INTERVIU Pavel Popescu, romanul care a mobilizat o tara sa preia raniti din #Colectiv: Un medic norvegian mi-a spus ca daca in Norvegia se intampla asa ceva, a doua zi dimineata trebuia ca pacientii sa fie transferati

de Cristian Pantazi     HotNews.ro
Miercuri, 11 noiembrie 2015, 10:50 Actualitate | Esenţial


Pavel Popescu
Foto: Hotnews
"Suntem total deficitari în organizarea şi administrarea sistemului nostru medical naţional. Noi nu avem manageri", spune Pavel Popescu, tanarul datorita caruia doi raniti grav in incendiul de la clubul Colectiv au fost transferati in Norvegia. Pavel Popescu, un IT-ist care traieste in Norvegia de 3 ani, a pus mana pe telefon si a facut legatura intre medici norvegieni si Ministerul Sanatatii, intr-un moment in care statul roman bajbaia dupa ajutor extern. El relateaza intr-un interviu pentru HotNews.ro cum a decurs operatiunea de triere a bolnavilor facuta de medici norvegieni, devotamentul medicilor romani, dar si haosul administrativ din unele spitale romanesti.Video realizat cu echipament Nikon.

--

Rep: Îl avem la Interviurile Hotnews pe unul dintre oamenii care au arătat că iniţiativa personală, iniţiativa civică, pot schimba lucrurile în România. Pavel Popescu a venit împreună cu o echipă de medici din Norvegia să ajute la salvarea răniţilor din incendiul “Colectiv". Ce faci mai exact în Norvegia, Pavel?
Pavel Popescu: Bună ziua şi mulţumesc pentru invitaţie. În Norvegia lucrez în domeniul IT. Nu sunt angajat al unei companii, dau consultanţă IT. Lucrez pentru mine. M-am mutat în Norvegia în urmă cu 3 ani şi jumătate.

Rep: De ce ai plecat din România?
Pavel Popescu: Pur şi simplu m-am săturat de sistemul în care ne mişcăm în viaţa de zi cu zi.

Rep: Te-ai simţit reprezentat de oamenii care au ieşit în număr foarte-foarte mare pe străzi în România săptămâna trecută?
Pavel Popescu: Da, evident. Şi în ultimul an am venit în România de foarte multe ori şi-am ieşit pe stradă împreună cu oamenii. În Bucureşti, în Timişoara… Mă simt reprezentat.

Rep: De data asta ai venit în România cu alt scop, şi anume să ajuţi la îngrijirea şi la salvarea răniţilor din incendiul din clubul “Colectiv”. Cum ţi-a venit ideea să ajuţi?
Pavel Popescu: Mi-a venit ideea în clipa în care am citit despre tragedia care s-a întâmplat, iar Daniel Funeriu, fost ministru al educaţiei, mi-a scris într-o seară – de fapt joi seara mi-a scris, după ce trecuseră câteva zile, dacă n-aş putea să fac ceva în privinţa transferării unui ars din România în Norvegia. Eu avusesem tangenţe cu sistemul de sănătate norvegian – ca orice român, ajungi şi tu prin spital pe-acolo – şi ştiam ce şi cum se-ntâmplă. În momentul în care mi-a spus – eu sunt caracterizat de sentimentul acesta de a face ceva pentru ţara mea, adică am plecat acolo cu gândul că noi putem schimba ceva acasă. Şi pentru mine e foarte simplu, toată lumea întreabă “vai, dar cât de complicat e la noi în ţară să dai de un director de spital” – nu-i atât de complicat. Nu ar trebui, în orice caz, să fie atât de complicat. Eu am pus mâna pe telefon, am sunat o persoană pe care o ştiam, din administraţie – doar pentru ghidajul unui spital, care ar fi cel mai potrivit –

Rep: Administraţia din Norvegia, să înţeleg…
Pavel Popescu: Da, da. O persoană pe care eu o cunosc, aşa, din pură conjunctură – acolo nivelurile acestea de relaţionare între personalităţi/autorităţi şi omul de rând practic nu sunt supra-puse. Toţi sunt la un acelaşi nivel.

Rep: Deci accesul la demnitari, la persoane cu funcţie de răspundere în administraţie e foarte facil, asta să înţeleg…
Pavel Popescu: Da. Este extraordinar de facil. Acum când mă întorc chiar am discutat cu unul dintre reprezentanţii din consiliul oraşului ca să ne ajute cu un ONG care să pună la punct ajutorul, de fapt, pentru familiile celor care sunt transferaţi în Norvegia.

Rep: Relatează-ne puţin cum au decurs lucrurile. Ai vorbit cu cineva, un factor de conducere, probabil, din administraţia spitalului… ce s-a întâmplat mai departe?
Pavel Popescu: Am vorbit chiar cu unul dintre doctorii care au venit aici în România, care după cinci minute de explicaţii pe care le-am dat aşa cum aveam eu informaţiile – şi anume: că situaţia era gravă, că au fost 170, 160 de răniţi, s-a hotărât, deşi el mi-a spus că aveau informaţiile din timp, de o săptămână ştiau ce se întâmpla…

Rep: De unde ştiau?
Pavel Popescu: Din presă.

Pavel Popescu: Mi-a spus că dimineaţă se va întruni în consiliul spitalului, împreună cu ceilalţi colegi ai săi şi-mi va da un răspuns – cu ce pot să ne-ajute. Deci şi-a arătat disponibilitatea în următorul minut. Ei, aveam nevoie de o chestiune oficială. Eu am spus că sun din partea ţării, din partea guvernului…

Rep: …fără să ai, însă, o împuternicire…
Pavel Popescu: Evident că nu m-am dat un reprezentant al guvernului sau ceva de genul, dar le-am spus “vă voi pune în legătură cu domnul secretar de stat Dorel Săndesc”, al cărui număr îl aveam tot de la Daniel (Funeriu, n.r.) Dar nu vorbisem cu el, desigur nu vorbisem pentru că voiam să văd dacă pot obţine ceva. Să am măcar o certitudine că pot obţine ceva.

Rep: Dacă există disponibilitatea spitalului norvegian…
Pavel Popescu: Disponibilitatea, în mintea mea, vis-à-vis de sistemul nordic, vis-à-vis de scandinavi, disponibilitatea lor există oricând. La nivel de autorităţi şi la nivel de birocraţie şi de administraţie şi de instituţii, disponibilitatea există oricând, spre deosebire de ţara noastră, aş putea spune. În schimb, în ţara noastră, disponibilitatea oamenilor şi empatia este egală cu cea a scandinavilor. Românii sunt foarte săritori şi am avut dovada în aceste zile. Cel puţin prin mesajele şi toate susţinerile pe care le-am primit.

Rep: Ce s-a întâmplat mai departe? Cum l-ai contactat pe secretarul de stat şi care a fost reacţia?
Pavel Popescu: L-am sunat, la aceeaşi oră, cred că era chiar 11 seara. Mi-am cerut scuze că îl deranjez, domnul cred că încă lucra la ora respectivă, şi am spus “Domnu’ Săndesc, am numărul dumneavoastră de telefon de la domnu’ Daniel”. El nu ştia că îl voi suna şi nici n-a făcut conexiunea care Daniel. Şi i-am explicat că uitaţi cine sunt, pe scurt, sunt un nimeni, ca să spun aşa, care vă sună pentru că am avea o posibilă soluţie în eficientizarea transferului de pacienţi către alte ţări. A fost foarte bucuros şi receptiv şi a dat un e-mail – ceea ce l-am rugat – pe cale oficială către acest domn doctor. Către spital. L-a dat chiar în seara respectivă. A doua zi pe la ora douăsprezece, vineri, deci, am văzut deja confirmarea, confirmarea zborului celor trei norvegieni către România şi confirmarea faptului că sunt gata să vină să evalueze starea pacienţilor, să ne ajute să-i transferăm şi să-i trateze acolo.

Rep: Câţi pacienţi s-au arătat dispuşi să transfere?
Pavel Popescu: Nu aveau un număr. Nu aveau un număr clar, dar eu i-am însoţit pe aceşti medici în România...

Rep: Deci ai venit împreună cu ei în România...
Pavel Popescu: Da, am venit împreună cu ei, deşi mă gândeam să nu vin prima dată. Eram foarte ocupat cu viaţa mea personală, dar cred că a fost o idee bună, pentru că ei au spus că ar avea nevoie de comunicare mai bună. Şi, în fine, m-am simţit dator să vin. Sincer, am văzut că pot să fac chestia asta.

Rep: Când aţi venit şi ce aţi găsit aici?
Pavel Popescu: Am plecat sâmbătă dimineaţa la ora 6... am luat, practic, primele avioane, că eu am luat nişte conexiuni, ei au plecat dintr-un oraş, eu din altul, ne-am întâlnit undeva prin Danemarca să nimerim în acelaşi avion şi am ajuns sâmbătă la ora 13. Era cea mai rapidă variantă de a veni. În cel mai scurt timp. Când am venit nici nu ne-am dus la hotel, am mers direct la spitale, prin spitale. Am început cu Spitalul Universitar şi am început să facem evaluarea... ei au început, că eu, în acest proces de evaluare – şi vreau să clarific asta, pentru că nu am niciun fel de experienţă medicală – am început procesul cu ei din avion, în sensul că ei mi-au explicat planul lor concret de bătaie. Detaliat.

Adică ei au făcut un formular cu toate semnele vitale ale pacientului, cu toate caracteristicile unui pacient ars şi aceste date trebuiau introduse – dar ulterior n-au fost introduse complet pe calculator şi analizate. Se putea analiza chiar de pe foaie se putea face o analiză a pacientului şi dacă este transferabil sau nu. A fost un plan foarte bun. Ce am găsit? Am găsit spitale bune, în general spitale bune – spitalul Floreasca, de exemplu, l-au lăudat foarte mult medicii norvegieni. Ei şi-au contactat încă doi colegi din Finlanda, deci ne-au însoţit încă doi colegi din Finlanda.

Rep: Deci au fost trei medici norvegieni şi doi finlandezi.
Pavel Popescu: Da, doi finlandezi, doi oameni de caracter, doi medici foarte tineri şi „cool”, aşa cum avem şi noi. Au lucrat împreună.

Rep: Ce au făcut ei, practic, în răstimpul cât au stat în România? Înţeleg că au făcut evaluarea tuturor pacienţilor, sau doar a unor pacienţi?
Pavel Popescu: A fost făcută evaluarea tuturor pacienţilor.

Rep: Din toate spitalele?
Pavel Popescu: Din toate spitalele, da.

Rep: Deci aceşti medici, trei norvegieni şi doi finlandezi, au centralizat, practic, informaţia despre fiecare pacient din toate spitalele în care erau internaţi pacienţii...
Pavel Popescu: Da, despre fiecare pacient posibil transferabil. Pentru că există această marjă, adică nu exista raţionamentul de a-i invita să vadă, de exemplu, pacienţi – pentru că foarte mulţi oameni m-au întrebat şi m-au bombardat cu mesaje „vedeţi că x, y este în spital şi nimeni nu-l bagă în seamă” – da, se pot întâmpla cazuri – se întâmplă şi în Norvegia să nu te bage nimeni în seamă – am fost cu mama mea la spital şi se simţea foarte rău şi n-a băgat-o nimeni în seamă că nu arăta rău, dar ea se simţea foarte rău. Deci nu a fost acest raţionament, că cei mai puţin afectaţi nu vor fi prezentaţi ca fiind posibil transferabil deoarece avem condiţii foarte ok de tratament aici. Şi-atunci ei s-au concentrat pe listele celor gravi şi foarte gravi. Ei, şi la cei foarte gravi, nu prea iei în discuţie, pentru că un pacient în stare critică nu-l poţi lua în discuţie.

Rep: Ai scris la un moment dat pe contul tău de facebook, când erai în acest proces de evaluare împreună cu medicii norvegieni şi finlandezi următorul lucru: „Cine are planul, listele perfect updatate? Cine are informaţia? Se pare că toţi o au diferit”. Şi tot în aceeaşi postare ai folosit cuvântul „haos”.
Pavel Popescu: Da.

Rep: Chiar ai găsit un haos în ceea ce priveşte organizarea?
Pavel Popescu: Vreau să-mi asum perfect ceea ce am scris acolo, deşi consider că „haos” a fost... nu neapărat exagerat, dar mă refeream la situaţia primului spital în care am intrat, deoarece, şi vreau să mă explic.

Rep: Care e acesta?
Pavel Popescu: Spitalul Universitar, deoarece acolo, listele, din câte înţelesesem, din câte ştiam, că nu sunt updatate, şi era şi normal pentru că pacienţii se transferă într-un timp record, adică nu se ţine cont, câteodată, de unde până unde pleacă. Cred că aici se putea lucra mai bine: pe updatarea listelor. Şi de ce am folosit cuvântul „haos”: problema mare pe care noi am avut-o, inclusiv noi, dar noi n-am avut pârghiile necesare de comunicare cu rudele. Eu cred că rudele şi familiile şi prietenii implicaţi ar fi trebuit să primească mult mai des, ar fi trebuit să primească într-un mod profesionist informaţii vis-a-vis de starea fiecărui pacient.

Am văzut ieri un interviu cu directorul spitalului, cred că directorul medical de la Universitar şi directorul spitalului Universitar, care a avut o prestanţă impecabilă din punct de vedere profesional. Deci omul a făcut un counting al pacienţilor excepţional, a prezentat. N-am văzut prea multe de genul acesta în presă. Sincer. Sunt lucrurile care ne lipsesc, în momentul de faţă. Sincer. Oamenii caută raspunsuri şi media noastră românească o ia razna şi apar tot felul de speculaţii şi de chestiuni adevărate sau mai puţin adevărate, datorită faptului că nu ştim să ne organizăm la nivel de informare şi la nivel de instituţie. Părerea mea personală.


Rep: Crezi că ar fi fost necesară o celulă de criză sau un management de proiect? Ai simţit lipsa unui astfel de manager de proiect care să ştie de la A la Z tot ce se întâmplă în această operaţiune?
Pavel Popescu: Da, da. Deci cred că ar fi trebuit. Eu, din câte am înţeles şi din câte am citit, există o astfel de celulă de criză, a fost... nu mai ştiu exact denumirea celulei de criză înfiinţate pe lângă guvern, condusă de domnul vicepremier Oprea...

Rep: Dar ea nu s-a ocupat neapărat de această operaţiune, de acest proiect de salvare a celor internaţi...
Pavel Popescu: Acum, persoanele cu care noi am lucrat, prin domnul Dorel Săndesc, în frunte cu el şi cu unii consilieri ai lui, au lucrat foarte profesionist. Deci n-aş putea să spun, aş putea să înşir câteva nume care s-au purtat exemplar şi au lucrat în această celulă de criză. Mă refer la timpul în care noi am fost aici, în aceste zile.

Vis-a-vis de perioada anterioară, n-aş putea să fac prea multe declaraţii, să-mi dau cu părerea, pentru că nu zona mea de competenţă, nu sunt doctor, dar ceea ce cred eu cu tărie şi ce voi susţine tot timpul e că atunci când se întâmplă o tragedie – şi vreau să spun chestia aceasta pe care mi-a spus-o unul dintre medicii norvegieni, în timp ce eram pe avion: mi-a spus aşa: dacă în Norvegia se întâmpla aşa ceva, a doua zi dimineaţă pacienţii trebuiau transferaţi, începea transferarea pacienţilor. Pentru că – şi este foarte important – nicio ţară din Europa nu este capabilă să managerieze un număr de răniţi în incendiu atât de mare. Deci, probabil, din câte am înţeles eu, a spus, de exemplu, că o ţară nu poate să-şi managerieze un număr de 50 de pacienţi. Ceea ce este perfect adevărat.

Oamenii nu ştiu. Nu ai cum să manageriezi 50 de pacienţi arşi pentru că sunt nişte paturi speciale, nişte celule speciale care costă foarte mult, şi-n primul rând, nicio ţară civilizată nu se aşteaptă la astfel de catastrofe. Şi aici e marea problemă. Norvegienii nu se aşteaptă – au şi ei o secţie de arşi, acolo. Profesionistă, au venit doctorii să ne ajute, dar ei nu se aşteaptă la astfel de catastrofe. Nu te aştepţi la aşa ceva.

Rep: Deci ăsta ar fi punctul nevralgic al operaţiunii, faptul că transferul nu a început imediat după catastrofă, ci cu întârziere de câteva zile.
Pavel Popescu: Deci asta mi-a spus unul din doctori, mi-a spus că asta s-ar fi întâmplat în ţara lor. Ei, că s-a întâmplat la noi, poate că transferul a început imediat, a doua zi, nu deţin informaţii vis-a-vis de acest fapt. Am văzut, într-adevăr, că primii pacienţi au fost transferaţi, dacă nu mă-nşel, vineri, exact înainte să venim noi. Nu ştiu cum au funcţionat lucrurile pe cale oficială şi între oficialităţi şi într-adevăr am auzit că sunt şi ştiu că sunt o grămadă de alţi factori, comunicări între guverne, între ministere, aprobări de a survola avioane militare, chestiuni birocratice care trebuiau rezolvate.

Rep: Câţi pacienţi pleacă sau au plecat deja în Norvegia?
Pavel Popescu: Au plecat doi, pentru că doi au putut să ia norvegienii, două locuri erau în Finlanda, dar situaţia s-a modificat, starea lor a devenit instabilă şi am înţeles că sunt două locuri acum. Se vor transfera sau nu se vor transfera, nu e o problemă. Dacă se vor transfera acolo, ideea e că sunt foarte multe locuri posibile şi oferite de foarte multe ţări. Deci în momentul de faţă, doar din numărătoarea mea şi a celor care au trimis ofertele concrete, prin ambasadori... nu prin ambasadori, prin...

Rep: Ministerele sănătăţii...
Pavel Popescu: Ministerele sănătăţii, nici... Să ştiţi că am fost marcat de un lucru. Sunt foarte mulţi oameni care mi-au copiat exemplul.  Deci exemplul meu nu este unul unic. Şi aş vrea chiar să insist foarte mult la dumneavoastră pe această situaţie. Eu n-am făcut chiar nimic special. Am dat un simplu telefon, ştiind că într-o ţară civilizată se poate da un telefon fără să-ţi pui prea mari probleme că nu vei putea ajunge acolo. Au fost foarte mulţi oameni care au făcut exact acelaşi lucru şi au avut exact acelaşi răspuns din partea autorităţilor străine. Dar le-a lipsit acest, cum să zic eu, acest tupeu, această determinare. Eu sunt un tip mai tupeist şi-mi place să mă bag în seamă şi am simţit că de data asta trebuie să mă bag în seamă, să iau situaţia la nivelul meu de om simplu în mâini. Ei, şi alţi oameni au făcut-o şi vreau să vă spun că datorită lor s-au suplimentat locurile. Veneau mesaje pe e-mailul domnului Dorel Săndesc şi pe e-mailul meu cu „10 locuri în Munchen, cu 10 locuri în spitalul La Paz din Madrid, cu 3 locuri în Zurich, 3 locuri în Lausanne, cu 3 locuri în Suedia”.


Rep: Deci s-a creat o efervescenţă. În toată Europa, oamenii au încercat să găsească soluţii.
Pavel Popescu: Da. Oamenii au încercat şi au găsit soluţii concrete exact pe acelaşi model.

Rep: M-aş întoarce la ce s-a întâmplat în spitalele din România pe care le-ai vizitat şi-n care ai stat câteva zile. Cum evaluezi tu – cu un ochi de ne-specialist, până la urmă – prestaţia medicilor, a asistentelor şi a restului personalului din spitalele româneşti? Cum i-ai simţit? Obosiţi? Îndârjiţi să-i salveze pe răniţi? Care-a fost impresia pe care ţi-au lăsat-o?
Pavel Popescu: Medicii pe care eu i-am văzut personal i-am văzut la lucru. Îmbrăcaţi ca un medic care era într-o situaţie de urgenţă şi au lucrat inclusiv datorită feed-back-ului medicilor străini care m-au însoţit, au lucrat excelent cu medicii străini. Într-o engleză fluentă, nimeni nu a avut nicio problemă de comunicare. Au făcut un plan foarte bun, pentru că evaluarea aceasta este fluidă şi activă. Pe de altă parte, medicii noştri trebuie să vegheze la ceea ce avem noi aici, la ceea ce au făcut înainte: şi-au făcut meseria de a-i ţine în viaţă pe cei pe care puteau să îi ţină în viaţă. Deci, vis-a-vis de medici şi de corpul medicilor din România, n-aş putea să am decât cuvinte de laudă şi cuvinte de apreciere. De la mine, un medic care stă şi lucrează în România nu pot avea decât cuvinte de laudă.


Rep: În ceea ce priveşte, însă, sistemul medical din România, administrarea lui, începând cu ministerul şi terminând cu administrarea unui spital, care crezi că sunt lucrurile care ar trebui îmbunătăţite – după experienţa limitată pe care ai avut-o tu în week-endul care a trecut.
Pavel Popescu: Dacă aş putea să extrapolez puţin şi la părerea mea personală din trecut, din alte situaţii, aş spune că suntem total deficitari în organizarea şi administrarea sistemului nostru medical naţional.

Rep: Şi culmea, deşi nu lipseşte dorinţa de a ajuta pe care ai menţionat-o. Ce lipseşte, atunci?
Pavel Popescu: Nu lipseşte dorinţa de a ajuta şi e foarte interesant, noi avem medici în ţări străine şi un medic, spre exemplu, că vorbim de Norvegia, un medic român care în Norvegia este considerat la un nivel de specialitate mai mare decât un medic care tocmai a terminat facultatea în Norvegia. Datorită şcolii din România, care este considerată superioară şcolii de medicină din Norvegia.

Rep: Ca profesionist. Dar ca administrator?
Pavel Popescu: Ca administrator... acesta e lucrul de care avem noi nevoie. Noi nu avem manageri. Vreau să vă spun că citisem un articol, exact atunci când mă interesam de spitalele din Norvegia – cine a fost directorul spitalului din Oslo, pentru că iniţial voiam să sun în Oslo, dar ei n-au secţie de arşi – ar fi putut să ia şi ei pacienţi. Ei, şi când am văzut cine era managerul spitalului şi directorul celui mai mare spital din Scandinavia, cu 22.000 de angajaţi, am rămas uşor şocat, pentru că era un consultant care nu avea treabă cu sistemul medical. Nu era doctor, era un manager de meserie. Actualul director este un doctor, dar voiam să spun de cel în funcţie cu doi ani înainte. Deci el era un manager pur. Care, desigur, prin cursuri de pregătire, de management medical – există specializări – pune la punct un astfel de sistem. Deci părerea mea este că noi în ţară, inclusiv în instituţiile ce ţin de Ministerul Sănătăţii, suntem total deficitari la managementul situaţiilor.

Rep: La capitolul organizare.
Pavel Popescu: La capitolul organizare, da.

Rep: Şi ultima întrebare, Pavel. Te vei întoarce în România definitiv?
Pavel Popescu: Da. Asta e dorinţa mea, de a mă întoarce definitiv în România. Motivul pentru care stau în Norvegia este că-mi place ţara respectivă, evident că-mi place. Câştigi bine, trăieşti bine, ai ce să înveţi tot timpul, te uiţi cu drag la un talk-show politic, pentru că se pare că toţi se iubesc. Stânga nu are nicio treabă, niciodată, cu dreapta. Nu se ceartă nimeni niciodată, deciziile se iau foarte calm şi într-o linişte câteodată care îţi ridică întrebări, dar aceasta este ţara mea. Şi sunt român şi... aş fi putut să sun în Norvegia pentru o situaţie din India. Am făcut-o pentru o situaţie din România pentru că mă gândesc în fiecare zi la această ţară şi-mi iubesc ţara foarte mult.

Rep: Pavel, îţi mulţumesc.
Pavel Popescu: Şi eu vă mulţumesc.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

15525 vizualizari

 • +12 (22 voturi)    
  pavel popescu (Miercuri, 11 noiembrie 2015, 11:04)

  virgiliu [anonim]

  De acesti oameni avem nevoie.
  Cinste tie Pavel.
 • +6 (16 voturi)    
  Ce-a facut Ambasadorul roman in Norvegia? (Miercuri, 11 noiembrie 2015, 11:09)

  Sutcivni [utilizator]

  De unde pana unde un IT-ist organizeaza transporturi de raniti in Norvegia? Ce-a facut Ambasadorul roman in Norvegia? Ar rebui sa-si dea demisia. Castiga bani frumosi degeaba.

  Cum se observa deja structurile statului roman sunt impanzite de incompetenti! Cand romanii vor fi lasati sa-si conduca tara? Cand MASONERIA va fi scoasa in afara LEGII!
 • -8 (18 voturi)    
  manipulare grosolana (Miercuri, 11 noiembrie 2015, 11:16)

  Bocu' lu'Ioha [utilizator]

  mai cu perdea daca se poate
 • +5 (15 voturi)    
  Depinde ce pregatire avea doctorul ala... (Miercuri, 11 noiembrie 2015, 11:32)

  Miky60 [utilizator]

  Ca daca transferi un pacient nestabilizat, ii faci mai rau... D-asta e Roamania unde este, din cauza celor cu mentalitate comunista care vorbesc fara sa gandeasca.
  • -5 (13 voturi)    
   Nu vezi ca... (Miercuri, 11 noiembrie 2015, 11:58)

   cititoare [utilizator] i-a raspuns lui Miky60

   IT-istii se cred zeii Pamantului. Ei stiu si medicina si de toate.

   Sincera sa fiu m-am saturat sa-l vad pe acest individ pe toate posturile, cum se umfla el in pene de ce a realizat el. Mai usor cu faleala asta ca nu tu ar trebui sa fii in centrul atentiei, ci victimile acestei catastrofe.

   Daca chiar erai un domn si aveai spirit civic de substanta si fara interese de faima la televizor, faceai fapta asta buna si gata, nu te mai dadeai in spectacol la toate televiziunile de ce ai realizat tu si cum ai facut tu singur singurel toata treaba asta, si mai ales nu improscai cu noroi sistemul medical romanesc. Dar deh, sintem pe hotnews si trebuie sa ne plingem si de medici si de preoti si de pompieri, ca toti sint niste lenesi si ca daca am fi fost noi in locul lor, am fi facut treaba mult mai bine!

   Nu mai zic ca in toata aceasta poveste, domnul Funeriu este practic eroul, el fiind cel cu initiativa, care l-a rugat sa ia legatura si de asemenea i-a dat si contactele necesare. Dar Funeriu este un domn si pentru fapta sa, el nu se faleste la televizor asa cum o face acest hipster de toata jena.
   • 0 (4 voturi)    
    Nu, tanti! (Miercuri, 11 noiembrie 2015, 17:17)

    , AlwaysToTheRight, NeveRed! [utilizator] i-a raspuns lui cititoare

    IT-istii au un alt mod de a gandi, crede/ma!
    Sunt rationali si logici!
    Si au si spirit civic si de substanta. Te pomenesti ca faci parte din aceia care spun "Uite, dom'le, Becali, se lauda dar ce conteaza, da cat e nevoie!" La ata nu spui nimic? Asta da din ceea ce a furat, domnul Popescu da din banii lui. A venit aici pe banii lui! Medicii adusi de el au venit pe banii lor!
    Ai vazut Funeriu si ai fost orbita!
    Cred ca faci parte dintre cei care se hranesc de pe latrine; altfel nu ai fi luat foc asa de repede!
    Sincer, omul asta, domnul Popescu, a facut ceea ce ai tai nici nu s/au gandit sa faca. Si daca au facut, a trebuit sa stir lumea ca ... latrina 3 este aproape de oameni! Capital politic, ce zici de asta?
    Dar, fiecare cu modul lui de a vedea lucrurile; unii clar, altii ghidati de latrine. La cei din urma creierul este doar de decor.
    • -3 (5 voturi)    
     Nu ma uit la latrine... (Miercuri, 11 noiembrie 2015, 18:17)

     cititoare [utilizator] i-a raspuns lui , AlwaysToTheRight, NeveRed!

     Dar vad ca tu te cufunzi in propaganda hotnews pina la fund. Eu pe de alta parte sint obiectiva si stiu ce vorbesc. Am fost tratata in spitale si din strainatate (Londra mai exact) si din Ro si ghici care doctor m-a facut bine! Da, cel din Bucuresti!

     Iar daca tu tot sustii cum ca IT-istii se pricep la toate, hai te rog frumusel du-te si ocupa-te de un ars sau fa o operatie pe cord deschis, fa o coronografie... dar sa nu te vad ca lesini cind vezi prima data singe.

     M-am saturat sa tot aud ca numai IT-istii au drept sa gindeasca si sa vorbeasca in tara asta. Economistii nu? Avocatii nu? Medicii nu? Politistii nu? Muncitorii de pe santier nu?? Ce-ar fi ca fiecare sa-si faca treaba pentru care s-a pregatit si sa nu se dea cu parerea la ce trebuie sa faca ceilalti?

     Si pentru informatia ta nu sint nici cu PSD, nici cu nimeni de la o vreme. Am votat de cind ma stiu cu dreapta dar asta nu inseamna sa dau cu noroi in oamenii care fac performanta in domeniul lor.
    • -1 (5 voturi)    
     Si inca ceva... (Miercuri, 11 noiembrie 2015, 18:20)

     cititoare [utilizator] i-a raspuns lui , AlwaysToTheRight, NeveRed!

     Ca vad ca iti displace total Funeriu. Afla ca daca nu era el, si astazi bacul se fura pe capete fara camerele de luat vederi. Afla ca nu existau programe de cercetare pentru post-doctoranzi finantate de UE. Dar bineinteles ca oamenii ca tine sint orbi de furie si vad numai ce li s-a intiparit pe creier de media romaneasca.
     • +1 (3 voturi)    
      Draga doamna, (Miercuri, 11 noiembrie 2015, 19:12)

      , AlwaysToTheRight, NeveRed! [utilizator] i-a raspuns lui cititoare

      Unde in textyul meu am scris la IT-istii se pricep la toate?
      Am spus ca au un alt mod de a gandi!
      Unde am scris ca imi displace Funeriu?
      Daca esti un pic atenta, ai sa vezi ca este scris corect, nu cu litere mici; asa imi manifest eu dispretul fata de... lepre!
      In rest, ceea ce scrii este corect, dar nu ma judeca si nu/i judeca pe altii; nu esti in posesia tuturor datelor.
      Poti face ce vrei, dar nu ma judeca si incearca sa citesti atent ceea ce scriu; daca vrei!
      Nu/mi sari la gat; nu ma cunosti si nu stii ce sunt.
      Mi/am exprimat un punct de vedere CLAR iar dumneata, orbita de .... Dumnezeu-stie-ce, ma ataci!
      Calm!
      Lumea poate fi mai buna daca esti calma si zambesti!
      • -2 (2 voturi)    
       culmea... (Miercuri, 11 noiembrie 2015, 19:23)

       cititoare [utilizator] i-a raspuns lui , AlwaysToTheRight, NeveRed!

       ca tu ai sarit sa ma judeci pe mine fara sa stii nimic despre mine. Iar acum vrei tratament preferential.
       • +1 (1 vot)    
        E clar (Joi, 12 noiembrie 2015, 7:31)

        , AlwaysToTheRight, NeveRed! [utilizator] i-a raspuns lui cititoare

        ai mari probleme de intelegere.
        Daca prin a nu ma judeca inseamna... preferential, da/mi voie sa/ti spun ca trebuie sa mergi la un depozit de constructii.
        Mai cumpara niste tigle!
        Termenul pe cxare il prefer este...egal!
        In rest, numai de bine!
        O discutie cu tine este pierdere de vreme.
 • +8 (14 voturi)    
  bolnavii trebuie sa fie intai stabilizati (Miercuri, 11 noiembrie 2015, 11:41)

  bancher [utilizator]

  si apoi transportati. Nu orice ars e transportabil cu avionul in Norvegia.
  Medicii au facut tot ce au putut sa ii stabilizeze, apoi a incput transportul spre afara.
  am vazut si medici germani care au felicitat medicii romani pentru felul in care i-au tratat pe arsi...dar asta e, suntem inclinati spre critica.
 • +4 (8 voturi)    
  Draga domnule Pavel, (Miercuri, 11 noiembrie 2015, 11:47)

  , AlwaysToTheRight, NeveRed! [utilizator]

  am de doua ori varsta dumitale dar... iti multumesc.
  Pentru tot ceea ce ai facut pentru semenii tai; pentru ca nu uiti ca esti om; pentru ca te doare; pentru ca esti crestin; pentru... tot!
  La noi, sloganul pesede (mandria de a fi romani) ne impiedica sa cerem ajutor; noi le stim pe toate; noi suntem buricul pamantului; noi nu ne plecam; noi nu ne injosim cerand ajutor; tinem coada sus chair daca pantalonii sunt rupti, doar... suntem mandri!
  Asta este diferenta; la voi se poate, la noi... lasa ca merge si asa!
  Voi sunteti verticali; noi precum frunza de plop.
  Multumesc, domnule, pentru ca ne arati asa cum ar trebui sa fim, nu asa cum suntem.
 • +7 (9 voturi)    
  de retinut: (Miercuri, 11 noiembrie 2015, 11:50)

  victor L [utilizator]

  aceasta "efervescenta" a inceput de la "cel fara bac", Funeriu, cu un telefon catre prietenul sau, Pavel Popescu.
 • 0 (8 voturi)    
  ... (Miercuri, 11 noiembrie 2015, 12:04)

  liviu_ [utilizator]

  hai sa-mi dau si eu cu parerea despre cum s-au luat decizia ca-s tot itst...
  pe bune oamenilor... la 1 zi transferat?! wtf?! pai aia nu erau stabilizati oameni buni!
  acum s-au calmat spiritele si incepe denigrarea sistemului?!
  sunt niste semne de intrebare cu privire la intervenitie, dar nu poti sa-i iiei din club, sa-i stingi si sa-i duci la aeroport...
  • 0 (0 voturi)    
   mda, liviu.. si totusi (Joi, 12 noiembrie 2015, 8:20)

   CataOprea [anonim] i-a raspuns lui liviu_

   trebuiau triati si trimisi in afara mai repede cei stabili (nu toti, bineinteles).. nu vezi ce haos a fost la noi cu saloanele alea speciale nefunctionale.. si omul a spus clar in interviu.. nici o tara din Europa nu poate gestiona mai mult de 50 de arsi, deci prima decizie era de TRIERE INTERNATIONALA..

   statul roman trebuia sa faca asta, nu niste particulari, nu funeriu, nu vreun ONG. Statul antreneaza specialisti privind crize care nu s-au mai intamplat, cazuri de forta majora, etc. care pot lua decizii mai bine decat niste parinti, medici, presa... dar statul roman (aka executivul) a fost falimentar de data asta si si-a dat demisia.. celula de criza nu a facut PRINCIPALUL.. ca sunt multe de facut, dar intr-o situatie de criza unele sunt mai importante ca altele.. ca IT-ist poate ai lucrat cu conceptul de prioritati

   Si da, niste medici norvegieni ne pot da lectii privind organizarea, cel putin, daca nu si medicina, ca la cum se face scoala la noi, se invata pe dinafara si se copiaza la examene... si nivelul medical e ala care e..
 • +4 (8 voturi)    
  Sa ne dam cu parerea (Miercuri, 11 noiembrie 2015, 12:06)

  Martinezu [utilizator]

  Trebuia ca salvarile sa fi venit direct din Norvegia.
 • 0 (4 voturi)    
  transfer a doua zi (Miercuri, 11 noiembrie 2015, 12:24)

  emil [anonim]

  Daca incendiul a fost vineri noapte, unde si cum ii transferai tu a doua zi? La tine acasa in Norvegia? Lamureste-ne Pavel Popoescu, care altfel vorbesti cu un aer grav de parca ai avea 50 de ani de medicina in spate.
 • -3 (5 voturi)    
  CE MĂ ROADE - (Miercuri, 11 noiembrie 2015, 12:28)

  pointless man [utilizator]

  - Dl. Pavel Popescu verbalizează foarte greoi. Intențiile sale sînt absolut lăudabile, acțiunea idem. CINSTE LUI !

  Dar cînd explică ce s-a întîmplat devine de-a dreptul confuz. Nu vreau să fiu înțeles greșit: nu critic în bunul stil românesc de a ciorbăi orice. Punctez doar incapacitatea de a lămuri clar și pe înțelesul oricui CE A FĂCUT. Acest lucru este foarte important pentru a fi utilizat ulterior drept exemplu.

  Încă o bilă neagră în cîrca învățămîntului românesc.
 • -2 (4 voturi)    
  după război mulți viteji se arată (Miercuri, 11 noiembrie 2015, 13:07)

  ana [anonim]

  Rețelele de socializare , care mai nou ne conduc și ne guvernează viața de toate zilele(dacă nu ești activ sau înscris pe una din ele nu exiști) ,plus media internațională, a zbârnâit din toate părțile în legătură cu această tragedie.Dacă România este considerată de diasporă ,ca să nu mai vorbesc de restul lumii ,ca o țară bananieră, de ce nu au acționat în secunda următoare cu logistică și ajutor, fiind vorba de o asemenea nenorocire?
 • +2 (6 voturi)    
  Cinste lui (Miercuri, 11 noiembrie 2015, 14:11)

  Airborn [utilizator]

  Nu conteaza cine l-a rugat sa faca ceva.
  Nu conteaza ca intrebat de o televiziune sau alta a spus ce-a facut.
  Nu conteaza ca e IT-ist sau altceva ...
  Ce conteaza: CA A FACUT CEVA. Ca a luat legatura cu un doctor norvegian si ca a doua zi, 3 doctori norvegieni si 2 doctori finlandezi veneau in Romania.

  Restul e gargara... La care romanul se pricepe cel mai bine ...
 • +1 (3 voturi)    
  Serios?!? (Miercuri, 11 noiembrie 2015, 15:49)

  canibalul amator [anonim]

  "Un medic norvegian mi-a spus ca daca in Norvegia se intampla asa ceva, a doua zi dimineata trebuia ca pacientii sa fie transferati"

  Asta ne arată că norvegienii îşi bagă picioarele. O viaţă de on nu contează, contează doar să te speli pe mîăini cu acte în regulă. Ce contează că arsul cu pricina nu e stabilizat? îl transferăm, dă-l dreq! Măcar nu crapă pe sfîntul sol viking ...
 • 0 (0 voturi)    
  Colectiv (Miercuri, 11 noiembrie 2015, 19:41)

  Coderie [anonim]

  Stimati cititori,
  Pentru mine inca o mostra demna de romanism pur singe tipul PCR(pile, cunostinte si relatii)! Domnul Pavel, tupeistul , sunat de Domnul Dan, fostul ministru, abordeaza telefonic pe Domnul Sandesc, secretar de stat, in legatura cu arsii din clubul Colectiv. Ca muritor de rind, fara sa il cunoasca pe fostul ministru Funeriu, nu ar fi luat legatura Domnul Pavel cu nimeni din Minister si nu ar fi reusit sa rezolve nimic! Dupa cautari indelungi, am gasit o adresa de e-mai(dsandesc@yahoo.com)l si i-am scris domnului Sandesc
 • 0 (0 voturi)    
  Arsi (Miercuri, 11 noiembrie 2015, 19:45)

  Coderie [anonim]

  Nici pina in ziua de azi nu am primit de la Domnul Prof. Sandesc um raspuns, asa ca am lasat-o moarta cu eroismele, pentru ca eu nu cunosc pe nimeni din ministere ca sa pot primi informatii despre transferul pacientilor in afara tarii!Numai bine si Sa ne traiasca Domnii!
  Cu respect, Cosmin
 • 0 (0 voturi)    
  arafat e expirat (Miercuri, 11 noiembrie 2015, 22:17)

  karma [anonim]

  oameni ca acesta, cu minti si suflete deschise, ar trebui sa ia locul ingamfatilor si ipocritilor cu manifestari gen arafat
 • 0 (0 voturi)    
  Tampitzel (Miercuri, 11 noiembrie 2015, 23:17)

  Mr John [anonim]

  Ba avem manageri dar si pile si relatii care au intaietate


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by