Parchetul General anunta ca a finalizat cercetarile si ca l-a trimis in judecata de Csibi Barna pentru promovarea ideologiei fasciste, rasiste ori xenofobe, prin propaganda, savarsita prin orice mijloace, in public, utilizarea in public a simbolurilor fasciste si rasiste si pentru detinerea, in vederea raspandirii sau vanzarii, de simboluri fasciste si rasiste.

Csibi Barna la un stand cu produse traditionaleFoto: Rise Project

Potrivit procurorilor, in intervalul octombrie 2009 - aprilie 2011, Csibi Barna a raspandit in mod sistematic, in public, idei si conceptii fasciste, rasiste si xenofobe, cu intentia de a convinge si de a atrage noi adepti. In acest scop, el a folosit in mod intensiv mediul online, facand propaganda prin intermediul blogurilor sale si prin canalele pe care le-a deschis pe diferite portaluri.

Unele dintre actiunile de propaganda au fost centrate pe simboluri si sloganuri fasciste si rasiste, in timp ce actele materiale cu caracter xenofob au avut la baza personalitati cu valoare de simbol din istoria si din cultura poporului roman, menite a asigura efectul provocator scontat, ori sloganuri care vizeaza limitele teritoriale ale Romaniei, se arata in comunicatul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie.

De ce fapte il acuza, punctual, procurorii:

In cursul anului 2009, inculpatul a realizat un model grafic continand textul, in limba maghiara, "Szekelyfold nem Romania!" ("Tinutul Secuiesc nu e Romania!"), scris atat cu litere latine cat si cu caractere runice. Modelul a fost promovat ca atare de catre acesta, prin intermediul blog-urilor si canalelor sale digitale mentionate si a fost utilizat la inscriptionarea unor tricouri pe care acesta le-a oferit online spre vanzare, din octombrie 2009;

La data de 6 aprilie 2010, avand autorizatia Primariei Municipiului Miercurea Ciuc de a organiza o actiune de "atragere a atentiei prin afise asupra eventualelor efecte negative ale vizitarii exagerate a super si hipermarketurilor", Csibi Barna s-a deplasat, insotit de doua persoane, in vecinatatea unui hipermarket din municipiul Miercurea Ciuc unde, a expus un panou din lemn pe care era lipit un afis ce reproduce un simbol fascist constand intr-o imagine utilizata de liderul fascist Szalasi Ferenc (condamnat pentru crime de razboi si executat), ca manifest al partidului sau.

Imaginea contine textul, scris in limba maghiara, "Szegyelld magad, mar megint zsidonal vasaroltal!"("Rusine sa-ti fie! Iar ai cumparat de la evrei!"), alaturi de reprezentarea grafica a unui soldat a carui uniforma poarta simbolul crucii cu sageti (insemn al miscarii fasciste din Ungaria din timpul celui de-al doilea razboi mondial). Insemnul a fost acoperit pe durata actiunii cu o eticheta din hartie, iar trecatorilor li s-au inmanat fluturasi continand textul, scris in limba maghiara, inclusiv cu caractere runice, "Vasarolj hazai termeket!" ("Cumpara produse autohtone!").

Inculpatul a asigurat videofilmarea evenimentului si realizarea de fotografii. Ulterior a popularizat evenimentul raspandind imaginile online;

In cursul lunii ianuarie 2011, avand - declarativ - intentia de organizare a unei "actiuni literare, legata de activitatea literara si publicistica a poetului roman Mihai Eminescu" (mentiune din cererea adresata Primariei Municipiului Miercurea Ciuc, formulata in vederea obtinerii autorizatiei prevazute de Legea nr. 60/1991), acesta a conceput un model grafic continand chipul poetului Mihai Eminescu, acoperit de simbolul "Stationarea interzisa".

Ulterior l-a distribuit lipindu-l sub forma unor afise in mai multe locatii din municipiul Miercurea Ciuc, in intervalul 20 - 22 ianuarie 2011. In perioada urmatoare, inculpatul a popularizat afisul prin intermediul blogurilor si canalelor sale, pe Internet. Cu toate ca cererea de organizare a unei adunari publice nu a fost avizata favorabil de catre primaria municipiului, blogul inculpatului contine videoclipul unei manifestatii de strada in cadrul careia acesta expune un afis cu modelul grafic descris;

In 4 martie 2011, inculpatul a formulat o cerere de organizare a unei adunari publice, avand ca obiect declarat "o actiune istorica, informativa in legatura cu evenimentele din timpul revolutiei ardelene din 1848-49, in cadrul careia urmau sa se prezinte "descrieri de evenimente, copii dupa desene contemporane, papusi din paie, de carnaval etc."

Actiunea a fost organizata, potrivit autorizatiei, pe spatiul public din Miercurea Ciuc, la data de 14 martie 2011, in intervalul orar 17.00 - 18.30. In cadrul evenimentului, inculpatul a regizat un proces in care a jucat concomitent rolul judecatorului si al calaului, proces ce a avut ca obiect judecarea si condamnarea publica a lui Avram Iancu pentru "omor calificat, tentativa de omor, instigare la ura, genocid si tradare" pedeapsa aplicata de CSIBI BARNA revolutionarului roman (reprezentat printr-un manechin imbracat in costum traditional romanesc, avand lipita o imagine cu chipul lui Avram Iancu) fiind "moartea prin spanzurare".

A "pus in executare" pedeapsa folosind in acest scop o spanzuratoare improvizata, realizata din lemn.

In timpul actiunii au fost expuse panouri continand liste cu numele celor pretins ucisi de armata romanilor transilvaneni condusa de Avram Iancu, separat pe localitati, precum si unele desene care reprezentau scene de lupta.

Textul in limba maghiara, rostit de catre inculpat in timpul procesului simulat, a fost urmatorul: "Avram Iancu a fost gasit vinovat de omor calificat, tentativa de omor, instigare la ura, genocid, tradare de neam si de tara, pentru atrocitatile comise la Aiud, Zlatna, Abrud si alte localitati, si este condamnat la moarte prin spanzurare. Sentinta se executa imediat."

Inculpatul a asigurat fixarea pe suport foto si audio-video a evenimentului si in scurt timp l-a popularizat online.

Dosarul a fost trimis, spre competenta solutionare, Judecatoriei Miercurea Ciuc, se mai arata in comunicatul Parchetului General.