Sectia pentru judecatori a Consiliului Superior al Magistraturii a hotarat, marti, suspendarea din functie a judecatorului Nicusor Maldea de la Tribunalului Caras-Severin, ca urmare a dispunerii fata de acesta a masurii arestarii preventive.

CSM precizeaza, intr-un comunicat citat de Agerpres, ca masura arestarii preventive pentru 30 de zile fata de Nicusor Maldea a fost dispusa prin incheierea nedefinitiva pronuntata de Curtea de Apel Bucuresti in 17 octombrie, la propunerea procurorilor DIICOT.

'Hotararea de suspendare din functie a fost luata de Sectia pentru judecatori in temeiul dispozitiilor art. 40 lit. j) din Legea nr. 317/ 2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii, conform carora sectiile Consiliului dispun suspendarea din functie a judecatorilor si procurorilor si art. 62 alin. (1) lit. a1) din Legea nr. 303/ 2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, potrivit carora judecatorul este suspendat din functie cand fata de acesta s-a dispus arestarea preventiva', mentioneaza CSM.

Judecatorul Nicusor Maldea de la Tribunalul Caras-Severin s-a prezentat saptamana trecuta la DIICOT pentru audieri in dosarul in care este cercetat pentru luare de mita, constituire de grup infractional organizat si complicitate la abuz in serviciu, la bancruta frauduloasa si la fals intelectual.

La sediul DIICOT, el a declarat ca nu a luat mita, insa a recunoscut ca cineva i-a oferit bani, dar a refuzat sa ii primeasca.

Anterior, procurorii au efectuat o perchezitie in municipiul Resita intr-un dosar care vizeaza un grup infractional organizat specializat in savarsirea infractiunilor de evaziune fiscala, spalare de bani, bancruta frauduloasa, luare de mita, abuz in serviciu si fals intelectual, care a fost sprijinit de un judecator.

'In cauza, exista suspiciunea rezonabila ca, incepand cu anul 2009, a fost constituit un grup infractional organizat, sprijinit de catre un magistrat judecator, care, fiind investit cu solutionarea unor dosare privind insolventa unor societati comerciale, a pretins si primit suma totala de 80.000 euro de la doua persoane, cu scopul de a admite cererile de intrare in faliment a respectivelor societati. Dupa intrarea in faliment, unul dintre membrii grupului infractional, avand calitatea de lichidator judiciar, a procedat la vanzarea bunurilor acestor societati in faliment, la preturi subevaluate, catre alte societati controlate de catre membrii grupului, societati care, la randul lor, au valorificat bunurile respective catre terti la o valoare mult mai mare', sustin procurorii.