Klaus Iohannis a promulgat legea ce interzice orice activitati in cladiri cu risc seismic, barurile, restaurantele, bancile, magazinele, primariile etc. ce functioneaza in astfel de locatii trebuind sa se mute.

Densitatea cladirilor cu risc seismic in BucurestiFoto: Hotnews

Astfel, afectate de Legea pentru modificarea şi completarea Ordonanţei Guvernului nr. 20/1994 privind măsuri pentru reducerea riscului seismic al construcţiilor existente sunt toate spatiile publice cu alta destinatie decat cea de locuinta.

Legea a fost votata pe 26 octombrie si va intra in vigoare in scurt timp, dupa publicarea in Monitorul Oficial.

Potrivit unei analize Hotnews,cluburile barurile, restaurantele, cinematografele si teatrele care functioneaza in cladirile incadrate in clasa 1 de risic seismic prezinta pericol public.

In Centrul Capitalei sunt zeci de astfel de cazuri.

Ce prevede noua lege:

"Se interzic organizarea si desfasurarea de activitati permanente si/sau temporare in spatiile prevazute la art. 2 alin. (5) lit. a) si altele asemenea (Spatii publice cu alta destinatie decat cea de locuinta - spatiile realizate in scopul desfasurarii de activitati care implica aglomerari de persoane, precum: sali de spectacol, de expozitii, de lectura, spatii pentru comert, structuri turistice de cazare si alimentatie publica si prestari de servicii, asistenta sociala si medicala, administratie publica si altele asemenea, indiferent daca aceste spatii sunt rezultatul conceptiei initiale a constructiei ori, dupa caz, al unor amenajari ulterioare), care implica aglomerari de persoane, pana la finalizarea lucrarilor de interventie realizate in scopul cresterii nivelului de siguranta la actiuni seismice a constructiei existente. Nerespectarea acestei prevederi se sanctioneaza cu amenda de la 50.000 lei la 70.000 lei, impreuna cu masura interzicerii emiterii autorizatiilor de functionare pentru spatiul in cauza de catre autoritatea administratiei publice locale competente."