Ministerul Afacerilor Externe (MAE) informeaza cetatenii romani care se afla, tranziteaza sau intentioneaza sa calatoreasca pe teritoriul Frantei ca este mentinuta starea de urgenta pe tot teritoriul tarii, decretata dupa atacurile din 13 noiembrie de la Paris, fiind de asemenea mentinute controalele la frontiere, informeaza Mediafax.

MAE reaminteste ca starea de urgenta permite autoritatilor franceze sa interzica circulatia persoanelor si sa stabileasca zone de protectie si securitate.

De asemenea, sunt aplicate masuri consolidate de securitate in toate orasele din regiunea Ile-de-France.

Aceste dispozitii permit, printre altele: arestul la domiciliu al oricarei persoane a carei activitate este considerata periculoasa pentru ordinea publica, inchiderea temporara a salilor de spectacol si a locurilor de reuniuni publice, confiscarea armelor si posibilitatea de a efectua perchezitii administrative.

Pe tot teritoriul Frantei aeroporturile si garile raman deschise, insa calatorii sunt rugati sa confirme orarele de calatorie cu compania de transport, deoarece se pot inregistra intarzieri din cauza masurilor de securitate.

Scolile functioneaza in program normal. Transportul public in Paris este operational, putand exista insa statii inchise sau rute modificate. Informatii suplimentare pot fi gasite pe site-ul www.ratp.fr.

MAE recomanda cetatenilor romani aflati in regiunea pariziana sa respecte avertismentele de siguranta transmise de autoritatile franceze si sa manifeste vigilenta sporita, in special in mijloacele de transport in comun, in timpul manifestatiilor sportive, culturale, religioase si in zonele aglomerate.

Cetatenii romani sunt sfatuiti sa consulte presa locala si informarile transmise prin intermediul mass-media de catre autoritatile franceze.

Ambasada Romaniei la Paris are program de lucru normal cu publicul si reitereaza faptul ca persoanele care detin informatii despre cetateni romani aflati intr-o situatie de urgenta pot contactata misiunea diplomatica la numarul +33 (0) 68 07 13 729 sau pe adresa de email paris.consul@mae.ro.

Totodata, MAE recomanda consultarea paginii de Internet www.mae.ro si se reaminteste faptul ca cetatenii romani care calatoresc in strainatate au la dispozitie aplicatia "Calatoreste in siguranta" (disponibila gratuit in "App Store" si "Google Play"), care ofera informatii, sfaturi de calatorie si posibilitatea de a fi alertati, in cazul in care apar situatii speciale.