Presedintele Klaus Iohannis a afirmat joi ca, in conditiile in care Romania se afla intre primele trei state din Europa in ceea ce priveste nivelul ridicat al consumului de antibiotice, "incadrarea acestei practici drept problema de siguranta nationala nu este una nejustificata".

"Administratia Prezidentiala isi propune sa ofere, cu acest prilej, expertilor prezenti la eveniment o platforma de dialog si dezbatere in vederea identificarii de solutii concrete si strategii de interes national adaptate sistemului de sanatate din Romania", se arata intr-un comunicat postat pe site-ul Administratiei Prezidentiale, cu ocazia Zilei Europene de Constientizare asupra Consumului si Rezistentei la Antibiotice.

Cu acest prilej, Administratia Prezidentiala a organizat, la initiativa Societatii Romane de Microbiologie, la Palatul Cotroceni, simpozionul "Antibioticele - utilizare in exces si rezistenta, impact major asupra sanatatii publice".

"Cresterea continua a rezistentei microbiene la antibiotice a atins in ultimii ani nivelul unei amenintari serioase la adresa sanatatii populatiei la nivel international. Avem, din pacate, o cunoastere limitata a dimensiunilor fenomenului in tara noastra. Ceea ce stim este extrem de ingrijorator si au fost parcursi prea putini pasi in comparatie cu celelalte state europene catre controlul rezistentei microbiene. Este necesara identificarea de solutii pentru a defini obstacolele ce trebuie depasite in cadrul unui program de actiune national destinat combaterii rezistentei la antibiotice", a afirmat, in cadrul simpozionului, Dr. Diana Paun, Consilier de Stat, Departamentul Sanatate Publica al Administratiei Prezidentiale.