O invatatoare de la Colegiul de Muzica "Sigismund Toduta" din Cluj, acuzata de purtate abuziva dupa ce si-a numit unul dintre elevi "tampit", "nebun" si "jumatate de creier", a fost condamnata vineri la 5 luni de inchisoare cu suspendare si 60 de zile de munca in folosul comunitatii, sentinta nefiind definitiva, anunta Mediafax. Invatatoarea Monica Chiorean de la Liceul de muzica "Sigismund Toduta" a fost condamnata de Judecatoria Cluj-Napoca si are un termen de incercare de doi ani.

In luna aprilie, Inspectoratul Scolar Judetean Cluj a declansat o ancheta la Liceul de Muzica "Sigismund Toduta" din Cluj-Napoca, dupa ce invatatoarea a fost inregistrata in timp ce jignea un copil de clasa I, pe care l-a facut "tampit", "nebun" si "jumatate de creier".

Un grup de parinti a depus plangere la Politie impotriva invatatoarei. Monica Chiorean lucreaza, in continuare, in cadrul liceului.

"Judecatoria Cluj-Napoca a condamnat-o pe invatatoarea de la Liceul de Muzica ᅡSigismund Todutaᅡ la cinci luni de inchisoare cu amanarea pedepsei, avand o perioada de incercare de doi ani, pentru savarsirea infractiunii de purtare abuziva. De asemenea, aceasta va face 60 de zile de munca in folosul comunitatii pentru Primaria Cluj-Napoca sau a unei asociatii caritabile si nu va fi remunerata pentru munca prestata", a declarat purtatorul de cuvant al Judecatoriei Cluj-Napoca, Lucian Marian.

Instanta a mai decis ca Monica Chiorean sa se prezinte periodic la Serviciul de probatiune, sa primeasca vizitele consilierului de probatiune si sa anunte deplasarile din localitate care depasesc cinci zile.

Sentinta Judecatoriei poate fi atacata cu apel in termen de 10 zile.

Incidentele din clasa I de la Colegiul de Muzica "Sigismund Toduta" s-au petrecut de-a lungul mai multor saptamani, in martie, invatatoarea fiind inregistrata cu un reportofon pus de tatal unei eleve in ghiozdanul acesteia. Tatal elevei care a realizat inregistrarea cu reportofonul declara ca nu este normal ca un cadru didactic sa li se adreseze unor copii de sapte ani in modul in care a facut-o invatatoarea. Pe inregistrare se aude cum invatatoarea il face "nebun", "tampit" si "jumatate de creier" pe un elev.

"Ma, tu esti nebun la cap, unde dracu ai vazut, de ce scrii zero, ma, baiatule? Ma, tu esti normal la cap? Tu esti intreg la cap, unde dracu ai vazut tu cu zero? (¬) Tu nu iti poti reveni la nivelul colegilor tai? Du-te naibii in pregatitoare, du-te in gradinita. Pleaca in pregatitoare. Incapabil sa se concentreze. Ma, baiatule, tu esti intreg? Unde iti sta capul, vino dracului la catedra, sa te pazesc ca pe un copil mic. Soarele cui l-a facut de copil. Jumatate de creier. Vino aici cu scaunul sa stai la masa, sa fii supravegheat ca bebelusii. Bebelus", spunea invatatoarea.

Aceasta i-a pus pe ceilalti elevi sa ii strige in cor colegului lor: "Trezeste-te!". "Inca asa ceva nu mi-a fost dat sa vad in viata mea. Ma mir ca nu dormi pe masa, tu te culci noaptea? Vad ca sforai in continuare fara sunet. Sa mor io daca inteleg ce vrei sa spui, dupa ce Dumnezeu mai vii la scoala, ca sa ai de unde sa mergi acasa? (...) Ma, tu esti tampit de tot?", se mai auzea in inregistrare.

Invatatoarea a fost sanctionata, printr-o decizie a Consiliului de Administratie al Colegiului de Muzica "Sigismnund Toduta", cu reducerea salariului cu 15% pe 6 luni.