„Orizontul EURO - 2019: Am invitat pe toata lumea la nunta, dar nu face nimeni pregatirile”- titreaza Centrul Roman de Politici Europene intr-un policy brief in care care evalueaza optiunile Romaniei de aderare la moneda unica. Proiectul european este incomplet fara adoptarea de catre statele membre a monedei unice. Romania si-a asumat anul 2019 ca data la care sa adere la euro, dar pasii catre acest obiectiv nu sunt vizibili, iar dezbaterea este inexistenta.

Valentin Lazea, economist sef BNR i Ciprian Ciucu, director CRPEFoto: Hotnews

Vezi VIDEO PE Euractiv.ro

Valentin Lazea, ecomist-sef al Bancii Nationale a Romaniei si Ciprian Ciucu, membru fondator si director al Centrului Roman de Politici Europene (CRPE), dezbat acest subiect intr-o transmisie LIVE VIDEO, marti, 27 octombrie, incepand cu ora 13:00. In urma analizei CRPE, intitulate "Orizontul EURO - 2019 - Am invitat pe toata lumea la nunta, dar nu face nimeni pregatirile", se prefigureaza trei optiuni majore, atfel:

Optiunea 1: Optiunea grabita - Mentinem tinta asumata in Planul de Convergenta si anume 1 Ianuarie 2019 insa trebuie sa elaboram rapid un plan de actiune concret, care sa cuprinda anumite reforme structurale, inclusiv la nivelul politicii monetare;

Optiunea 2: Optiune realista - Amanam tinta asumata in cadrul Planului de Convergenta 2015-2019 si propunem o tinta flexibila insa la care sa atasam un plan concret, cu un timeline stabilit si asumat la nivel national, de catre toate institutiile competente;

Optiunea 3: Optiunea „mai stam sa vedem ce se intampla” - Aceasta optiune pleaca de la premiza ca trebuie sa actionam cu precautie in stabilirea unei tinte reale de aderare, nefiind astfel in situatia urgenta de a propune o data exacta de aderare. Tergiversarea termenului de aderare pe o perioada cat mai mare, pana la echilibrarea contextului economic.

Raportul integral poate fi descarcataici.