Kremlinul a admis pentru prima data marti ca avionul rusesc de pasageri ce s-a prabusit in Peninsula Sinai pe 31 octombrie a fost doborat de o bomba, informeaza Reuters.

HotNews.roFoto: Hotnews

UPDATE 11.26Autoritatile egiptene au retinut doi angajati ai aeroportului Sharm el Sheik, suspectati ca i-au ajutat pe cei care au plantat bomba in avionul rusesc.

“Se poate spune fara echivoc ca a fost un act terorist”, a spus Alexander Bortnikov, seful FSB (fostul KGB) intr-o intalnire prezidata de Vladimir Putin, potrivit unei stenograme publicate pe pagina de internet a Kremlinului.

“Potrivit unei analize a specialistilor nostri, o bomba artizanala ce continea pana la 1 kg. de TNT s-a detonat in timpul zborului, cauzand ruperea aeronavei in aer, ceea ce explica faptul ca parti de avion erau raspandite pe o asemenea suprafata”, a spus Bortnikov.

Putin a replicat ca este unul dintre cele mai sangeroase acte din istoria moderna a Rusiei si a ordonat aviatiei ruse sa intensifice, ca raspuns, loviturile din Siria.

“Trebuie intensificate in asa fel incat criminalii sa inteleaga ca razbunarea este inevitabila”, a spus presedintele rus.

Este "foarte probabil" ca un membru sau simpatizant al gruparii jihadiste Statul Islamic (SI) sa fi plasat o bomba in Airbusul rus care s-a dezintegrat deasupra peninsulei egiptene Sinai, a spus pe 10 noiembrie seful diplomatiei britanice, Philip Hammond.

Un satelit american cu infrarosu a detectat ceea ce pare a fi o explozie la bordul avionului rusescprabusit in Peninsula Sinai, provocata de o bomba sau de combustibilul din rezervor, au declarat pe 4 noiembrie oficiali americani din domeniul apararii, citati de NBC News.

Avionul de tip Airbus A321 al companiei aeriene ruse Kogalimavia, care avea la bord 217 pasageri si sapte membri ai echipajului, s-a prabusit sambata la scurt timp dupa decolarea din Sharm el-Sheikh, intr-o zona din Peninsula Sinai unde Egiptul se confrunta cu insurgenta islamista.

Daesh a revendicat doborarea avionului.