Un barbat ranit in explozia produsa saptamana trecuta la o fabrica de paine din Brasov va fi transferat, miercuri, intr-o clinica de specialitate din strainatate, cel mai probabil in Austria, starea sa inrautatindu-se, transmite Mediafax.

Potrivit managerului Spitalului Judetean Brasov, Daniela Neculoiu, starea barbatului in varsta de 46 de ani s-a inrautatit, urmand ca in cursul zilei de miercuri el sa fie transportat cu un elicopter la o clinica din strainatate, cel mai probabil in Austria.

Ea a precizat ca transportul pacientului este riscant, insa apartinatorii au decis transferarea acestuia.

"Starea barbatului s-a inrautatit si are nevoie de ventilare mecanica mai puternica, deoarece plamanii au mai cedat si sufera de insuficienta respiratorie acuta severa. Apartinatorii acestuia au cerut transferul la o clinica din strainatate, au fost facute toate documentele si acum stam pe telefoane cu Ministerul Sanatatii petnru asigurarea transportului. Trasferul va fi facut astazi (miercuri - n.r.), nu stim exact unde, probabil la o clinica din Austria", a spus managerul Spitalului Judetean Brasov.

Cealalta victima aflata in stare grava, o femeie de 51 de ani, este in continuare ventilata mecanic, insa starea ei este stabila. De asemenea, si ea urmeaza sa fie transferata la o clinica din strainatate.

La Sectia de chirurgie plastica mai sunt internati trei barbati cu varste intre 40 si 55 de ani, insa starea acestora este buna, fara complicatii.

Tot miercuri, Guvernul a decis ca familia barbatului care si-a pierdut viata in urma exploziei va primi un ajutor de urgenta de 5.000 de lei.

Explozia, urmata de un incendiu, s-a produs, joi seara, la fabrica de paine Vel Pitar, situata in apropierea Stadionului Tineretului din Brasov, cu cateva minute inainte de finalul meciului FC Brasov - CSM Ramnicu Valcea din Liga a II-a de fotbal. Flacarile uriase au fost surprinse in direct de camerele video de la Stadionul Tineretului din Brasov.

Stelian Rechitean, seful Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Brasov, declara ca in momentul producerii exploziei de la fabrica de paine Vel Pitar in cladire se aflau in total 11 persoane, una dintre acestea nefiind angajata a unitatii de panificatie, ci fiind venita din exterior cu treaba, cel mai probabil pentru a lua faina.

Angajatii fabricii de paine erau in schimbul al doilea.

Potrivit sursei citate, dintre cei 11 oameni aflati in cladire, cinci au fost raniti, fiind preluati de ambulante si transportati la Spitalul Judetean Brasov, cinci au scapat nevatamati, iar unul a cazut intr-un buncar de faina adanc de 15 metri, fiind scos de catre echipele de interventie cu arsuri si politraumatisme.

Ulterior, barbatul care a fost scos de sub daramaturi a murit la spital.

Potrivit sursei citate, la locul exploziei s-a intervenit cu 12 autospeciale cu apa si spuma si cu 12 ambulante si SMURD, pe plan local. El a mai spus ca a fost instituit planul rosu in conditiile in care erau mai mult de zece persoane implicate in acest caz.

Primarul Brasovului, George Scripcaru, spunea ca explozia s-ar fi produs din cauza nerespectarii concentratiei pulberilor de faina emanate in spatiu inchis, potrivit primelor cercetari la fata locului.

O echipa de specialisti de la Institutul National de Cercetare - Dezvoltare pentru Securitate Miniera si Protectie Antiexploziva (INCD-INSEMEX) Petrosani investigheaza cauzele exploziei.

Cladirea unde a avut loc explozia are cinci etaje si a fost afectata partial de explozie, in urma careia foarte multe cioburi s-au imprastiat in curtile locuintelor aflate in apropiere.

Fabrica de paine Vel Pitar din Brasov era asigurata la compania Omniasig VIG, polita acoperind riscurile de explozie si incendiu pentru cladire, continutul si utilajele din interior, a anuntat, vineri, asiguratorul. Compania de asigurari a transmis, intr-un comunicat, ca o echipa a acesteia s-a deplasat la Brasov imediat dupa producerea exploziei, iar mai multe detalii vor fi anuntate pe masura ce investigatiile oficiale aflate in desfasurare vor permite acest lucru.

Politistii brasoveni, sub supravegherea Parchetului de pe langa Tribunalul Brasov, au deschis un dosar in rem in acest caz, fiind cercetate cinci infractiuni: ucidere din culpa, vatamare corporala din culpa, distrugere, neluarea masurilor legale de securitate si sanatate in munca de catre angajator si nerespectarea masurilor legale de securitate si sanatate in munca de catre angajati, dar pe parcursul anchetei este posibil sa mai apara si alte aspecte.