastra, ca cei mai tineri beneficiari ai procesului educational, este esentiala pentru ca viziunea educatiei pentru Romania de maine sa fie una solida, ambitioasa si pe termen lung. Entuziasmul, lipsa de limitari de toate tipurile, imaginatia si familiaritatea cu lumea tehnologiei moderne, pe care cu certitudine noile generatii le au in doze mari, sunt esentiale pentru o viziune asupra educatiei racordata la realitate.

Astazi avem privilegiul sa va ascultam si ocazia sa sarbatorim 25 de ani de cand intreaga lume a considerat esential sa avem un document care sa garanteze drepturile copiilor, in baza a patru principii: non-discriminarea; urmarirea celor mai bune interese ale copilului; dreptul la viata, supravietuire si dezvoltare si respectul fata de parerile copilului. Imi doresc ca aceste principii sa stea la baza deciziilor politice si administrative.

In incheiere, va doresc mult succes in devenirea voastra ca adulti si va asigur ca eu sunt alaturi de voi!