Ministrul Sanatatii, Nicolae Banicioiu, a declarat sambata ca are sa isi reproseze "foarte multe, la fel ca toti cei care trebuiau sa faca foarte multe lucruri pentru sistemul de sanatate romanesc" si a precizat ca el nu a spus "niciun moment" ca nu este nevoie de ajutor, transmite Agerpres.

Nicolae BanicioiuFoto: Agerpres

"Da. Am sa imi reprosez foarte multe, la fel ca toti cei care trebuiau sa faca foarte multe lucruri pentru sistemul de sanatate romanesc. Foarte multi oameni trebuiau sa faca foarte multe lucruri. Vreau sa va spun, asa cum ati spus dvs, ministrul apartinand unui guvern demisionat, ca, pana in ultimul moment in care pot sa ajut, voi ajuta si voi fi alaturi de aceste echipe de interventie, intentia mea este de a salva cat mai multi oameni si de a face tot ceea ce este posibil pentru a salva cat mai multi oameni", a spus Banicioiu, intrebat de ziaristi daca are ceva sa isi reproseze in ce priveste gestionarea situatiei de dupa Club Colectiv.

El a precizat ca a spus, din primele minute dupa tragedie, ca orice ajutor este acceptat.

"Eu, din primele ore ale accidentului, am fost alaturi si de dl. profesor Lascar, dar si de ceilalti colegi ai mei. Eu nu am spus niciun moment ca nu avem nevoie de ajutor, eu am spus tot timpul ca noi asiguram tot ceea ce este necesar pentru fiecare etapa de tratament, eu asta am spus si la spitale, in noaptea respectiva si a doua zi, si dupa, am spus, da, avem medicatie, aducem medicatia de nivel european. Doamna, nu am spus niciodata si nu imi rastalmaciti cuvintele, cum am vazut ca s-a intamplat zilele trecute, ca am spus ca este in Romania mai bine ca in Germania. (...) Eu, din primul moment, am spus ca asiguram si ca avem pe stocuri si aducem catre spitale tot ceea ce au nevoie si tot ceea ce cer medicii. De asemenea, am spus, la fel de clar, cred ca din primele minute, am spus ca acceptam orice ajutor", a punctat Banicioiu.

Ministrul Sanatatii a adresat rugamintea catre medici de a comunica in continuare si de a le explica oamenilor exact starea reala a pacientilor.

"Stiu ca poate, pe alocuri, se inregistreaza si oboseala si o destul de mare greutate in a comunica cu apartinatorii, insa rugamintea mea catre toti, si veti avea si tot sprijinul din partea noastra aici, este aceea de a comunica in continuare si de a le explica oamenilor exact starea reala a pacientilor, ceea ce stiu ca ati facut pana acum, evolutia predictibila, bineinteles cu situatiile care pot interveni. Adica oamenii sa stie in orice moment situatia copiilor lor", a declarat Banicioiu, intr-o conferinta de presa sustinuta la Palatul Victoria.

El a precizat sambata, la conferinta la care au luat parte si managerii de spitale unde sunt internati ranitii din clubul Colectiv, ca urmeaza sapte zile dificile.

"De asemenea, acolo unde este nevoie de ceva sau mai intervine o nevoie de ceva, ca si pana acum, ne informati rapid. Cum am spus-o inca din primele ore ale accidentului, acceptam orice ajutor pe care ni-l poate oferi oricine. Sunt binevenite si echipele internationale, si oamenii nostri au lucrat foarte bine cu ele pana acum. Stim ca faceti minuni si, in continuare, speram ca vestile astea rele sa lase loc si de vesti bune in zilele urmatoare. Dar, din pacate, cele sapte zile care urmeaza, incepand de astazi, asa cum spuneau domnii profesori, reprezinta o perioada dificila, poate cea mai dificila din acest tratament", a punctat Banicioiu.

El a adaugat ca in continuare principala activitate care se desfasoara in spitale este aceea de a stabiliza pacientii aflati in stare critica si de a incerca sa tina situatia sub control.

"Practic, oamenii acestia fac tot ceea ce este omeneste posibil. Multumesc pentru cooperarea si sprijinul extern pe care il avem. Este, intr-adevar, o cooperare multipla si internationala si cred ca este de folos si este in folosul pacientilor. Stiu ca este o situatie dificila", a spus Banicioiu.