Ministrul de interne Gabriel Oprea a facut luni o declaratie de presa la sediul MAI, in care a sustinut ca martea trecuta nu a stiut ca a avut loc un accident in coloana sa oficiala. "Am vazut doar masina de Politie din fata oprita si politistul alergand. Unul dintre ei mi-a facut semn sa plecam mai departe... Abia dupa ce depasisem locul accidentului am aflat ce s-a intamplat", a declarat vicepremierul, in prima interventie publica dupa moartea politistului de la rutiera, Bogdan Gigina.

Gabriel OpreaFoto: Guvern

Oprea a respins si "acuzatiile iresponsabile ale unor lideri politici" si a spus ca "speculatiile potrivit carora as fi incalcat legea sau ca as fi utilizat echipajul de insotire in trafic fara temei legal sunt complect nefondate".

Ministrul Afacerilor Interne a mai spus ca "MAI si structurile subordonate acorda sprijin activ pentru desfasurarea anchetei si vom pune la dispozitia Parchetului toate documentele si informatiile solicitate", dupa ce ieri Parchetul de pe langa Tribunalul Bucuresti anuntase duminica intr-un comunicat de presa ca au primit doar "partial" informatiile solicitate.

Vicepremierul Oprea a mai spus ca a facut "tot ce era omeneste posibil la acel moment pentru salvarea vietii lui Bogdan".

Oprea a refuzat sa raspunda intrebarilor puse de ziaristi la finalul declaratiei de presa.

Declaratia completa a ministrului de interne, Gabriel Oprea:

Ca urmare a solicitarii presedintelui Iohannis, as vrea sa fac o scurta declaratie care sa raspunda unor intrebari adresate in spatiul public. In seara zilei de 20 octombrie s-a petrecut o tragedie. Politistul Gigina si-a pierdut viata in misiune si nimic din ce spunem sau facem nu poate mangaia o familie care trece printr-o astfel de drama. Ca tata stiu ca nu exista cuvinte sau gesturi care sa poata cuprinda aceasta suferinta.

Am ales sa nu fac declaratii publice imediat dupa accident sau inainte de inmormantare din respect pentru familie.

Politia Capitalei a oferit printr-un comunicat de presa informatii operative. Acel comunicat a precizat si faptul ca s-a deschis o ancheta penala, astfel ca ulterior acestuia nu putea oferi public alte raspunsuri sau informatii.

In ce ma priveste, am ales sa fiu alaturi de familia lui Bogdan Gigina, sa prezint personal condoleante, sa nu cedez tentatiei de a oferi declaratii care sa ma disculpe public in raport cu acuzatiile iresponsabile ale unor lideri politici sau speculatiile vehiculate cu cinism. Am ales sa ma asigur ca familia lui Bogdan Gigina cit de mult regret pierderea acestuia.

Am ales sa acord prioritate faptului ca Ministerul de Interne, structurile subordonate pun la dispozitia Parchetului cu promptitudine toate informatiile solicitate si ca in tot acest timp respectam regula de a nu comunica referitor la circumstante ale unor fapte cercetate de Parchet.

Accidentul s-a petrecut in seara zilei de 20 oct, in timpul unei deplasari desfasurate in scop profesional. Detaliile referitoare la aceasta deplasare au fost deja puse la dispozitia Parchetului.

La un moment dat, coloana s-a oprit. Nu am stiut de ce. Eu nu am vazut accidentul. Nu am stiut ca e vorba despre un accident. Am vazut doar masina de Politie din fata oprita si pe cei doi politisti coborand si alergand. Unul dintre ei mi-a facut semn sa continuam deplasarea si masina in care ma aflam a pornit de pe loc. Masina de Politie si cei doi colegi au ramas acolo. Abia dupa ce depasisem locul accidentului am aflat ce s-a intamplat. Am comunicat imediat cu sefii de structuri din MAI pentru interventia de urgenta a echipajului SMURD si le-am solicitat sa fiu permanent informat. Echipajul SMURD a ajuns in mai putin de 4 minute, in 3 minute si jumatate. Din pacate, colegul nostru nu a putut fi salvat

Sint extrem de indurerat de aceasta pierdere, dar stiu ca am facut tot ce era omeneste posibil la acel moment pentru salvarea vietii lui Bogdan.

Speculatiile potrivit carora as fi incalcat legea sau ca as fi utilizat echipajul de insotire in trafic fara temei legal sunt complet nefondate

MAI si structurile subordonate acorda sprijin activ pentru desfasurarea anchetei si vom pune la dispozitia Parchetului toate documentele si informatiile solicitate. Ii asigur pe toti colegii mei, pe toti partenerii institutionali ai MAI, voi continua sa-mi fac cu responsabilitate datoria. Ma voi bate ca intotdeauna pentru drepturile lor.

-------------------------

CONTEXT:

Parchetul Tribunalului Bucuresti face cercetari pentru ucidere din culpain cazul politistului Bogdan Gigina si a cerut Ministerului Afacerilor Interne, Politiei Capitalei si Politiei Romane informatii despre coloana oficiala a ministrului Gabriel Oprea din ziua accidentului, primind deocamdata doar "partial" informatiile solicitate, se arata intr-un comunicat al Parchetului, remis duminica.

Presedintele Klaus Iohannis a declarat, duminica, la Arad, ca "este inadmisibil" ca Guvernul sa nu ia o pozitie oficiala in cazul accidentului, adaugand ca ii pofteste "de urgenta in fata microfoanelor pe domnii Ponta si Oprea sa dea lamuriri".

MAI a transmis duminica, prin intermediul unui comunicat de presa,ca pana la finalul anchetei declansate de Tribunalul Bucuresti privind moartea lui Bogdan Cosmin Gigina, ministerul si reprezentantii sai, inclusiv ministrul afacerilor interne, nu pot face declaratii publice referitoare la acest subiect.

Circa 1000 de persoane au protestat duminica in Bucuresti, cerand demisia ministrului de InterneGabriel Oprea, ca urmare a lipsei de reactie si a implicarii in cazul politistului Bogdan Gigina care a murit in timp ce insotea coloana oficiala a acestuia.

Cititi siCele cinci mari semne de intrebare in cazul politistului care a murit dupa ce a cazut cu motocicleta intr-o groapa, in timp ce insotea coloana oficiala a lui Gabriel Oprea