Vicepremierul Gabriel Oprea a transmis luni seara intr-un comunicat, raspunzand presedintelui Klaus Iohannis care l-a sfatuit sa demisioneze, ca din punctul sau de vedere "lucrurile sunt clare: nu sunt vinovat si, prin urmare, voi continua activitatea in cadrul Guvernului".

Gabriel OpreaFoto: MAI

Amintim ca seful statului a anuntat luni, intr-o conferinta de presa la Cotroceni, ca a avut in cursul serii o discutie cu Gabriel Oprea despre cazul politistului care a murit in timp ce se afla in coloana oficiala a vicepremierului si ca "l-a sfatuit" pe acesta sa isi dea demisia. Presedintele a precizat ca i-a cerut demisia lui Oprea "pentru proasta gestionare a crizei". "Dupa parerea mea, intreaga comunicare pe acest accident a fost catastrofala", a spus Iohannis.

Intr-un comunicat difuzat ulterior, vicepremierul Gabriel Oprea mentioneaza ca, "in cursul intalnirii de la Cotroceni, din aceasta seara, presedintele Klaus Iohannis m-a sfatuit, intr-adevar, sa iau in considerare varianta demisiei din Guvern, ca urmare a modului in care a fost gestionata comunicarea pe durata ultimelor zile".

"Consider ca implicatiile acestor declaratii nu sunt institutionale, ci exclusiv de natura politica", afirma Oprea, sugerand ca sfatul presedintelui are legatura cu dorinta acestuia de a schimba guvernul.

"Sfatul transmis de presedintele Klaus Iohannis poate fi pus in contextul optiunilor exprimate frecvent de domnia sa in ceea ce priveste culoarea politica a Guvernului. Cu toate acestea, consider ca, indiferent de situatie, oportunitatea unei demisii tine intotdeauna de adevar si de lege. In acest moment, exista o ancheta penala in curs si cel mai important lucru pentru mine, pentru colegii din Minister, pentru familia lui Bogdan Gigina este sa se afle adevarul", mai spune Oprea.

"O demisie la acest nivel de responsabilitate si, implicit, asumarea unei vinovatii care nu exista, nu pot fi nici monede de schimb politic si nici artificii mediatice. Intr-un stat de drept, respectarea legii este mai importanta decat jocurile politice sau de imagine, iar eu voi respecta legea de fiecare data.

Asadar, in ceea ce ma priveste, lucrurile sunt clare: nu sunt vinovat si, prin urmare, voi continua activitatea in cadrul Guvernului", a anuntat el.

Acesta a mai spus ca l-a "informat pe domnul Presedinte, informez si opinia publica, cu privire la atitudinea mea, consecventa, de a asigura stabilitatea politica a guvernului din care fac parte, de a-mi pastra cuvantul dat.

Il asigur pe presedintele Klaus Iohannis ca relatia institutionala va continua in parametri firesti, ca UNPR va continua sa sustina proiectele Presedintelui Romaniei privind securitatea nationala, la fel cum va continua sa sustina Guvernul condus de Victor Ponta.

Dincolo de emotia publica, consider ca oamenii de stat au obligatia sa dea curs in primul rand ratiunii si sa se raporteze intotdeauna la lege".

Premierul Victor Ponta l-a atacat, luni seara, la Romania TV, pe presedintele Iohannis despre care a spus ca "este foarte arogant si din aceasta cauza este mereu nepregatit si a dat replica de ieri asa cum a dat-o". Ponta a criticat si faptul ca presedintele i-a cerut demisia vicepremierului Oprea, afirmand ca acesta "profita de moartea cuiva pentru a-si pune Guvernul domniei sale" si ca gestul politic i se pare de un cinism extraordinar.

"Evident ca este o tragedie, un tanar si-a pierdut viata. Reactia familiei, societatii civile este legitima. E un dosar la Parchet si sunt convins ca in curand cei care au atributii vor spune. Ce consider anormal este ca de la o tragedie ajungem la ce se intampla in mod constant: cei de la PNL si chiar si dl Iohannis profita de moartea cuiva. Cred ca presedintele vrea sa profite de orice ocazie, chiar si de moartea unui tanar, pentru a-si pune Guvernul domniei sale. Mi se pare de un cinism extraordinar. Daca poate sa foloseasca moartea unui tanar pentru un interes politic, ii cred in stare de orice", a declarat Ponta la Romania TV.

In jur de 150 de persoane au protestat, luni seara, in Piata Victoriei impotriva vicepremierului Gabriel Oprea si au cerut demisia acestuia. Manifestantii au scandat "Nu e Oprea la ciolan interesul national!", "Jos Oprea","Oprea face crime, Ponta il sustine" si au afisat pancarte pe care scria "Oprea a ucis pe Stirbei", "Un neanderthalian pentru Romania" si "Cosmin ai murit in <>". Protestul a inceput in jurul orei 18 si a durat aproximativ 2 ore. Este a doua iesire in strada impotriva vicepremierului dupa ce, duminica, circa 1000 de oameni au protestat in Piata Universitatii.