Dosarul privind accidentul in care si-a pierdut viata politistul Bogdan Gigina a fost preluat de Parchetul General, existand suspiciunea ca Gabriel Oprea a folosit abuziv coloana oficiala, anunta Digi 24.

Potrivit surselor HotNews.ro, Tribunalul Bucuresti si-a declinat competenta abia dupa ce inspectia judiciara s-a autosesizat in aceast dosar si cerceteaza daca Parchetul de pe langa Tribunalului Bucuresti are competenta necesara pentru a instrumenta dosarul vizand moartea politistului Bogdan Gigina.

Tribunalul Bucuresti ancheta doar accidentul de munca, dar pentru a-l putea ancheta un eventual abuz in serviciu comis de ministrul de interne Gabriel Oprea, trebuia sa-si decline competenta catre Parchetul General.

HotNews.ro a scris in premiera, imediat dupa accident, citand specialisti in drept, ca Parchetul General ar trebui sa se autosesizeze in urma numeroaselor marturii si indicii sau procurorii de la Parchetul pe langa Tribunalul Bucuresti ar trebui sa decline cauza.

Potrivit surselor Hotnews.ro, ministrul Oprea ar putea fi acuzat de abuz in serviciu, daca se va dovedi ca a apelat la coloana oficiala cu incalcarea prevederilor legale.

Pe de alta parte,Digi 24 a consemnat declaratiile mai multor martori sub acoperirecare sustin ca ministrul Oprea se deplaseaza frecvent insotit de coloana oficiala in interes particular. In aceste conditii, ar trebui sa existe cereri din parta ministrului de interne adresate Politiei Capitalei, institutie aflata in subordinea sa, cereri insotite de justificarea urgentei care impune deplasarea cu dispozitiv.

Procurorii de pe langa Tribunalul Bucuresti, care ancheteaza moartea politistului cerceteaza un accident de munca. Prin urmare, obligatoriu vor trebui sa vada in baza carui ordin de serviciu se afla in misiune, cine a dat acest ordin si pe ce baza legala. Astfel, este greu de evitat achetarea legalitatii cererii ministrului de interne Gabriel Oprea adresata subordonatilor sai.

Intre timp insa, doua ONG-uri au sesizat DNA (deci nu Parchetul General) sa ancheze cazul Oprea.

ONG-urile APADOR-CH si SAR cer procurorilor DNA sa cerceteze acuzele din presa privind folosirea abuziva a echipajelor politiei rutiere de catre ministrul Afacerilor Interne, Gabriel Oprea. Cele doua asociatii invoca articolul 13 din Legea nr. 78/2000, care prevede ca fapta persoanei care indeplineste o functie de conducere intr-un partid, intr-un sindicat sau patronat ori in cadrul unei persoane juridice fara scop patrimonial, de a folosi influenta ori autoritatea sa in scopul obtinerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, se pedepseste cu inchisoare de la unu la 5 ani.

Potrivit unor specialisti consultati de HotNews.ro, competenta ar fi a Parchetului General, nu a DNA, deoarece Oprea ar putea fi anchetat pentru abuz in serviu care a dus la moartea unui om (art 297 din Codul Penal alineatul 1), si nu abuzul in serviciu cu obtinea de foloase necuvenite (coloana oficiala), care ar atrage competenta DNA.