Cereri noi pentru viitorul Guvern: fara traseisti, fara penali, fara securisti si comunisti

de Red. Stiri     HotNews.ro
Luni, 9 noiembrie 2015, 12:42 Actualitate | Esenţial


Klaus Iohannis la consultarile cu societatea civila
Foto: Presidency.ro
35 de ONG-uri ii cer presedintelui Klaus Iohannis sa aplice un set de criterii de integritate si competenta viitorului premier si ministrilor din guvernul sau. Printre cerinte se numara: neapartenenta la fosta Securitate si la actualele servicii secrete, fara functii de conducere in PCR, fara implicare in dosare penale, fara traseisti, fara personaje care s-au pozitionat impotriva statului de drept.

ONG-urile (printre care se numara si organizatii care au participat la consultarile de la Cotroceni) mai cer si ca viitorii ministri si premierul desemnat sa aiba capacitati manageriale si profesionale.

Printre ONG-urile semnatare se numara ExpertForum, CRPE, Freedom House, FDSC, CeRe, IPP, CJI, Initiativa Romania, Funky Citizens si SAR.

Apelul integral al ONG-urilor (sursa: Comunicat de presa FDSC):


Stimate Domnule Președinte,
 
Vă adresăm acest apel în numele organizațiilor neguvernamentale semnatare și în spiritul stării de nemulțumire profundă manifestată în stradă ca reacție la criza statului. Există un numitor comun al revendicărilor din stradă și al celor din partea organizațiilor neguvernamentale: lupta împotriva corupției și reforma clasei politice.

Ca prim pas pe drumul spre un alt fel de a face politică vă solicităm ca pentru viitorul candidat la postul de prim-ministru și pentru membrii cabinetului său să aplicați următorul set de criterii de integritate și competență:

Integritate :
·    nu este și nu a fost implicat în comiterea de infracțiuni sau în scandaluri de corupție, nu a fost condamnat și nici nu este trimis în judecată pentru astfel de fapte;
·    nu este și nu a fost implicat în obținerea unor avantaje (ne)patrimoniale nejustificate și nici în cazuri de conflict de interese;
·    nu este și nu a fost implicat în migrații politice/traseism, nici în comportamente de încălcare a moralei publice în exercitarea unor funcții publice;
·    nu este și nu a fost implicat în promovarea unor valori, poziții sau proiecte care contravin statului de drept;
·    nu a ocupat funcții de conducere în fostul PCR, nu a fost informator și nu a făcut parte din fosta Securitate și nici din actualele servicii secrete;
·    nu a promovat şi nu promovează discurs discriminatoriu, bazat pe ură.

Competență :
·    capacitatea de a impune respect pe baza autorității profesionale;
·    capacitatea de a demonstra buna cunoaștere a unui domeniu profesional;
·    capacitatea de a formula o viziune, prin analiza și sinteza informațiilor culese de către personalul pe care îl coordonează;
·    capacitatea de a coordona echipe de oameni și procese decizionale;
·    capacitatea de a comunica și negocia eficient, atât în interiorul echipei, cât și cu publicul.

Componența oricărui Guvern în România ar trebui să asigure echilibrul de gen.

De asemenea, solicităm să faceți un demers similar în interiorul Administrației Prezidențiale, astfel încât până la 31 decembrie 2015 întreaga echipă din jurul dumneavostră să respecte aceleași criterii. Exemplul Administrației Prezidențiale este imperativ pentru reformarea instituțiilor statului și a clasei politice.

Odată cu aplicarea criteriilor de integritate și competență, ne dorim ca Președintele României să își asume demararea unui proces de consultare cât mai amplă cu cetățenii și cu organizațiile neguvernamentale, inclusiv prin folosirea unor instrumente participative care au funcționat în alte state democratice și punând în valoare inițiativele construite deja în spațiul virtual al protestului din această perioadă. Ne așteptăm ca Președintele, în calitatea sa de mediator între puterile statului, precum și între stat și societate, să obțină un angajament politic ca toate acestea să fie valorificate prin intermediul unui proces asumat de principalele instituții ale statului (Parlament, Guvern) din care să rezulte modificări legislative și instituționale care să răspundă problemelor semnalate de cetățeni. Subliniem necesitatea ca acest proces de consultare, pe scară largă, sa fie asumat de toate partidele politice și instituțiile publice ca o practică firească și permanentă în spiritul dorinței reale de consolidare a democracției participative în România și nu ca o simplă manevră de deturnare a protestelor din piață.

Reafirmăm că organizațiile neguvernamentale, în general, nu au o vocație de reprezentare populară; ele doar adună oameni în jurul unor idei, principii sau drepturi. Organizațiile semnatare, în particular, nu pretind că vorbesc în numele societății civile în ansamblul ei, ci doar în virtutea misiunii și expertizei lor. Modul în care a fost pregătită consultarea publică a Președintelui cu cetățenii și societatea civilă organizată, deși probabil bine intenționată, a fost deficitar și, în loc să crească încrederea publicului în instituțiile statului și în organizațiile societății civile, a provocat încă și mai multă confuzie, suspiciuni și diviziuni la nivelul societății civile. Ne așteptăm ca cei responsabili pentru această situație să își asume răspunderea.

Solicităm ca propunerile concrete de reforme pe care organizațiile societății civile le-au cerut în ultimii ani să nu mai fie ignorate de decidenții politici. Și încrederea organizațiilor neguvernamentale în majoritatea instituțiilor politice s-a terminat sau se apropie de epuizare.

Organizații semnatare (în ordine alfabetică),

Academia de Advocacy
ActiveWatch
Agenția de Dezvoltare Comunitară Împreună
Asociația ACCEPT
Asociația Națională a Birourilor de Consiliere pentru Cetățeni (ANBCC)
Asociația pentru Relații Comunitare (ARC)
Asociația pro Democrația (APD)
Asociația Română pentru Cultură, Educație și Normalitate (ARCEN)
Asociaţia Tura în Natură
Centrul de Asistență pentru Organizații Neguvernamentale  (CENTRAS)
Centrul de Resurse pentru participare publică (CeRe)
Centrul Parteneriat petru Egalitate (CPE)
Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI)
Centrul pentru Legislație Nonprofit
Centrul Român de Politici Europene (CRPE)
Civitas’99
Confederația CARITAS România
Expert Forum
Federația Dizabnet – Rețeaua Organizațiilor Furnizoare de Servicii în Domeniul Dizabilității
Federația Organizațiilor Neguvernamentale pentru Servicii Sociale (FONSS)
Federația VOLUM
Freedom House
Fundația Alaturi de Voi
Fundația Comunitară București
Fundația Estuar
Fundația Parteneriat pentru Acțiune Comunitară și Transformare (PACT)
Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile (FDSC)
Funky Citizens
Grupul pentru Democrație Participativă Plenum
Inițiativa România
Institutul pentru Politici Publice (IPP)
Miliția Spirituală
Romani Criss – Centrul Romilor pentru Intervenție Socială și Studii
Salvați Copiii România
Societatea Academică din România (SAR )
TERRA Mileniul III

Organizatiile care vor sa se alature cererilor o pot face aici


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

6282 vizualizari

 • -6 (16 voturi)    
  Soros pentru premier! (Luni, 9 noiembrie 2015, 12:49)

  Miky60 [utilizator]

  Majoritatea ONG-urilor sunt in cercul de influenta platit de Soros. Acum intelegem cine ii mobiliza pe tinerii frumosi si liberi... Istoria se repeta (1990, 1996, 2012...)
  Si, apropo, ONG-urile sunt platite din BANI PUBLICI. De ce se duc atatia bani la ONG-uri si nu cate spitale si scoli?
  • +2 (10 voturi)    
   Vinovatul (Luni, 9 noiembrie 2015, 13:33)

   Ochii_pe_voi [utilizator] i-a raspuns lui Miky60

   Cu certitudine Soros e vinovat pentru crimele de la mineriada, pentru jaful de la Bancorex, pentru mita si coruptia din Romania. Si tot el e de vina ca in Romania furtul e practicat la cel mai inalt nivel (vezi puscariasul Nastase, plagiatorii Ponta si Oprea etc.).
   • 0 (2 voturi)    
    soros (Luni, 9 noiembrie 2015, 19:15)

    ionisus [utilizator] i-a raspuns lui Ochii_pe_voi

    e doar unul dintre cei interesati, care prin diversi interpusi a infiintat si finanteaza unele ONG-uri din Romania.
    Majoritatea ONG-urilor sunt apendicele unor grupari infractionale ( scuze,era sa zic partide politice!) si da, sunt in buna masura BINE finantate din bani publici.
    Sigur, soros nu e singurul vinovat pentru toate relele ce se petrec in Romania de 26 de ani incoace, dar e la originea multor dintre ele.
    Prietenii, stiu de ce!.
    (Sic!)
  • +3 (7 voturi)    
   ONG (Luni, 9 noiembrie 2015, 14:58)

   Kevi [utilizator] i-a raspuns lui Miky60

   Astia cu "ONG-urile sunt platite din bani publici", voi stiti macar ce e ala ONG si cum se finanteaza? Sau dati si voi de la radio sant?
  • +1 (5 voturi)    
   dezinformare cvasisecuristica (Luni, 9 noiembrie 2015, 15:31)

   anaerobik [anonim] i-a raspuns lui Miky60

   Eu nu cunosc ca fiind in sfera lui George Soros decit o persoana din clasa politica: Monica Macovei, care si acum primeste bani fiindca e in board-ul CEU din Budapesta. Dimpreuna probabil cu Freedon House, aripioara lui Macovei.

   Soros de ceva timp nu mai finanteaza ONG-uri din tarile care au iesit din emergenta democratiei, mai ales tari membre UE.

   Cit despre finantarea ONG-urilor din bani publici eu nu as pune chetiunea in termenii matale. Se primesc bani si de la stat si din fonduri europene si de la banci si din alte surse corporatiste pe responsabilitate sociala, cam toate sint insa in baza unei competitii. Nu zic ca nu vor fi fiind si fonduri publice date moca, dar s-au cam rarit.

   Daca mata te referi la 2%, atunci gresesti profund, caci procentele se directioneaza din impozitul pe veniturile persoanelor fizice, la cererea contribuabililor respectiv, in temeiul Codului fiscal.
  • 0 (0 voturi)    
   Acum intelegem ?! (Luni, 9 noiembrie 2015, 20:42)

   adrian88000 [utilizator] i-a raspuns lui Miky60

   Noi nu intelegem asta. Tu intelegi. Gresit.
 • +1 (5 voturi)    
  Initiativa moarta-n fasa daca au "tupeul" sa ceara (Luni, 9 noiembrie 2015, 12:53)

  UnOarecare [utilizator]

  "solicităm să faceți un demers similar în interiorul Administrației Prezidențiale"
 • +1 (7 voturi)    
  integritate, punctul 2 (Luni, 9 noiembrie 2015, 12:54)

  Bocu' lu'Ioha [utilizator]

  cum sa ceri punctul 2 din capitolul integritate lui Iohannis?
 • -4 (12 voturi)    
  hmmm... (Luni, 9 noiembrie 2015, 13:05)

  Gustav666 [utilizator]

  majoritatea semnatarilor: sugatori de bani de la bugetul statului si despre care nu a auzit nici dracu'.
  Ne mai puteti spune si cine stabileste indeplinirea criteriilor de integritate? Cumva "Militia Spirituala"?
 • +5 (5 voturi)    
  DA... (Luni, 9 noiembrie 2015, 13:06)

  prompt [utilizator]

  Imi aduc aminte cum primul guvern Roman, prin vocea acestuia, declara in 1990 ca toate numirile in functii publice(platite din bani publici) se vor face numai pe criterii de competenta(nu p.c.r.-pile, cunostinte, relatii).
  CE S-A ALES DE PROMISIUNE???!!!
 • +10 (12 voturi)    
  Corect! (Luni, 9 noiembrie 2015, 13:08)

  PaulAtreides [utilizator]

  Trebuie starpiti toti astia mentionati, fara exceptie!
 • +10 (12 voturi)    
  fara orodnante de guvern (Luni, 9 noiembrie 2015, 13:22)

  minos [utilizator]

  Intr-un stat democratic, nu mi se pare normal ca executivul sa legifereze. La noi guvernele emit prea multe acte legislative, in loc sa-si vada de administrare. Guvenele sa poata da doar ordonante de urgenta in cazuri specifice, razboi, calamitate si alte situati speciale. Nu sa schimbe codul fiscal la o luna dupa ce a fost votat in Parlament, de exemplu. In situatii mai urgente, dar care nu sunt speciale, parlamentul se poate reuni in sesiuni extraordinare. Sper sa se preia si aceasta idee de societatea civila si politicieniii de bine(cei putini, daca mai sunt)
 • +2 (2 voturi)    
  transparenta si mecanisme de control (Luni, 9 noiembrie 2015, 13:26)

  alin [anonim]

  In toate institutiile publice lipsesc 2 mijloace ce conduc automat la abuzuri sau mai grav la incalcari ale legilor.
  Toata administratia este lipsita de transparenta dar si de mecanisme de control.
 • +5 (5 voturi)    
  mihalache (Luni, 9 noiembrie 2015, 13:34)

  xanti [utilizator]

  Prim Ministru e perfect,e traseist ,unsuros si plin de greata si ce e mai important se potriveste in peisaj.
 • +1 (9 voturi)    
  Crin Antonescu (Luni, 9 noiembrie 2015, 13:49)

  MIHAI 2 [anonim]

  Crin intruneste si majoritatea criteriilor ONG. Pot fi eventual ceva discutii despe folosul nepatrimonial de a - si vedea nevasta propulsata in conducerea Parlamentului European, dar asta s-a facut cu sustinearea sefului popularilor europeni , care poate oricand "demonstra buna cunoaștere a unui domeniu profesional" - ma refer la profesia de macelar in care dl DAUD a excelat in tinerete. Alt candidat eligibil ar fi Isus Cristos.
  • +1 (1 vot)    
   Bravo (Luni, 9 noiembrie 2015, 15:36)

   anaerobik [anonim] i-a raspuns lui MIHAI 2

   Excelenta remarca (Iisus Christos), sunati-l sa verificati disponibilitatea. Sugerati-i sa isi procure un CNP caci altfel nu-la lasa SPP-ul sa intre la Cotroceni, la "consultari'.
 • +4 (6 voturi)    
  si, mai ales, (Luni, 9 noiembrie 2015, 14:19)

  AltTab1 [anonim]

  sa dea examen toti, supravegheati cu camere live, sa-i vedem cum transpira pentru postul ala.
 • +1 (1 vot)    
  of, tot la securitate pe proptim (Luni, 9 noiembrie 2015, 15:21)

  anaerobik [anonim]

  Se persista intr-un cliseu imposibil de solutionat cu legislatia actuala: fara securisti. Cum si cine verifica o propunere?
  Daca numele celui propus apare in listele CNSAS,atunci presedintele sau o alta instanta solicita institutiei sa dea o negatie.
  La fel ar trebui sa se intimple si cu actualii ofiteri acoperiti, care nu pot fi, potrivit legii, deconspirati fiindca li se pune viata si activitatea in pericol. Cineva ar trebui sa isi asuma ca da o negatie.
  • 0 (0 voturi)    
   ONG-iri cer criterii (Luni, 9 noiembrie 2015, 15:34)

   Oricine [anonim] i-a raspuns lui anaerobik

   Cer, dar inca nu au taiat firele de inrudire cu cei din veche securitate care ar dori in continuare s aibe nepoti, fii, nepoti pe functii inalte ce i-ar favoriza. DAca nu taiem aceste fire, vor continua si incet incet ne nor inghiti iar
 • +3 (3 voturi)    
  Constatari . (Luni, 9 noiembrie 2015, 16:21)

  Marx [anonim]

  Ce lista stufoasa ! Va dati seama cati oameni taie frunza la caini ? Partea proasta este ca , pe langa organizatiile care ciupesc bani de la guvern , care capuseaza banii nostri , sunt si cateva care se alimenteaza cu fonduri de la entitati straine . Una cel putin , importanta , chiar de la Departamentul de stat american . Altele , cu siguranta de la cele din est Bravos , baieti ! Sa nu uitati insa ca , mai sunt si altii cu urechile ascutite si cu vederea lunga .
 • 0 (2 voturi)    
  Fara traseisti? (Luni, 9 noiembrie 2015, 16:57)

  Cadillac [utilizator]

  Fara penali? Fara securisti? Fara comunisti?

  Hai, ca deja sinteti 'obraznici'!

  Voi va dati seama ce vorbiti???

  NIMENI nu intruneste aceste conditii!
 • +1 (3 voturi)    
  ONG-urile (Luni, 9 noiembrie 2015, 19:39)

  ionisus [utilizator]

  nu au niciun merit in aceasta miscare de revolta si reprezinta doar un mic segment al societatii civile.
  Daca ONG-urile aveau ceva de spus, au avut la dispozitie ani de zile sa se faca auzite.
  Invitarea ONG-urilor la Cotroceni de catre iohannis, e o manevra parsiva prin care se incearca anihilarea din fasa a miscarii din STRADA, preluand doar acele cereri ale STRAZII care convin gruparii reprezentate de Presedinte.
  Scopul ''miscarii'' a fost sa-l dea jos pe ponta si guvernul psd, pentru ca iohannis sa-si faca, in sfarsit, guvernul dorit, dar iata ca ''STRADA'' vrea mai mult si e nevoie de cateva manevre de invaluire ca sa adoarma revota sincera a oamenilor.
  In '89 au inventat o revolutie folosinduse de tokes si au ucis peste 1200 de oameni ca sa-l schimbe pe Ceausescu cu iliescu, acum se folosesc de moartea acestor tineri nevinovati ca sa-l schimbe pe ponta si dragnea cu blaga si gorghiu.
  Asa cum nu stim nici acum cine este, cu adevarat vinovat, de moartea atator oameni in '89, nu vom sti nici acum daca incendiul in care au murit atatia oameni a fost doar un accident nefericit, adica o intamplare sau s-a creat un pretext pentru ca mafia sa-si impuna agenda.
  Timpul si evenimentele ce vor urma dupa ce se va stinge acest val de revolta ne vor arata adevarul.
  Celor care vor sa-l vada, desigur!
 • 0 (0 voturi)    
  Guvern-formare (Marţi, 10 noiembrie 2015, 11:44)

  Mirciuc [utilizator]

  1-Aş dori ca nici un membru al guvernului să nu fie nimit din aleşi, adică să nu fie şi parlamentar.

  2-Aş dori ca nici un parlamentar or ministru să nu aibă dreptul la cumul de funcţii.

  Sunscriu la lustraţie şi celelelte criterii de admtere la exercitarea mandatului de ministru.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by