Premierul interimar Sorin Cimpeanu a afirmat sambata ca, din cele 19.000 de scoli din Romania, doar 7% au autorizatie cu privire la protectia contra incendiilor, transmite Agerpres.

Sorin CimpeanuFoto: Agerpres

"Pe baza principiului pe care l-am anuntat deja, al transparentei, pentru ca nerecunoasterea problemelor nu inseamna rezolvarea lor, va raspund si in calitatea pe care o am inca de detinator al portofoliului de la Educatie: din cele 19.000 de scoli din Romania, doar 7% au autorizatie (...), cu privire la protectie contra incendiilor (...) 1.295 de scoli mai exact", a spus Cimpeanu, sambata, intr-o conferinta de presa la Palatul Victoria, la intrebarea cate scoli si gradinite din Bucuresti si din tara au avize de la ISU.

Cimpeanu a explicat ca procedura de autorizare pentru paza si securitate contra incendiilor "nu este nici simpla, nici rapida si nici ieftina".

"S-a ajuns in timp prin faptul ca aceasta autorizare nu este nici simpla, nici rapida si nici ieftina. Proiectul de autorizare trebuie facut de catre factori atestati. Are costuri ce se situeaza intre 10, 12 - 15.000 de euro si durata de realizare de 6, 7, 8, 12 luni in functie de complexitatea fiecarei cladiri, fiecarui amplasament. Exista o slaba capacitate cu privire la asigurarea acestor servicii. A existat si o atentie insuficienta acordata in ultimii 25 de ani acestui aspect", a spus Cimpeanu, intrebat cum explica acest lucru.

In acelasi cadru, secretarul de stat in MAI Raed Arafat a precizat ca sunt in desfasurare si controalele in cluburi si a atras atentia ca acestea trebuie sa isi numere clar clientii.

"Daca prindem un club sau o discoteca care depaseste cifrele prevazute prin autorizatie, o inchidem pe 60 de zile si o sa amendam intre 30 si 100.000 de lei, asa cum prevede legea. (...) Vor fi controale si astazi, si maine, si poimaine, continuu", a explicat Arafat.

La randul sau, ministrul Sanatatii, Nicolae Banicioiu, intrebat cate spitale sunt fara autorizatie de la pompieri, a raspuns ca sunt in evaluare si saptamana viitoare va fi facut public acest bilant.