Mars in Capitala, pentru prevenirea si combaterea violentei impotriva femeilor
Protestatarii s-au adunat in Piata Victoriei, unde, inainte de a pleca in mars, au citit revendicarile pe care le au, iar un grup de tobosari, femei si barbati, a sustinut un scurt moment artistic.
Din Piata Victoriei, protestatarii au mers pe traseul Bulevardul Lascar Catargiu - Piata Romana - Universitate, blocand prima banda de circulatie. Acestia au purat bannere pe care scria: "Siguranta e un drept, nu un privilegiu", "Vrem o lume fara violenta fizica, sexuala, economica impotriva femeilor", "1 din 4 femei a fost agresata fizic sau sexual de partener", "Pentru agresori doar scuze, pentru femei acuze?", "Bataia nu e rupta din rai", "Impreuna pentru siguranta femeilor", "Politia apara abuzatorii, statul, capitalul si atat", "Stop abuzurilor politiei impotriva lucratoarelor sexuale".
In timpul marsului, protestatarii au scandat: "Vrem dreptate in justitie si incredere in politie", "Cea mai mica lovitura, nu e dragoste, e ura", "Nu ma simt flatata sa fiu agresata", "Un, doi, trei, agresorii jos cu ei", "Pot sa fiu si goala, nu pui mana pe corpul meu decat daca vreau si eu", "Solidaritate, sa ne unim toate".
Marsul pentru siguranta femeilor a fost organizat de Reteaua pentru prevenirea si combaterea violentei impotriva femeilor. Organizatorii au dorit sa atraga in acest fel atentia asupra fenomenului, sustinand ca violenta a inceput sa fie privita ca ceva firesc sau, cel mult, ca problema privata in care nu trebuie sa intervenim.
Mai mult, sustin organizatorii, ordinul de protectie continua sa ramana un instrument legal care nu ofera siguranta reala victimelor violentei, pentru ca, desi a fost introdus in anul 2012, violenta impotriva femeilor continua.
"Vrem sa condamnam comportamentul agresiv al acelor barbati care considera ca au dreptul sa ameninte si sa-si loveasca partenera sau fosta partenera de viata, sa violeze atunci cand nu primesc consimtamantul pentru actul sexual, sa adreseze obscenitati pe strada si in mijloacele de transport in comun sau sa hartuiasca sexual eleve, studente sau colege de munca. Vrem sa atragem atentia asupra obstacolelor cu care se confrunta diferite grupuri de femei, care pot trai forme specifice de violenta, la intersectia dintre gen si alte identitati: femei cu venituri mici, cu sau fara loc de munca, cu dizabilitati, femei rome, imigrante, LBT, lucratoare sexuale", au spus organizatorii marsului.
Protestatarii cer autoritatilor sa ia masuri pentru a exista si a fi aplicat ordinul de protectie de urgenta, iar Politia, Institutul de Medicina Legala, unitatile medicale, parchetul si instantele de judecata sa trateze cu maxima diligenta si celeritate cazurile de violenta reclamate de femei.
Autoritatilor li se mai solicita sa asigure personal specializat pentru astfel de situatii, care sa tina cont de riscul de retraumatizare a victimei, sa aloce fonduri publice, de la bugetul de stat si de la bugetele locale, pentru servicii de consiliere psihologica, asistenta juridica si adaposturi, sa infiinteze centre specializate pentru victimele violului si sa asigure colaborarea intre institutii ori de cate ori este tratat un caz de agresiune in familie, viol, hartuire si exploatare sexuala.
Printre revendicari se mai afla si sanctionarea canalelor media care incalca dreptul victimelor la protejarea identitatii, precum si cele care promoveaza emisiuni sau articole in care incita la comiterea de acte de violenta asupra femeilor, dar si introducerea in curricula scolara a notiunilor referitoare la violenta de gen.
Agentia Nationala pentru Egalitate de Sanse intre Femei si Barbati (ANES) va avea o directie pentru prevenirea si combaterea violentei in familie, potrivit unei hotarari adoptate vineri de Guvern.
Potrivit ANES, Directia Prevenirea si Combaterea Violentei in Familiea fost creata in contextul in care numarul de cazuri de violenta in familie inregistreaza cresteri alarmante in ultimii ani, de la 14.376 in 2012 la 15.358 in 2013, iar o treime din judetele tarii nu pot oferi servicii specializate victimelor violentei in familie si sub 50 la suta din populatie stie despre Legea pentru prevenirea si combaterea violentelor domestice.
Totodata, ANES a lansat Serbarile Normalitatii, o campanie nationala centrata pe comunitatile locale care isi propune sa creasca gradul de constientizare a tuturor actorilor sociali cu privire la principiile egalitatii de sanse, la dimensiunea fenomenului violentei domestice si a traficului de persoane si sa dezvolte mecanisme si masuri integrate pentru prevenirea si combaterea acestora. Campania presupune organizarea, in perioada octombrie - decembrie, in toata tara, a peste 50 evenimente prin care autoritatile vor face un apel la siguranta si normalitate, precum si la promovarea dialogului.

România și trenurile internaționale - O istorie de 130 de ani, de la trenurile ce parcurgeau peste 3.000 de km până la rutele mult mai scurte din prezent
Walker, Texas Ranger, se întoarce! / Vești bune pentru fanii Indiana Jones / Noi dovezi despre formarea găurilor negre supermasive
VIDEO Rusia, o viață în exil: Copiii Gulagului se luptă de 30 de ani pentru a reveni acasă
Sorin Cîmpeanu, invitat în studioul HotNews.ro de la ora 18,00. Realizator - Mona Hera
VIDEOINTERVIU/ Beneficiile pe care le pot acorda firmele angajaților anul acesta, dacă au posibilitatea, explicate de Cristian Rapcencu. De la cei 400 lei din telemuncă, la decontarea concediilor și cei 1.500 lei pentru creșă sau gradiniță/ Cum se poate deduce întregul cost cu casele de marcat
de ce nu mars impotriva combaterii violentei domestice si punct?! sau combaterii violentei si atat?
e cumva mai grava violenta impotriva femeii decat cea impotriva barbatului (sau invers)?!