Proiectul legislativ aprobat ieri de Senat, care prevede ca femeile care au nascut cel putin trei copii sa beneficieze de reducerea varstei de pensionare, "este un proiect de lege neconstitutional si care incalca tratatul Uniunii Europene", a declarat pentru HotNews.ro presedintele Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii, Csaba Asztalos. Acesta a afirmat ca "nu putem porni de la prezumtia ca in toate cazurile doar mamele isi cresc copiii" si a explicat ca exista deja o decizie a Curtii de Justitie a Uniunii Europene intr-un caz similar din Franta.

Csaba AsztalosFoto: AGERPRES
  • Senatul a aprobat luni, 19 octombrie 2015, un proiect legislativ care prevede completarea Legii privind sistemul unitar de pensii publice, potrivit caruia femeile care au realizat stagiul complet de cotizare si care au nascut cel putin trei copii sa beneficieze de reducerea varstei standard de pensionare, potrivit Agerpres.
  • Este vorba despre femeile care au nascut cel putin trei copii pana la data de 1 octombrie 1990 si care i-au crescut pana la varsta de zece ani
  • Aceste persoane ar urma sa beneficieze de reducerea varstei de pensionare cu un an - pentru trei copii si cu doi ani - pentru patru sau mai multi copii. Sursa si detalii

Csaba Asztalos, presedintele Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD), a declarat pentru HotNews.ro ca, “din punctul meu de vedere, este un proiect de lege neconstitutional si care incalca tratatul Uniunii Europene. In acest sens, avem jurisprudenta Curtii de Justitie a Uniunii Europene in cauza Griesmar din Franta. Este o hotarare din 2001, dupa ce si in Franta s-a introdus un spor la calculul vechimii pentru pensionare. In acel caz, femeilor care au dat nastere la 3 copii si i-au crescut pana la o varsta de 10 ani statul francez le acorda un anumit spor pentru calculul vechimii”.

Curtea de la Luxemburg a aratat ca se incala tratatul de baza, deoarece functionarii de sex masculin - in cazul nostru este vorba despre angajatii de sex masculin - care ar putea sa dovedeasca faptul ca si-au asumat educarea copiilor lor erau exclusi de la acordarea sporului”, a explicat pentru HotNews.ro presedintele CNCD.

Si in cazul proiectului de lege din Romania, angajatii de sex masculin care pot sa dovedeasca faptul ca si-au asumat educarea copiilor lor sunt exclusi de la acordarea acestui spor”, a precizat Asztalos.

Acesta a declarat pentru HotNews.ro ca parlamentarii nu au solicitat niciun punct de vedere CNCD in elaborarea acestui proiect, “am luat cunostinta de el din mass-media”.

Csaba Asztalos a afirmat ca parlamentarii trebuie “sa aiba in vedere si decizia din cauza Maurice Leon si altii, tot impotriva Frantei, in care chiar si o varianta in care ar acorda acest drept si barbatilor trebuie sa abordeze modalitatea prin care se realizeaza acest drept, adica sa numeasca concediile sau intreruperile de raport de munca luate in considerare la calculul sporturilor pentru pensie. Sunt doua decizii ale Curtii de Justitie a Uniunii Europene, Maurice Leone si altii si Griesmar, care au fost generate de astfel de situatii”.

In ambele acte, s-a constatat ca s-au introdus forme de discriminare, pe criteriu de gen.

Solutia este ca expertii parlamentari sa citeasca cele doua decizii si nu stiu daca exista un aviz al Consiliului Legislativ, desi ar trebui sa existe si ar fi trebuit sa sesizeze aceste decizii. Este necesara o analiza de drept comparativ cu alte state europene” si daca se doreste o politica publica in acest sens “se pot identifica solutii, dar ele trebuie identificate pentru ambii parinti care si-au asumat cresterea, indiferent de sex. Nu putem porni de la prezumtia ca in toate cazurile doar mamele isi cresc copiii", a declarat pentru HotNews.ro presedintele Consiliului.

Informatii de background

Propunerea ca femeile care au nascut cel putin trei copii sa beneficieze de reducerea varstei de pensionare ii apartine senatorului PSD Trifon Belacurencu. Senatul a adoptat-o in calitate de prima Camera sesizata, cu 120 de voturi “pentru” si doua abtineri.

Consiliul Legislativa avizat favorabil propunerea, la fel si Comisia pentru drepturile omului.

Comisia pentru egalitate de sanse a acordat aviz negativ acestei initiative legislative.

Vezi aici traseul legislativ al proiectului

Citeste si: