Distrugatorul britanic HMS DUNCAN va face o escala in Portul Constanta, in perioada 8-11 noiembrie. Pe parcursul vizitei in Romania, sunt programate vizite ale oficialilor militari britanici la autoritatile militare si civile din Municipiul Constanta, iar marinarii militari romani si britanici vor executa actiuni comune de instruire, la cheu, la bordul navelor, in vederea stabilirii procedurilor comune de operare in timpul exercitiilor planificate a avea loc in apele teritoriale ale Romaniei si in apele internationale ale Marii Negre, in perioada urmatoare.

HMS DuncanFoto: royalnavy.mod.uk

La bordul navei britanice HMS DUNCAN in Portul Constanta, Ambasada Britanica din Romania si Organizatia pentru Aparare si Securitate din Regatul Unit organizeaza luni, 9 noiembrie, incepand cu ora 11.00, Ziua Industriei de Aparare si Securitate, un eveniment la care au fost invitati sa participe reprezentanti ai MApN, oficiali guvernamentali si companii romanesti de profil.

HMS DUNCAN este cel de-al saselea si ultimul distrugator britanic de tip 45. Nava a fost finalizata si lansata la apa la sfarsitul lunii octombrie, in anul 2010. Este primul vas militar din clasa 45 care are capacitatea de implementare a Sistemului Harpoon. In prima etapa de constructie, in anul 2010, i s-au instalat echipamentele principale, turbina cu gaze, turela de calibru mediu si buncarul Sea Viper pentru arme, toate fiind conectate cu un cablu electric suficient de lung cat sa inconjoare autostrada din jurul Londrei (188km) de aproape trei ori.

O mare parte a echipamentului a inceput sa fie pusa in functiune in anul 2011, incluzand sistemul de energie si propulsie, acesta fiind capabil sa produca suficienta energie pentru a alimenta un intreg oras de dimensiune mica. La inceputul anului 2013, in Portul Portsmouth, nava a fost preluata de comandant si de echipajul acesteia. HMS Duncan este pregatita sa ia parte la misiuni operationale pe tot globul.