Secretariatul General al Guvernului a primit aproape 52 de milioane de lei pentru "Cultura, recreere si religie" la noua rectificare bugetara, de sase ori mai mult decat Ministerul Culturii, avertizeaza Asociatia Secular-Umanista din Romania.

Rectificarea bugetaraFoto: ASUR

Toma Patrascu, presedintele ASUR, a declarat ca "rectificarea bugetara s-a facut fara o dezbatere publica corespunzatoare. Mai mult, au grupat cultura cu recreerea si religia, pentru nu putea calcula cati bani se duc efectiv catre cultele religioase. Asa ca ne intrebam in interesul cui lucreaza Guvernul? Pentru ca daca ar lucra in interesul cetateanului, ar rezolva probleme urgente, precum faptul ca medicamentele pentru bolnavii de cancer nu sunt disponibile in Romania sau ca mii de elevi invata in scoli fara toalete."

Asociatia denunta lipsa de transparenta a autoritatilor in ceea ce priveste alocarea de fonduri cultelor religioase si avertizeaza ca "datele privind finantarile acordate de catre autoritati sunt foarte greu de centralizat din cauza modului neunitar de raportare".

"ASUR face un apel catre intreaga clasa politica de a stopa programele de finantare bugetara a cultelor religioase. Acestea pot si trebuie sa se autofinanteze din contributiile voluntare ale credinciosilor, printr-un mecanism similar celui german", se arata in comunicatul remis HotNews.ro.