Dupa neasteptatul succes al marsului gigant de marti seara, bucurestenii au iesit miercuri din nou in strada, de aceasta data in numar si mai mare. Peste 35.000 de oameni au participat la protestul gigant de miercuri seara, care s-a desfasurat intr-o prima etapa atat in Piata Universitatii cat si in Piata Constitutiei, in fata Parlamentului. Manifestantii au ignorat apelurile razlete la o deplasare catre Cotroceni. Ulterior, manifestantii s-au regrupat in Piata Universitatii. Grupurile de suporteri s-au manifestat mai zgomotos, insa protestul a fost unul pasnic, multimea refuzand sistematic sa recuga la acte violente. Din scandari si din pancartele purtate, este clar ca dincolo de demisiile actualilor guvernanti, protestatarii din strada vor si demisia Parlamentului si reformarea sistemului cu oameni noi. Protestele din Bucuresti au fost completata de un val de actiuni similare desfasurate in intreaga tara, ba chiar si de un protest la Paris.

Protest in Piata Universitatii / Foto: Dan Balanescu

----------------------

01:28 Inchidem aici transmisiunea LIVE TEXT a protestului din aceasta seara.

00:34 Cateva sute de oameni se afla la aceasta ora la locul tragediei de vineri seara. A avut loc o rugaciune comuna dupa care protestul a fost reluat.

00:29Protestele din Piata Universitatii, sustinute de un val de manifestatii similare in intreaga tara: 4.000 de oameni in strada la Timisoara, peste 3.000 la Cluj si Galati, si aproape tot atatia la Craiova. Peste 1000 de protestatari la Sibiu, Alba Iulia, Bacau

Joi, 00:14 Circulatia a fost reluata pe bulevardul Magheru.

23:50 Majoritatea celor care au mai ramas in Piata pornesc spre clubul Colectiv. Este vorba despre cateva sute de persoane, cel mult 1.000.

23:40 Aproximativ 200 de romani au protestat in centrul Parisului, in zona Trocadero, pe langa Tour Eiffel, strigand "Diaspora e cu voi", "Coruptia ucide" si "Daca va schimbati intre voi, va duceti la gunoi", informeaza Mediafax.

In plus, ei au depus lumanari, au ingeunchiat si au spus "Tatal Nostru" in memoria victimelor de la clubul Colectiv Participantii la manifestatia din centrul Parisului au vrut sa protesteze la Ambasada Romaniei, dar au obtinut autorizatie la Trocadero. Ei scandeaza "Diaspora e cu voi", "Coruptia ucide" si "Daca va schimbati intre voi, va duceti la gunoi".

Manifestarea a fost autorizata pana la ora locala 22:00 (23:00 ora Romaniei).

23:32 In rond la Universitate s-a dat drumul la circulatie, mai putin pe directia Magheru.

23:06 In piata mai sunt cateva mii de persoane in aceste momente.

22:58 Multa lume incepe sa paraseasca piata si se indreapta spre metrou.

22:48: Cativa lideri informali purtatori de portavoce, aflati langa Troita de de la Universitate, se cearta: Unii vor sa puna lumea in miscare catre parlament, altii catre patriarhie. Unii au propus iar sa se mearga spre parlament, insa sunt multi care huiduie. Cei care vor la mitropolie se opun

22:42 O scandare noua in randul manifestantilor: "Daniel, urca-te la cer!".

22:37 Si la Botosani, fief PSD, au iesit in strada circa 1.200 de oameni, majoritatea tineri

22:32Jurnalistul Vlad Ursulean a relatat momentul straniu cand un grup s-a rupt de grosul mitingului si a plecat spre Parlament.

22:30 Se striga "Cine nu sare, nu vrea schimbare". Piata este in continuare plina, multimea se revarsa pe Magheru si pe Bratianu.

22:18 Lumea a mai inceput sa plece, numarul protestatarilor incepe incet sa scada, desi in continuare Piata Universitatii este inchisa traficului. Se canta imnul si se scandeaza "Oprea judecat, pentru sangele varsat".

22:08 Numarul celor prezenti in Piata Universitatii s-a diminuat sesizabil, ajungand la circa 10.000.

22:05 In Piata Universitatii s-a impartit Ziarul Colectiv. Primul text ii apartine lui Adrian Rugina, tobosarul trupei Bucium mort in incendiul de vineri

21:56 Un incident la protest, o drona care survola piata a cazut peste multime.

21:48 Numarul manifestantilor depasete 35.000. Se striga "Daniel, Daniel, du-te dupa Viorel!"

21:44 Bd Regina Elisabeta la Universitate s-a mai eliberat, la fel si zona statuilor, insa bd I.C. Bratianu ramane blocat de la Universitate si pana spre Cocor si Lipscani. Din piata scandarile sunt razlete, mai mult grupurile de suporteri fac galagie. In rest, oamenii discuta in grupuri, despre partide politice, anticipate, majoritati si noi constructii ce ar putea lua loc actualor partide.

Este clar ca dincolo de demisiile actualilor guvernanti, protestatarii din strada vor si demisia parlamentului si reformarea sistemului cu oameni noi.

21:34In Piata Universitatii s-a ajuns la 35.000 de oameni. Urmatoarele zone sunt ocupate total: rondul, Magheru pana la Batistei, Regina Elisabeta in dreptul Universitatii, Piata Universitatii la statui, I.C. Bratianu pana la magazinul Cocor.

21:30 Numarul protestatarilor din Piata Universitatii a urcat la peste 30.000. Zona rondului este plina, pana la Intercontinental. Se ocupa zona spre palatul Sutu si Regina Elisabeta, spre statui, iar bulevardul spre Coltea e plin de oameni care vin.

21:28 In drum spre Universitate s-a auzit o pocnitoare. Protestatarii au inceput sa scandeze "fara violenta".

21:26 Circa 3.000 de protesteaza in Iasi

21:25 La Universitate vin grupuri grupuri de pe bulevard. Numarul protestatarilor in piata incepe sa creasca semnificativ.

21:20 Intre timp, la Cluj Napoca protesteaza circa 3.000 - 3.500 de persoane, transmite Realitatea TV.

21:07 In timp ce cei de la Parlament se intorc spre Universitate, de la Universitate au plecat multi pe bulevard spre Unirii.

20:53 La Universitate e ocupat tot carosabilul si troatuarele de la Batistei si pana in Rond. Multimea a inceput sa plece din Piata Constitutiei, indreptandu-se spre Universitate.

20:49 Printre manifestantii din Piata Universitatii se afla si Tudor Chirila

20:47 La Universitate se scandeaza "Jos coruptia", "La puscarie", "Unitate", "Jos sistemul", "Libertate". Sunt peste 11mii, pana in 12 mii de oameni. Sunt zone foarte pline dar si zone rarefiate. Ies grupuri de la metrou constant, apoi sunt momente cand unele grupuri pleaca.

20:43 La Timisoara, numarul protestatarilor a depasit 5.000, in Craiova sunt circa 1000 de oameni in Piata Mihai Viteazul.

20:38 Se circula pe sensul de la Coltea spre cartierul Armenesc, insa nu si de la Universitate spre pasajul de la Unirii / Multimea striga "Ponta la puscarie"

20:31 In Piata Constitutiei sunt peste 15.000. Au aparut instigatori, in jur de 50, care cheama lumea la Cotroceni. Au fost huiduiti de multime si au plecat insa au aparut ulterior altii. Lumea ii huiduieste. Multimea a inceput sa intoneze imnul.

20:30 Reporterul HotNews.ro din Piata Universitatii estimeaza numarul celor prezenti acolo la circa 10.000 de oameni. Toata zona de la Batsitei si pana in rond la Universitate este plina de oameni. Numarul oamenilor de la Universitate creste considerabil de la un minut la altul.

20:21 Oamenii scandeaza la Universitate: "Noi nu suntem o natie de sclavi", "Romania, trezeste-te", "Nu plecam acasa, hotii nu ne lasa". in Piata Constitutiei se scandeaza "Am votat 300 nu 600", "Asasinii". Lumea fluiera si huiduie

20:17 Piata Constitutiei se umple de oameni, iar acestia continua sa vina. Se striga "Demisia", "Hotii", "Romanii vor schimbare", "Toate partidele, aceeasi mizerie", "Toata partidele fura prin rotatie", "Afara, afara, cu mafia din tara".

20:15 O parte semnificativa a protestatarilor a ramas in Piata Universitatii unde acum se canta "Desteapta-te, romane!"

20:02 In Timisoara sunt circa 4.000 de protestatari, potrivit tion.ro. Acestia au blocat o banda de circulatie pe bulevardul Mihai Eminescu, in fata cladirii Primariei Timisoara, iar apoi s-au indreptat inspre Catedrala Mitropolitana, strigand "Vrem spitale, nu catedrale!".

Protestatarii s-au intors spre Primaria Timisoara si au blocat circulatia intre primarie si Catedrala Mitropolitana timp de zeci de minute, iar apoi s-au indreptat din nou spre Opera.

19:59 Potrivit estimarii reporterul HotNews.ro aflat la fata locului, este vorba de circa 10.000 de persoane.

19:56 Se striga "Iesiti din casa, daca va pasa" si "Sa va fie frica, tara se ridica". Multimea se indreapta spre Parlament, desi multi striga "La Patriarhie"

19:54 Multi dintre protestatari au ramas in piata Universitatii, unde circulatia e oprita in continuare

19:47 Potrivit Digi24, numarul manifestantilor a ajuns la circa 10.000.

19:39 In capul coloanei sunt multi tineri din diverse galerii.

19:34 S-a plecat spre Parlament, pe un sens inspre Piata Unirii.

19:25 Multimea pleaca spre Parlament dupa ce cineva a strigat "La parlament" la megafoane. Momentan, lumea care vrea sa porneasca in mars e blocata sa intre in rond la Universitate de catre politia care dirijeaza traficul.

19:23 La Constanta, numarul protestatarilor a ajuns la circa 700. acestia au plecat in mars pe Bulevardul Tomis.

19:10 Circa 350 de persoane s-au adunat si in fata Prefecturii din Constanta, a transmis pentru HotNews.ro Alina Vasiliu de la Constanta Noastra. Ei cer anticipate si scandeaza Constanta, trezeste-te!

19:05 Si in Craiova s-au strans oameni in piata centrala

18:58 In Bucuresti, numarul protestatarilor a ajuns la aproape 6.000.

18:57 La Brasov protesteaza circa 500 de oameni

18:57 La Timisoara s-au adunat circa 800 de oameni in strada, potrivit Digi 24.

18:51 La Cluj, cate sute de oameni scandeaza "Ghinion, ghinion, Clujul s-a trezit din somn"

18:50 Se scandeaza "Toate partidele, aceeasi mizerie", "Nu plecam acasa, mortii nu ne lasa", "Iesiti din casa, daca va pasa", "Ale, ale, Romania libera", "PSD si PNL, aceeasi mizerie", "Romania, trezeste-te", "Colectiv", "Vrem spitale, nu catedrale", "Coruptia ucide", "Jos sistemul mafiot".

18:45 Numarul manifestantilor a crescut rapid pana la circa 2500 de persoane care ocupa bulevardul, zona fantanii si TNB. Pe centrul bulevardului se striga "Parlament penal, mars la tribunal" si "Anticipate"

18:44 Staturi pentru participantii la proteste

18:43 Numarul protestatarilor a urcat la circa 2000.

18:41 Manifestantii au ocupat carosabilul, intrand pe bulevard de la TNB, de unde se striga "Jos Iohannis!"

18:34 Sunt circa 1000 de manifestanti. Deocamdata multimea este linistita. S-au aprins lumanari pe asfalt si s-au pus pozele celor decedati.

18:32 Pe treptele de la TNB sunt cateva zeci de persoane care scandeaza "Jos Iohannis" si "Demisia". Sunt oameni mai in varsta, multe fete cunoscute de la protestele din 2012. printre scandarile acestui grup se numara si "Basescu la puscarie".

18:15 Numarul manifestantilor a crescut la peste 400, transmite reporterul HotNews.ro aflat la fata locului.

In jurul orei 18:05, circa 200 de persoane erau adunate deja in piata Universitatii, in zona fantanii de la Facultatea de Arhitectura dar si in fata Teatrului National Bucuresti. Manifestantii afiseaza un banner mare pe care scrie "Dreptate pentru victime".