Procurorii moldoveni au anuntat ca au initiat procedura de punere sub sechestru a bunurilor fostului premier Vlad Filat, cinci autoturisme de lux, mentionate in autodenuntul lui Ilan Shor, fiind deja aduse la Centrul National Anticoruptie (CNA), potrivit Mediafax.

Vlad FilatFoto: HotNews.ro

Cinci automobile Toyota Land Cruiser, Mercedes S-Klasse, Volkswagen Touareg, Porsche Cayenne si Mercedes Viano, apartinand politicianului Vlad Filat, au fost ridicate in cadrul dosarului instrumentat de procurori si aduse luni in curtea CNA, informeaza Unimedia.info.

"Masinile nu sunt sub sechestru. Ele au fost ridicate si aduse la CNA in cadrul dosarului penal pentru a fi folosite in calitate de probe, avand statut de corpuri delicte. Pentru a fi puse sub sechestru trebuie sa fie demonstrat ca acestea constituie probe in cadrul dosarului", a precizat ofiterul de presa al CNA, Angela Starinschi.

Aceste automobile figureaza in marturiile controversatului om de afaceri Ilan Shor, in prezent primar al orasului Orhei, depuse saptamana trecuta la Procuratura Generala, noteaza site-ul Moldova.org.

"La solicitarea lui V. Filat, in perioada anilor 2012-2014, prin intermediul companiilor pe care le controlam, erau procurate automobile de model Mercedes Viano, de care el se foloseste si in acest moment si care este inregistrat pe numele companiei Dufremall, doua masini Volkswagen Touareg, Porsche Macan, Toyota Land Cruiser si altele care au fost inregistrate pe persoane afiliate lui, indicate de acesta, dar pe care nu le cunosc", scrie in autodenuntul lui Shor.

De altfel, procurorii moldoveni au anuntat luni ca a fost initiata procedura de punere sub sechestru a bunurilor care apartin fostului lider al PLDM Vlad Filat, relateaza site-ul Prime.md.

Procurorii anticoruptie au afirmat de asemenea ca au gasit, in timpul perchezitiilor la domiciliul fostului premier Vlad Filat, acte care ar confirma partial acuzatiile descrise in denuntul lui Shor.

"Am depistat la domiciliul lui Vladimir Filat acte care atesta o legatura incontestabila asupra obiectului pe care il documentam, prin care se confirma in mare parte acel autodenunt si prin care se face o legatura cauzala cu fraudele de la Banca de Economii si celelalte doua banci", a declarat procurorul Adriana Betisor.

Printre actele ridicate s-ar gasi si documente secrete de la mai multe institutii de stat.

"Depistate acte brief secret de la diferite institutii publice. Si alte note informative ce tin de protestele din centrul capitalei, din care rezulta filarea mai multor persoane, inclusiv a unor politicieni", a spus procurorul Adriana Betisor.

Intre timp, oamenii legii i-au audiat pe primarul orasului Orhei Ilan Shor, fostul premier Iurie Leanca si seful Serviciului Vamal Tudor Balitchi.

Ofiterii, insa, au refuzat, deocamdata, sa spuna ce au declarat acestia. Adriana Betisor a explicat de ce nu a fost retinut si Ilan Shor, pentru dare de mita.

"Potrivit prevederilor legale, aceasta persoana, ca orice alta persoana, care face un autodenunt asupra unei infractiuni de corupere, legislatia Republicii Moldova il elibereaza de raspundere penala. Asta nu inseamna ca in restul cauzelor penale, unde dansul este banuit si are masura preventiva aplicata, nu va fi tras la raspundere penala", a adaugat procurorul.

Vlad Filat, acuzat de frauda bancara si luare de mita, a fost retinut joi seara, in baza unui mandat emis de Centrul National moldovean Anticoruptie (CNA), la scurt timp dupa ce Parlamentul de la Chisinau a decis suspendarea imunitatii sale juridice.

El a fost arestat preventiv pentru 30 de zile duminica si risca pana la 15 ani de inchisoare pentru coruptie si fraude in sistemul bancar.

Procurorul general al Republicii Moldova, Corneliu Gurin, a cerut suspendarea imunitatii fostului premier argumentand ca Vlad Filat trebuie anchetat pentru presupusa implicare directa in fraudele de la Banca de Economii (BEM).

In alt dosar, liderul PLDM este acuzat ca, in perioada in care a indeplinit functia de premier, ar fi primit 60 de milioane de dolari de la directorul companiei Dufremol, Ilan Shor. Potrivit sesizarii, exercitand functia de premier, Filat ar fi primit bunuri de la Ilan Shor pentru a inceta controalele la Dufremol, pentru a-l numi consul onorific in Rusia si pentru a acorda dreptul de comercializare a produselor petroliere.

De asemenea, Vlad Filat ar fi pretins bunuri si bani in valoare de peste 190 de milioane de dolari de la Ilan Shor, pentru a determina functionari guvernamentali sa ia decizii necesare asigurarii emiterii suplimentare de actiuni la BEM, fara participarea statului, fapt ce a generat diminuarea participatiei statului pana la 33,3% si preluarea controlului asupra BEM de catre Ilan Shor.