O echipa de chimisti de la Universitatea Politehnica a analizat gazul rezultat prin arderea buretelui cu care erau captusiti stalpii si tavanul din Colectiv, depistand un gaz foarte toxic - monoxid de carbon, acid cianhidric, acid clorhidric, mono si dioxid de azot, dar si substante inflamabile, informeaza Mediafax.

HotNews.roFoto: Hotnews

"Am luat o bucata de burete. Am ars-o in instalatii speciale si am analizat gazul rezultat in urma arderii. Ne-am socat, nu ne-am imaginat sa gasim atat de multe substante toxice, puternice la un loc. Se stie ca orice arde consuma oxigen. Din gazul analizat am putut constata ca ponderea cea mai mare era a monoxidului de carbon. Acesta se leaga de hemoglobina din sange si formeaza carboxihemoglobina, care omoara fara sa simti. Este cazul celor care mor din cauza improvizatiilor la instalatiile de gaz, spre exemplu. Apoi, acidul cianhidric care prin descompunere formeaza cianurile. Nu cred ca mai este cazul sa spunem ca aceste cinauri sunt ortavuri foarte puternice. Monoxidul si dioxidul de azot sunt alti produsi foarte toxici - ii putem vedea iesind pe cosurile combinatelor chimice, este gazul de culoare rosiatica", a explicat Ecaterina Andronescu, specialist in chimie organica.

De asemenea, in gazul inhalat de victimele din Clubul Colectiv mai erau acid clorhidric si doi solventi foarte toxici - toluen si xilen -, substante infamabile, cu care este posibil sa fi fost spalat buretele cu care erau captusiti stalpii si tavanul din local.

"Despre cei doi solventi putem spune ca fie a fost spalat cu ei buretele, fie ca este rezultatul in urma arderii. Este un amestec foarte toxic in sine, de aceea au murit foarte multi . Au fost unele persoane care au iesit afara din club, se simteau bine, au intrat in club sa ajute alti oamni, dar nu s-au mai intors. Pentru ca s-au intoxicat cu monoxid de carbon, care, asa cum am spus, blocheaza hemoglobina si mori fara simptome, pe loc", a mai spus profesorul universitar.

Asadar, cei din club au suferit, pe langa efectul temperaturii ridicate, si pe cel al agresiunii chimice extreme. Mai mult, inainte sa arda, buretele s-a topit, iar picaturi fierbinti de substante toxice au cazut pe pielea tinerilor.

Aerul din clubul Colectiv continea o combinatie de otravuri greu de imaginat care a cauzat intoxicatie si arsuri cum medici cu o indelungata experienta nu au mai vazut, au spus, luni seara, si medicii Ioan Lascar si Dan Enescu.