Scena din fata Teatrului National a fost adusa de presedintele Asociatiei 21 Decembrie 1989, Teodor Maries, care joi a incheiat un contract cu o firma din Brasov sa ii puna la dispozitie, pana in 31 decembrie, scena si echipamente de sunet si lumini pentru manifestatia din Piata Universitatii, informeaza Mediafax.

Protest in BucurestiFoto: Hotnews

Vineri, la Universitate, in fata Teatrului National, a fost amplasata o scena pe care, in timpul manifestatiei, au urcat aproximativ 20-30 de persoane ce intentionau sa se adreseze oamenilor. Manifestantii i-au huiduit si le-au cerut sa coboare de pe scena.

Presedintele Asociatiei "21 Decembrie 1989", Teodor Maries, a declarat sambata, pentru agentia de presa citata, ca el a adus scena din fata Teatrului National, din proprie initiativa, fara sa implice asociatia.

Maries a precizat ca a incheiat un contract pentru aducerea acestei scene, pe care sambata l-a postat pe pagina de Facebook a asociatiei.

Din contract rezulta ca beneficiarul era Asociatia "21 Decembrie 1989", si nu Teodor Maries in nume personal.

Teodor Maries a mai spus ca a fost intrebat de jandarmi, vineri, daca el s-a ocupat de ridicarea scenei si a recunoscut, fiind anuntat ca va fi amendat.

"Am demontat tribuna, dar daca strada va avea nevoie de ea, ma voi ocupa sa o montez la loc. Consider ca nu este firesc sa fiu sanctionat pentru acest gest, pentru ca, pana la urma, toti oamenii care se strang in strada ar putea fi amendati si nu cred ca ar trebui sa fie aplicate sanctiuni pentru demersuri care au legatura cu ce se intampla in piata", a spus Teodor Maries.

Contractul de prestari servicii a fost incheiat in 5 noiembrie, intre prestatorul SC GDD Sound SRL Brasov, reprezentat de administrator Dan Dumitru Ghita, si beneficiarul Asociatia "21 Decembrie 1989", reprezentat de Teodor Maries.

Prin acest contract, firma din Brasov a asigurat echipamente de sunet-lumini si scenoteca pentru "manifestatie Piata Universitatii Bucuresti". Suma pe care trebuie sa o plateasca Teodor Maries este de 3.000 de euro plus TVA, respectiv 16.442,40 lei, conform facturii emise de catre firma in 6 noiembrie. Prin contract, Teodor Maries trebuia sa mai asigure cazarea si masa celor patru tehnicieni care se ocupau de echipamente.

Contractul era incheiat pana in 31 decembrie, timp in care firma din Brasov trebuia sa asigure functionarea echipamentelor.

In contract este prevazut si ca partile sunt exonerate de raspunderea privind neindeplinirea sau indeplinirea cu intarziere a obligatiilor asumate, in cazul aparitiei unor evenimente, printre care "izbucnirea unor revolte civile sau revolutii, acte de terorism", "acte ale oricarui guvern sau autoritati", "incendii, explozii, inundatii".

Vineri seara, in a patra zi de proteste, in Piata Universitatii s-au adunat aproximativ 5.000 de oameni, care au scandat din nou impotriva coruptiei si au adus un omagiu victimelor incendiului din clubul Colectiv, la o saptamana de la tragedie.

In timpul protestului, mai multe persoane au urcat pe scena instalata in fata Teatrului National, pentru a se adresa celorlalti protestatari, insa din multime s-a huiduit, s-a fluierat si li s-a strigat sa coboare. Aparitia acestei scene, pe care se aflau si instrumente muzicale, a provocat nemultumire in randul celor prezenti, care au spus ca nu se poate canta cand atatia tineri au murit in clubul Colectiv.

Pe scena au urcat in jur de 20-30 de persoane, iar cateva dintre acestea au vorbit de la microfon, insa din multime s-a huiduit si li s-a cerut sa coboare. "Jos de pe scena", "Piata nu are lider", "Fara scena, fara scena" au fost cateva dintre scandarile din piata. La un moment dat, sunetul si luminile de pe scena au fost oprite.