Ministrul Sanatatii, Patriciu Achimas-Cadariu, a declarat joi ca ceea ce s-a intamplat in clubul Colectiv este o situatie cu totul exceptionala, pentru care multe tari nu sunt pregatite.

Patriciu Achimas-CadariuFoto: Institutul Oncologic "Ion Chiricuţă"

"Ce s-a intamplat la Colectiv nu este un lucru care se intampla zi de zi. Este o situatia cu totul exceptionala pentru care multe tari nu sunt pregatite. Eu sunt un adept al profilaxiei si probabil ati auzit acest lucru si in saptamanile care urmeaza vom detalia lucrurile, dar nu te poti pregati chiar pentru orice catastrofa de pe lumea asta. (...) Vom invata din aceasta intamplare", a afirmat ministrul, care a vizitat o victima a incendiului internata la Spitalul C.C. Iliescu, relateaza Agerpres.

El a admis ca exista diferente in ceea ce priveste dotarea cu aparatura intre spitalele romanesti si cele din strainatate.

"Eu consider ca in conditiile date repet: suntem in Romania, suntem romani, trebuie sa ne uitam exact ce facem fiecare dintre noi. In mod evident sunt diferente, dar traim in Romania si dumneavoastra, si eu si responsabilitatea noastra si ca medic practician si acum in aceasta functie este fata de pacientii nostri. Asta este situatia, si eu, hai sa ne gandim cu totii cum facem sa ne facem meseria, cat producem, cat lucram in comparatie cu cei care muncesc mai mult si produc mai mult. Astea sunt conditiile pe care le are Romania si, in aceste conditii, in acest sistem, avem responsabilitatea de a ne trata pacientii nostri", a spus medicul.

In opinia acestuia, in cazul ranitilor de la Colectiv s-au luat masurile potrivite.

"Consider ca in aceasta situatie s-au luat masurile potrivite. Mi s-a reprosat ca uneori realitatile au fost mai sumbre in evolutia pacientilor decat s-a intamplat. Dincolo de aceste camere sunt apartinatorii pacientilor cu care am tinut sa ne intalnim. Nu ar fi fost deloc etic ca oricine de aici sa spuna ca nu va merge bine, vor muri, era un mesaj absolut nepotrivit si nimeni din sistem nu l-ar da. Nu este etic. Dincolo de etica ne gandim la partea concreta. (...) In saptamanile care urmeaza, ca sa discutam pe cifre si nu pe pareri, va vom furniza datele de supravietuire a acestor pacienti. Va vom produce date, cifre si le vom compara cu cele din carti sa vedem exact in situatia acestor cazuri, a gravitatii lor cum ne-am descurcat ca si sistem. Conditiile de la noi sunt conditiile unui Produs Intern Brut atat cat il avem", a aratat Patriciu Achimas-Cadariu.

El a informat ca mai sunt raniti in tragedia din clubul Colectiv in stare grava. "Sunt pacienti in stare grava inca. Cred ca suportul nostru trebuie sa se indrepte atat in directia pacientilor, cat si a apartinatorilor. Nu este o situatie obisnuita, este o situatie cu totul si cu totul exceptionala", a afirmat demnitarul.

Ministrul a precizat ca miercuri si joi a facut vizite in spitalele bucurestene unde sunt internate victime de la Colectiv pentru a vedea starea pacientilor, dar si pentru a vorbi cu medicii.

"Zilele acestea, in calitate de medici, trebuie sa vedem ce se intampla cu pacientii de la Colectiv in primul rand. Cu ocazia aceasta sigur ca vedem si alte aspecte din spitale si chiar incepem unele consultari cu colegii nostri. Una peste alta este un exercitiu foarte bun pe care il facem zilele acestea. Ne-am concentrat pe acesti pacienti (n.r. ranitii din Colectiv) si ieri si astazi, dar dincolo de aceasta am vazut si lucruri exceptionale care se petrec in acest spital si in celelalte pe care le-am vizitat ieri", a mai spus ministrul Sanatatii.