Ministerul Muncii propune prelungirea, pentru a doua oara, a programului privind infiintarea de camine pentru persoanele varstnice in cladirile unor spitale desfiintate, inceput in 2011, cand au fost desfiintate 67 de spitale, din cauza ca autoritatile locale nu au bani sa sustina functionarea lor, informeaza Mediafax.

Ministerul Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice (MMFPSPV) a pus vineri in dezbatere publica un proiect de hotarare a Guvernului pentru modificarea Hotararii Guvernului nr. 212/2011 pentru aprobarea programului de interes national "Dezvoltarea retelei nationale de camine pentru persoanele varstnice", care prevede prelungirea acestuia cu inca doi ani, pana in octombrie 2017, din cauza faptului ca autoritatile locale nu dispun de fondurile necesare care sa asigure functionarea acestor camine.

Programul de interes national a fost destinat sustinerii functionarii caminelor pentru persoane varstnice infiintate prin reorganizarea unor unitati sanitare ineficiente, la acea data Ministerul Sanatatii luand decizia de a desfiinta 67 de spitale, care nu au mai fost finantate din fondul national unic de asigurari sociale de sanatate.

Initial, programul a fost aprobat cu un buget de 200.000.000 lei, luandu-se in calcul standardul de cost pentru caminele pentru persoane varstnice, revazut in Hotararea Guvernului nr.23/2010 privind aprobarea standardelor de cost pentru serviciile sociale, respectiv de 1.411 lei/beneficiar/luna, raportat la capacitatea totala a spitalelor, pentru a perioada de derulare de 33 de luni, dar nu mai tarziu de 31 decembrie 2013.

Dupa aproximativ trei ani de aplicare, prin H.G. nr.1027/2013, in decembrie 2013, programul a fost prelungit cu 22 luni, incepand cu data de 1 aprilie 2011, dar nu mai tarziu de 31 octombrie 2015 si, in acelasi timp, au fost extinse criteriile de eligibilitate pentru caminele pentru persoane varstnice administrate de autoritatile administratiei publice locale.

De asemenea, bugetul total al programului a fost redus de la 200.000.000 lei la 100.000.000 lei, finantarea fiind asigurata de la bugetul de stat, prin bugetul MMFPSPV care a asigurat totodata implementarea si monitorizarea acestuia.

Initiatorii documentului arata ca pana in prezent, prin program s-au finantat cheltuielile de functionare a 19 de camine pentru persoane varstnice, in suma totala de 51.023.823 lei.

"La 30 septembrie 2015, capacitatea totala a celor 19 camine finantate este de 966 de paturi iar numarul efectiv de beneficiari a crescut progresiv, in luna septembrie 2015 fiind inregistrati 889 de beneficiari cu sume platite 1.139.853 lei", se arata in nota de fundamentare.

Prin acelasi program s-au asigurat cheltuieli care privesc doar achizitia de consumabile necesare ingrijirii personale curente, de orteze si echipamente ortopedice, de echipamente si dispozitive medicale, de recuperare locomotorie, de gimnastica medicala si de intretinere, precum si de echipamente si materiale necesare functionarii atelierelor de terapie ocupationala, a salilor de gimnastica si de recuperare functionala, pentru oricare din caminele pentru persoane varstnice din sistemul public, pentru cresterea calitatii vietii beneficiarilor, in cuantum de 681.241 lei care se platesc pana la 30 octombrie 2015.

Initiatorii proiectului de act normativ arata ca, in prezent, autoritatile administratiei publice locale intampina mari dificultati in asigurarea resurselor financiare din bugetele proprii necesare finantarii ingrijirii in regim rezidential a persoanelor varstnice si majoritatea primariilor care beneficiaza de finantare din program s-au adresat in repetate randuri MMFPSPV pentru a solicita prelungirea programului, astfel incat sa nu fie nevoite sa limiteze admiterea in camine sau sa le inchida.