Aproximativ 2000 de persoane s-au adunat duminica seara in Piata Universitatii din Capitala, in a sasea zi consecutiva de proteste, desi, pe retelele de socializare, isi anuntasera participarea peste 14.000 de persoane. Presedintele Klaus Iohannis a decis, duminica, sa-si duca la bun sfarsit promisiune de a veni in Piata Universitatii pentru a dialoga direct cu strada, nu prin intermediul unor reprezentanti ai societatii civile. Iohannis a discutat aproximativ 20 de minute cu protestatarii, inainte de a parasi zona insotit de SPP-isti. Oamenii au ramas in urma, spunandu-si oful si nemultumirea la portavocea care a circulat prin multime. In piata a fost si un moment amuzant, atunci cand pompierii au intervenit pentru a il cobori de pe un stalp pe celebrul stegar dac. Pe langa grupurile de pensionari si membrii galeriei, in Piata Universitatii au fost prezenti si tineri si studenti, care s-au tinut departe de grupurile galagioase.

Klaus Iohannis in Piata UniversitatiiFoto: Bogdan Dinca / HotNews.ro
  • Amintim ca 13 persoane ranite in incendiul din clubul Colectiv au murit in acest weekend, numarul celor care si-au pierdut viata in tragedie ajungand astfel la 45.

---------------------------

22.25In Piata Universitatii au ramas mai putin de 250 de persoane, potrivit estimarilor reporterului Hotnews.

22.20 Stegarul dac a fost lasat sa fluture in continuare tricolorul in Piata Universitatii. Insa, acesta a coborat de pe stalp, potrivit reporterului Hotnews, doar pentru ca pompierii i-ar fi promis ca-l lasa in balconul de la Universitate. Odata coborat, stegarul le-a spus pompierilor: ”Rusine, rusine sa va fie”.

22.10Pompierii au reusit sa-l coboare pe stegar de pe stalp, acesta a colaborat cu autoritatile atunci cand s-a vazut tras pe scara autospecialei.

22.00 Autoritatile aproape au eliberat bulevardul Magheru pentru ca pompierii sa intervina cu autospeciala si sa-l coboare pe stegar de pe stalp.

21.50Pompierii inca nu actioneaza in cazul stegarului, a mai venit o autospeciala de pompieri cu scara mai lunga. Multimea striga la stegar: ”Da-te jos, ma”

21.40 Pompierii si jandarmii au intervenit cu o scara pentru a-l cobori de pe stalp pe celebrul Dac, care flutura tricolorul la cele mai multe proteste din Capitala.

21.30 Doi tineri impart ceai cald printre cei 800 de protestatari ramasi in Piata Universitatii.

21.20 Galeristii scandeaza ”Cine nu sare nu vrea schimbare” si ”O dorinta libera, Romania libera”.

21.10In Piata Universitatii au ramas acum mai putin de 1000 de persoane.

21.00Multimea din Piata este divizata, intr-o parte sunt membri de galerie, iar in cealalta parte a pietei sunt adunati in cerc protestatarii pasnici, care isi spuns oful, pe rand, la portavoce.

20.44In mijlocul pietei s-au strans oamenii in cerc si iau pe rand cuvantul la portavoc, spunandu-si oful si nemultumirile in fata multimii.

20.30In Piata sunt la aceasta ora circa 2000 de persoane.

20.20 Presedintele Klaus Iohannis a parasit Piata Universitatii dupa circa 20 de minute petrecute in mijlocul multimii. Au putut schimba cateva vorbe cu presedintele doar cei care au reusit sa ajunga aproape si sa treaca de televiziuni. Din multime s-a strigat ca presedintele sa vorbeasca la portavoce, dar nu s-a intamplat acest lucru.Totusi, o parte dintre participanti au fost multumiti ca presedintele macar si-a respectat primisiunea si a venit in piata.

FOTO: Bogdan Dinca / corespondent HotNews.ro

FOTO: Bogdan Dinca / corespondent HotNews.ro

FOTO: Bogdan Dinca / corespondent HotNews.ro

FOTO: Ovidiu Vanghele / Euractiv

20.06 Iohannis a fost intrebat in Piata cand vor mai avea loc consultari cu societatea civila. Acesta a raspuns ca: ”O sa mai facem”

20.04 Se scandeaza ”Vrem 300, nu 600” si ”Iohannis scapa-ne de hoti”. In Piata se huiduie dinspre protestatarii anti-Iohannis, din zona Teatrului. Sosirea lui Iohannis a transformat multimea din piata intr-un haos.

20.01 In Piata se scandeaza ”Colectiv”, ”Vrem schimbare” si ”Coruptia ucide”.

20.00Presedintele Klaus Iohannis a ajuns in Piata Universitatii si se plimba printre protestatari, insotit de ofiterii SPP

19.50 In Piata se distribuie Ziarul Colectiv, care sustine pe pagina de Facebook ca: ”Adunam texte de la oameni care fac pe Facebook ceea ce presa a uitat sa faca. Sau nu vrea sa faca. Noua presa suntem noi”

19.40 Circa 1000 de persoane ocupa la aceasta ora Piata Universitatii.

19.38Barbatul in varsta din video a reusit sa monopolizeze portavocea pana la aceasta ora.

19.35 Protestatarii au blocat bulevardul Magheru, oprind circulatia pe sectiunea dintre Intercontinental si rondul de la Universitate.

19.27 La aceasta ora, circulatia pe Bulevardul Magheru se desfasoara normal. Cinci persoane stau in jurul crucii de la Universitate, insa acestia nu par sa deranjeze traficul.

19.20 In Piata Universitatii s-au adunat, pana la aceasta ora, 500 de manifestanti. Potrivit reporterului Hotnews, in zona sunt multi pensionari, cativa membri de galerie, iar tinerii stau la marginea multimii.

19.03 Cativa tineri, care par sa fie membri de galerie, scandeaza catre pensionar: ”Jos Visinescule

19.02 Un pensionar striga ”Jos Iohannis. Iohannis e corupt”. De altfel, nu este pentru prima data cand se scandeaza impotriva lui Iohannis in Piata Universitatii. In timpul saptamanii, protestatarii anti-Iohannis au ocupat in fiecare seara zona din fata Teatrului National, intrand chiar in conflict cu restul multimii.

18.54 Acelasi barbat spune ca Noua Dreapta este o alternativa. Lumea il huiduie, din nou.

18.51 Un barbat striga la portavoce "Vrem anticipate”, insa multimea nu pare sa rezoneze cu mesajul acestuia si il huiduie. O doamna a preluat portavocea si afirma ca lumea nu este pregatita de anticipate

18.50 Potrivit reporterului HotNews.ro aflat la fata locului, aproximativ 300 de persoane s-au strans la aceasta ora la fantana de la Facultatea de Arhitectura si in fata Teatrului National.

Dupa cinci zile consecutive de proteste, atat in Capitala, cat si in provincie si Diaspora, duminica seara, s-a anuntat o noua actiune de acest fel in Bucuresti, la care 14.000 de oameni au spus ca participa, iar alti 16.000 s-au declarat interesati. Desi, pana la aceasta ora doar 300 de oameni sunt in Piata Universitatii.

In Capitala, principalul eveniment se numeste ”Schimbare si dreptate. Pana la capat! Puterea e a noastra, a tuturor! Democratie Directa”, iar adunarea are loc incepand cu ora 18:00 in Piata Universitatii. Pe pagina evenimentului s-a votat chiar si persoana care sa reprezinte Strada, castigatorul votului fiind la acest moment Moise Guran.

Sambata, in a cincea zi de manifestii, suflul protestelor s-a diminuat simtitor atat in Bucuresti cat si in tara. In frigul din Capitala au iesit in strada in jur de 2.500 de persoane si, spre deosebire de zilele precedente, a fost simtita mai puternic prezenta galeriilor care au ocupat zonca Crucii din Piata Universitatii si s-au manifestat violent, atacand fotoreporterii care au incercat sa ii fotografieze, inclusiv pe reporterul HotNews.ro la fata locului. O parte din protestatari s-a distanta de galerii, scandand "Piata nu e stadion", iar grupul astfel format a invitat oamenii sa prezinte propuneri cu privire la ce considera ei ca trebuie schimbat si cum s-ar putea face aceasta schimbare. Sambata seara in Piata s-a mai scandat, printre altele, "Iohannis te asteptam, la masa sa tratam", "Important pentru popor - starea ranitilor", "Nu-i de-ajuns demisia, sa vina justitia".

Comparativ cu sfarsitul saptamanii, peste 35.000 de bucuresteni au iesit in strada, miercuri seara, in a doua zi a protestelor generate de tragedia din Clubul Colectiv. Acestia au marsaluit de la Universitate pana la Palatul Parlamentului si inapoi. Si in marile orase din tara au iesit in strada mii de oameni.

In curs de actualizare...