Romania, Grecia, Ungaria si Spania nu au pus inca pe deplin in aplicare Regulamentul Uniunii Europene privind lemnul, fiind posibil ca lemnul obtinut in mod ilegal sa fie importat in continuare in UE prin intermediul acestor patru tari, potrivit unui raport al Curtii de Conturi Europene, citat de Mediafax.

Combaterea exploatarii ilegale a lemnului joaca un rol crucial in eforturile de controlare a schimbarilor climatice prin reducerea emisiilor de dioxid de carbon in atmosfera, iar protejarea padurilor reprezinta un mijloc primordial de a ajuta mediul.

In acest sens, planul de actiune inovator lansat de Comisie in 2003 a fost o initiativa binevenita. Totusi, doisprezece ani mai tarziu, rezultatele de ansamblu sunt limitate.

"Patru tari (Grecia, Ungaria, Romania si Spania) nu au pus inca pe deplin in aplicare Regulamentul UE privind lemnul, care a fost introdus pentru a preveni patrunderea lemnului obtinut ilegal pe piata UE. In conditiile in care veriga cea mai slaba a lantului de control determina soliditatea de ansamblu a acestuia pe piata unica, lemnul obtinut in mod ilegal ar putea fi importat in continuare in UE prin intermediul acestor patru tari", afirma intr-un comunicat Karel Pinxten, membru al Curtii, responsabil cu acest raport.

Pe de alta parte, Europa a promovat un regim de licente pentru a se asigura ca tarile producatoare de lemn din intreaga lume exporta doar lemn obtinut in mod legal.

"UE ar trebui sa isi faca ordine mai intai in propria curte si sa dea un exemplu in ceea ce priveste combaterea exploatarii forestiere ilegale si a comertului cu lemn recoltat in mod ilegal", a aratat Pinxten.