Noua din zece romani spun ca au auzit de Mineriada din 13-15 iunie 1990, dar 77% dintre acestia considera ca nu stiu adevarul despre cele intamplate atunci, arata Barometrul de opinie publica realizat de INSCOP la comanda Adevarul. 70% dintre cei ce au auzit de acele evenimente spun ca mineriada a fost organizata de autoritati.

Mineriada din 13-15 iunie 1990Foto: Agerpres

Doar 18,1% dintre cei care au auzit de Mineriada sunt de parere ca stiu adevarul despre respectivele evenimente.

Raspunsurile sunt cu atat mai interesante cu cat Mineriada a facut si face inca obiectul unor investigatii judiciare, dintre care ultima se afla in curs la Parchetul ICCJ, explica INSCOP.

Tot raportat la segmentul celor care au auzit despre Mineriada din iunie 1990, 69,7% dintre acestia valideaza ideea ca a fost vorba despre o miscare organizata de autoritatile vremii pentru a contracara protestele din Piata Universitatii.

Doar 13,4% dintre respondenti considera ca a fost vorba de o miscare spontana a minerilor care au dorit sa vina la Bucuresti pentru a sprijini guvernul.

"Asadar, desi au trecut 25 de ani de atunci, Mineriada din 1990 ramane pentru cei mai multi dintre romani un subiect inca incomplet elucidat. Cu toate acestea, majoritatea respondentilor are o opinie clara privind responsabilitatea pentru venirea minerilor, pe care o atribuie autoritatilor de la acea vreme", comenteaza INSCOP.

La sfarsitul lunii octombrie, presedintele Klaus Iohannis a semnat cererea de urmarire penala a lui Petre Roman, Gelu-Voican Voiculescu si a lui Victor Atanase Stanculescu, demersul avand legatura cu anchetarea evenimentelor din 1990.

In acest dosar, fostul presedinte Ion Iliescu a fost pus sub acuzare pentru infractiuni contra umanitatii, constand in aceea ca, in calitate de presedinte al Consiliului Provizoriu de Uniune Nationala (CPUN), a decis reprimarea violenta a manifestatiei din Piata Universitatii prin declansarea unui atac asupra populatiei civile in iunie 1990, urmat de aducerea minerilor din Valea Jiului in Capitala.

Procurorii sustin ca Ion Iliescu, Petre Roman, Virgil Magureanu, Gelu Voican Voiculescu, Nicolae Dumitru, Corneliu Diamandescu, Mihai Chitac si Mugurel Florescu au decis, pe data de 13 iunie 1990, organizarea unei deplasari la Bucuresti a unui numar de peste 10.000 de mineri din Valea Jiului, care au continuat atacurile din Piata Universitatii asupra populatiei civile, provocand vatamarea corporala si lipsirea de libertate a aproximativ 1.000 persoane.