Traian Halalai, presedintele executiv al bancii de stat EximBank, este audiat la aceasta ora la DNA, informeaza Adevarul. Directorul nu a facut nicio declaratie inainte de audieri. Traian Halalai conduce EximBank din noiembrie 2012, cand a fost instalat de catre premierul Victor Ponta. El si-a inceput cariera din sistemul bancar in 1995, cand a inceput sa lucreze ca dealer in cadrul fostei banci de stat Bancorex. Ulterior a fost recrutat de olandezii de la ING Bank, unde ajunsese pana la functia de de director financiar. In intervalul 2006-2012 a lucrat la Banca Romaneasca, pe pozitia de CFO si director general adjunct. Contactati de HotNews.ro, oficiali ai BNR au precizat ca "daca riscul reputational se materializeaza, vom lua masuri care pot merge pana la ridicarea mandatului"

Traian Halalai, presedinte executiv EximBankFoto: Eximbank

Joi la pranz, EximBank a trimis un comunicat de presa in care face precizarea că Traian Halalai "a fost citat în calitate de martor într-un dosar privind activitatea precedentă a Companiei de Asigurare - Reasigurare Exim România, al cărei acționar majoritar este EximBank. În aceste condiții, orice alte informații publicate pe aceste subiect sunt pur speculative, neconforme cu realitatea și au tentă de dezinformare publică", se arata in comunicatul bancii.

Halalai este absolvent al Facultatii de Finante, Banci si contabilitate din cadrul ASE Bucuresti. El a absolvit si cursurile de MBA ale Scolii Doctorale de Finante-Banci din Bucuresti si a urmat un stagiu de specializare doctorala la Erasmus University din Rotterdam (Olanda).

Traian Halalai este si unul dintre cei mai bine platiti bancheri din sistem. Anul trecut, potrivit declaratiei de avere, salariul de presedinte EximBank ii aducea lunar peste 32.000 de euro. Pe langa salariul de la Exim, Halalai a mai castigat alti 6.000 de euro lunar din activitatea de Cimitetul Interministerial de Finantare , Garantare si Asigurare, si de la firma de asigurari CARE Romania SA.

Seful EximBank a mai trecut in declaratia sa de avere imprumuturile luate de la doi fosti directori din Banca Romaneasca Kouninis Efstathios (fost adjunct al bancii) si Kitsopanos Alexandros (fost director de risc). Primului ii mai datoreaza 270.000 de euro iar celuilalt, 271.000 de euro.

Ziarul Financiar scrie ca Kouninis ii imprumuta lui Halalai 650.000 euro iar Kitsopanos nu mai putin de 800.000 euro. Imprumuturile au fost acordate cu dobanda zero. In 2013, el castiga lunar circa 23.500 de euro/luna.

Despre problemele lui Halalai a scris ziarul "National" inca de acum un an, sugerand ca seful EximBank ar fi folosit banii imprumutati de la cei doi greci pentru a-si "cumpara" postul de presedinte de banca.