Cazurile de infectii din spital (nosocomiale) sunt subraportate in Romania, pentru ca este imposibil ca la nivel national ponderea lor sa fie de 1%, iar la nivelul Uniunii Europene, intre 5-15%, a declarat, joi, dr. Roxana Serban, de la Institutul National de Sanatate Publica, potrivit Mediafax.

"In Romania, aceste infectii sunt subraportate. Toate eforturile pe care le-am depus au fost pentru a cunoaste in sensul real numarul de infectii, pentru a impiedica transmiterea acestor germeni. (...) Pe raportarea nationala statistica, rata de incidenta este de 1 - 1,2%. In cadrul sentinelei, pe care noi am initiat-o si care functioneaza de patru ani, in principal pentru tipurile de infectii in sectiile cu cel mai mare risc, si anume cele de terapie intensiva, s-a ajuns sa fie raportate si rate medii - pe cele 12 spitale care intra in aceasta sentinela - de 4%. Chiar am avut un spital care si-a recunoscut realmente problema, cu o incidenta de 20% in sectia de terapie intensiva", a spus Roxana Serban, la conferinta "Antibioticele - utilizarea in exces si rezistenta, impact major asupra sanatatii publice" , organizata la Institutul National de Sanatate Publica de Administratia Prezidentiala.

Potrivit medicului, infectiile nosocomiale sunt cel mai frecvent provocate de germeni care sunt rezistenti la antibiotice.

Presedintele Societatii Romane de Microbiologie, Alexandru Rafila, a confirmat si el ca in Romania cazurile de infectii nosocomiale sunt subraportate.

De asemenea, reprezentantul Organizatiei Mondiale a Sanatatii pentru Romania, Victor Olsavszky, a spus ca in Romania se poate vorbi despre un slab control al infectiilor nosocomiale.

"Acest lucru, cel putin pentru Romania, s-a tradus in aceste cifre pe care le-ati auzit. Este imposibil ca Romania, in sistemul sanitar pe care il cunoastem foarte bine, sa aiba o incidenta a infectiilor spitalicesti nosocomiale sub media UE, sub americani. Este imposibil. Acest lucru nu se intampla numai in Romania. Se intampla in multe alte tari, acest lucru trebuie adresat, pentru ca spitalul ramane in continuare un rezervor important, o sursa importanta de germeni gata rezistenti la antibiotice", a spus Olsavszky.

Administratia Prezidentiala anunta, joi, intr-un comunicat ca "Romania se afla intre primele trei state din Europa in ceea ce priveste nivelul ridicat al consumului de antibiotice, astfel incat incadrarea acestei practici drept problema de siguranta nationala nu este una nejustificata".

Administratia Prezidentiala a organizat, joi, la initiativa Societatii Romane de Microbiologie, dezbaterea "Antibioticele - utilizare in exces si rezistenta, impact major asupra sanatatii publice", cu prilejul Zilei Europene de Constientizare asupra Consumului si Rezistentei la Antibiotice.

"In conditiile in care tara noastra se afla intre primele trei state din Europa in ceea ce priveste nivelul ridicat al consumului de antibiotice, incadrarea acestei practici drept problema de siguranta nationala nu este una nejustificata. Astfel, Administratia Prezidentiala isi propune sa ofere, cu acest prilej, expertilor prezenti la eveniment o platforma de dialog si dezbatere in vederea identificarii de solutii concrete si strategii de interes national adaptate sistemului de sanatate din Romania", precizeaza sursa citata.

Rezistenta la antibiotice reprezinta o amenintare reala la adresa sanatatii publice atat la nivel national, cat si la nivel international, fiind tema majora a celui mai recent summit al liderilor G7 desfasurat la Schloss Elmau, Germania (7 - 8 iunie 2015).

"Cresterea continua a rezistentei microbiene la antibiotice a atins in ultimii ani nivelul unei amenintari serioase la adresa sanatatii populatiei la nivel international. Avem, din pacate, o cunoastere limitata a dimensiunilor fenomenului in tara noastra. Ceea ce stim este extrem de ingrijorator si au fost parcursi prea putini pasi in comparatie cu celelalte state europene catre controlul rezistentei microbiene. Este necesara identificarea de solutii pentru a defini obstacolele ce trebuie depasite in cadrul unui program de actiune national destinat combaterii rezistentei la antibiotice", a afirmat, in cadrul dezbaterii, Diana Paun, consilier de Stat in Departamentul Sanatate Publica al Administratiei Prezidentiale.