Casa Nationala de Asigurari de Sanatate va trebui sa isi schimbe politica si sa plateasca serviciile medicale in functie de rezultatul acestora, nu in functie de volum, astfel incat medicul de familie sa se simta motivat sa descopere anumite afectiuni in stadiu incipient, a declarat, sambata, la Targu Mures, presedintele Autoritatii Nationale de Management al Calitatii in Sanatate, Vasile Cepoi, informeaza Agerpres.

Vasile CepoiFoto: Agerpres

"Casa de Asigurari va trebui sa isi schimbe politica. CNAS trebuie sa plateasca pe serviciu, pe rezultat. Ai descoperit un cancer din cele cinci care pot fi descoperite in stadiul tratabil, iti dau o suma motivanta ca sa il descoperi si pe al doilea. Nici macar programele de screening nu vor rezolva aceasta problema. Daca interesul medicului de familie nu va fi motivat in acest sens, nu va fi determinat sa actioneze in acest sens, atunci nu vom obtine rezultate. In politica de sanatate trebuie sa merg pe rezultat. Unde am o problema? La cancere, pentru ca prevalenta cancerului este sub nivelul mediei europene, dar mortalitatea este peste nivelul mediei europene. Inseamna ca am un rezervor foarte mare de pacienti pe care nu-i cunosc si care apar si mor inainte ca eu sa mai pot sa fac ceva", a sustinut Vasile Cepoi, care a participat la Conferinta Nationala de Farmacoeconomie si Management Sanitar.

El a precizat ca obiectivul pe care il propune prin standardele pentru medicii de familie este acela de a se reveni la medicina omului sanatos, "care ar trebui sa fie principala activitate a medicului de familie", in sensul cunoasterii expunerii pacientilor la factori de risc.

"Aceasta este componenta principala care s-a pierdut, asta trebuie sa faca medicul de familie. Medicul de familie care scrie o trimitere, da o reteta nu mai este medic de familie. Prin aceste standarde, asta urmarim: ce sa faca medicul de familie. Se discuta despre faptul ca noi iradiem doar 14% dintre pacientii cu cancer. Daca astazi, cu crenguta fermecata am face sa avem centre de radioterapie suficiente sa-i iradiem pe toti, tot nu am obtine niciun rezultat. Pentru ca peste 60% dintre pacientii care ajung la medic sunt deja in faze depasite, deci vorbim despre paliatie, nu vorbim despre tratament", a subliniat Vasile Cepoi.

In opinia sa, trebuie gasita o modalitate ca medicul de familie sa depisteze cazurile cu risc de aparitie a unor cancere, macar pentru cele cinci tipuri care sunt depistabile din vreme - de san, de col uterin, de colon, de prostata si de piele.