DIICOT a extins urmarirea penala fata de mai multi functionari din Primari Buzau, care ar fi constituit un grup infractional ce au manipulat sistemul informatic pentru a anula amenzi acordate unor sefi de institutii publice, rude ale acestora, etc. De asemenea ar fi permis evitarea unor taxe si impozite si neplata unor amenzi date unor firme.

Prejudiciul este de peste 3,1 mil. lei se arata intr-un comunicat al Directiei. Marti vor fi aduse la audieri la DIICOT Buzau 13 persoane.

Comunicatul DIICOT:

In urma definitivarii activitatilor de identificare si prelucrare a documentelor ridicate la perchezitia domiciliara din data de 22.10.2015 efectuata de catre procurorii DIICOT-Biroul Teritorial Buzau la sediul Primariei municipiului Buzau, in cauza s-a dispus extinderea urmaririi penale fata de mai multi functionari publici, avand functii de conducere si executie in cadrul Primariei municipiului Buzau, pentru savarsirea infractiunilor de constituire a unui grup infractional organizat, frauda informatica si abuz in serviciu in dauna intereselor publice.

In cauza exista suspiciunea rezonabila ca in perioada 2010 - 2015, la nivelul Primariei municipiului Buzau, s-a constituit un grup infractional organizat format din mai multi functionari publici care activau in cadrul compartimentelor de colectare, urmarire si executare a creantelor persoanelor fizice si juridice.

S-a retinut ca membrii grupului au introdus in sistemul informatic de taxe si impozite date nereale, prin care au fost clasate si anulate nelegal un numar de 114 amenzi contraventionale (parte din ele vizand functionari cu atributii de conducere la nivelul unor institutii publice din municipiul Buzau, rude ale acestora, un magistrat, rude ale unor cadre de politie).

De asemenea s-a retinut ca in baza aceleiasi rezolutii infractionale, membrii grupului au diminuat cuantumul debitelor datorate de catre doi agenti economici, nu au urmarit, executat si incasat creantele fiscale datorate cu titlu de impozite si taxe locale pentru bugetul local al municipiului Buzau precum si a amenzilor contraventionale aplicate unor persoane juridice.

Prejudiciul produs bugetului de stat este in cuantum de 3.135.454, 76 lei (din care 36.595 lei reprezentand amenzi contraventionale sterse nelegal din sistemul informatic si 3.098.859,77 lei, reprezentand creante fiscale datorate bugetului local al municipiului Buzau si de stat, neurmarite, neincasate si neexecutate silita).

La data de 17.11.2015, la sediul DIICOT-Biroul Teritorial Buzau vor fi aduse in vederea audierii un numar de 13 suspecti."

DIICOT Buzau a efectua pe 22 octombrie mai multe perchezitii la sediul Primariei municipiului Buzau - Directia Economica, in cadrul unei actiuni vizand savarsirea de catre mai multe persoane a infractiunilor de constituire a unui grup infractional organizat, frauda informatica si abuz in serviciu