Mai multe ONG-uri protesteaza fata de initiativa legislativa inaintata de 36 parlamentari PSD si UNPR de a reintroduce in Codul penal infractiunea "ofensa adusa unor insemne", redenumita "ofensa adusa unor insemne nationale".

Potrivit ONG-urilor, infractiunea tocmai fusese eliminata din legislatia penala odata cu adoptarea noului Cod penal, scrie Mediafax.

"Potrivit propunerii legislative initiate de 'grupul celor 36', vor deveni infractori si vor fi pedepsiti cu maximum trei ani de inchisoare autorii si distribuitorii/difuzorii unor discursuri, scandari, articole, filme, cantece, desene/caricaturi care vor fi considerate de procurori si judecatori ca exprima lipsa de respect, fata de steagul tarii, de imnul tarii, de emblemele sau semnele folosite de autoritatile publice (de exemplu, lipsa de respect fata de ecusoanele si semnele ANAF, fata de stemele judetelor si municipiilor, fata de insignele politistilor sau magistratilor, fata de roba magistratilor etc.)", arata reprezentantii societatii civile.

In prezent, lipsa de respect fata de imn sau steag sunt sanctionate, prin reglementari speciale, cu amenda contraventionala (HG nr. 1157/2001).

ONG-urile mai spun ca sanctionarea prin amenda contraventionala a lipsei de respect fata de "insemnele nationale" este arhisuficienta, iar dublarea sa cu o sanctiune penala, care presupune ancheta penala, judecata penala si riscul pedepsei cu inchisoarea, "nu denota decat intentia stravezie a parlamentarilor din coalitia majoritara de a impiedica exprimarea in public a unor atitudini si opinii critice la adresa autoritatilor".

"Reamintim parlamentarilor ca, in loc de limitarea arbitrara a libertatii de exprimare, o forma mult mai credibila de a-si manifesta patriotismul consta in initierea unor proiecte de legi pentru transparenta deplina a activitatii autoritatilor publice, in scopul prevenirii faptelor de coruptie si de cheltuire discretionara a banului public. In consecinta, organizatiile adreseaza parlamentarilor solicitarea publica de a respinge acest proiect de lege 'patriotica'. In acelasi timp, solicita Presedintelui Romaniei, ca in cazul in care parlamentarii nu vor rezista ispitei cu iz electoral de a poza in vajnici patrioti, sa nu promulge eventuala lege de modificare a Codului penal prin care se intentioneaza reintroducerea infractiunii de 'ofensa adusa unor insemne'", se mai spune in comunicat.

Comunicatul este semnat de Asociatia pentru Apararea Drepturilor Omului in Romania - Comitetul Helsinki (APADOR-CH), Centrul pentru Jurnalism Independent, ActiveWatch, Centrul de Resurse pentru participare publica, Societatea Academica din Romania si Centrul Roman pentru Jurnalism de Investigatie.

Potrivit proiectului citat, fapta savarsita in public prin care se exprima dispret pentru insemnele Romaniei se va pedepsi cu inchisoarea de la 1 an la 3 ani. Fapta savarsita in public prin care se exprima dispret pentru emblemele sau semnele de care se folosesc autoritatile se va pedepsi cu inchisoare de la 6 luni la 2 ani.

Proiectul mai prevede ca prin dispret pentru insemnele Romaniei, pentru emblemele sau semnele de care se folosesc autoritatile se va intelege lipsa de consideratie sau de stima, sentimentul prin care se judeca un lucru ca fiind nedemn de atentie si defaimarea.

Cei 36 de parlamentari PSD si UNPR care au initiat proiectul precizeaza, in expunerea de motive, ca in Codul Penal aflat in vigoare nu se afla si prevederi de condamnare a persoanelor care manifesta dispret fata de insemnele Romaniei sau fata de emblemele sau semnele de care se folosesc autoritatile de stat, asa cum era stipulat in vechiul Cod Penal, in articolul 236.

"Conform proiectului de lege propus, prin incriminarea manifestarilor cu dispret fata de insemnele Romaniei, legea apara autoritatea de drept a statului roman, stat care este reprezentat la nivel european si international prin toate insemnele Romaniei care, conform Constitutiei (...), sunt: drapelul Romaniei, Ziua nationala a Romaniei, stema tarii si sigiliul statului", se arata in expunerea de motive a proiectului.

Initiatorii mai considera ca "dezincriminarea manifestarilor cu dispret fata de insemnele nationale menite sa descurajeze si sa pedepseasca actiuni cu un asemnea caracter poate conduce la exacerbarea acestor manifestari de dispret, nu doar ca si numar, ci si ca mijloace de realizare, ce merg de la forme verbale (cuvinte, discursuri, lozinci injurioase la adresa insemnelor sau emblemelor statului sau ale autoritatilor), la cele scrise (articole cu continut ofesator, desene) sau imbraca aspectul unor fapte (gesturi obscene, mimica dispretuitoare) sau acte materiale (distrugere, degradare, alterare) sau prin neindeplinirea unor semne de respect sau omiterea arborarii drapelului Romaniei in cazurile prevazute imperativ de lege".

"Proiectul de lege propus vine sa ofere o solutie care corecteaza acest vid legislativ, reintroducand in noul Cod Penal vechile prevederi ale art 236 care stipuleaza clar pedepsele pentru ofensa adusa insemnelor statului", mai mentioneaza initiatorii.

Printre cei 36 de parlamentari initiatori se afla Mihai Fifor, Marian Neacsu, Serban Mihailescu, Doina Silistru, Gabriela Firea, Florin Iordache, Gabriel Vlase, Marcel Ciolacu.

Proiectul se afla in consultare publica la Senat din 6 octombrie.