Procurorul general, Tiberiu Nitu, i-a cerut presedintelui Klaus Iohannis sa declanseze procedurile pentru formularea cererii de urmarire penala fata de Petre Roman, Victor Atanasie Stanculescu si Gelu Voican Voiculescu, sub aspectul savarsirii de infractiuni contra umanitatii, in dosarul Mineriadei, in perioada in care acestia aveau calitatea de ministri.

Mineriada 13-15 iunie Bucuresti 21Foto: Arhiva Agerpres

"Faptele retinute in sarcina acestora formeaza obiectul dosarului cunoscut generic 'Mineriada din iunie 1990' aflat in instrumentarea procurorilor Sectiei Parchetelor Militare din cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie", se arata intr-un comunicat al Ministerului Public.

Potrivit sursei citate, "desi faptele ce formeaza obiectul prezentei cauze au fost comise anterior intrarii in vigoare a Legii nr. 115/1999 privind responsabilitatea ministeriala, act normativ ce stabileste procedura de urmat in cazul atragerii raspunderii ministeriale (norme de procedura de stricta si imediata aplicare), procedura de sesizare a Presedintelui Romaniei pentru a cere urmarirea penala a unui membru al Guvernului este aplicabila si in cauza de fata".

Ministerul Public agumenteaza ca, prin Decizia nr. 93 din 16 iunie 1999, Curtea Constitutionala a statuat ca, in privinta mandatului de membru al Guvernului, Constitutia nu a instituit imunitatea, ci o alta masura de protectie, si anume conditionarea dreptului de a cere urmarirea lui penala pentru faptele savarsite in exercitiul functiei.

Aceasta masura de ocrotire a interesului public subzista si dupa incetarea mandatului membrilor Guvernului, asa incat este evident ca, in privinta infractiunilor comise in exercitiul functiei, punerea sub urmarire penala a membrilor Guvernului trebuie sa se realizeze cu respectarea acelorasi norme procedurale.

Reamintim ca, in urma cu o zi, fostul presedinte al Romaniei Ion Iliescu a fost pus sub acuzare pentru "infractiuni impotriva umanitatii" in dosarul Mineriada din 1990.

Dosarul fusese inchis in 2009 pe motiv ca nu exista probe suficiente la dosar, dar in martie 2015 a fost redeschis. Parchetul General a extins urmarirea penala si fata de alte persoane si a schimbat incadrarea juridica a faptelor in "infractiuni contra umanitatii".