Presedintele Klaus Iohannis si seful Parlamentului European au facut joi scurte declaratii de presa, dupa ce au discutat peste o ora, in limba germana, dupa cum a subliniat Martin Schulz, in care au notat puncte comune de vedere in ce priveste sustinerea Turciei in criza migrantilor, necesitatea mentinerii libertatii de miscare a fortei de munca sau a apartenentei Romaniei la Spatiul Schengen.

HotNews.roFoto: Hotnews

"Am avut deosebitul privilegiu de a discuta in limba germana o ora intreaga cu presedintele unui stat membru UE", a spus seful Parlamentului European.

Iata mai jos cele mai importante declaratii facute de cei doi oficiali (sursa - Administratia Prezidentiala):

Martin Schulz:

  • Doamnelor si domnilor, va multumesc! In ceea ce priveste discutia pe care am purtat-o cu domnul Presedinte Iohannis as dori, in primul rand, sa-i urez oficial bun venit, aici, inca o data. Pentru noi este o zi extrem de bucuroasa astazi. Am discutat cu domnul Presedinte ordinea de zi a Consiliului de astazi, ne-am referit la tematica refugiatilor si am avut aici un consens destul de evident.
  • Am discutat despre reformele care mai sunt necesare in Uniunea Europeana in urmatorii ani si am discutat si despre dezbaterea pe care, probabil, o vom avea in ceea ce priveste propunerile pe care le va face Marea Britanie si dorintele pe care le va exprima Premierul David Cameron.
  • In ceea ce priveste aceasta colaborare, as vrea sa spun, in primul rand ca, in legatura cu Turcia, am discutat si despre situatia refugiatilor din Turcia chiar si despre faptul ca este nevoie sa gasim o solutie si ajutor pe care sa le aducem chiar la fata locului, in Turcia. Speram, bineinteles, la o rezolvare pasnica a conflictului din Siria, nu putem sa lasam lucrurile sa mearga asa cum sunt acum, iar in ceea ce priveste tarile vecine - Iordania, Libanul si Turcia - ele au cu toate nevoia noastra.
  • Si, in ultimul rand, as vrea sa va spun, de asemenea, si ca am avut deosebitul privilegiu de a discuta, pentru prima data, cu Presedintele unui stat, o ora intreaga in limba germana.

Klaus Iohannis:

  • Domnule Presedinte Schulz, in primul rand, multumesc pentru discutia de astazi si mai ales pentru primirea calduroasa. Este pentru mine o bucurie si o placere sa fiu aici, la Parlamentul European. Pentru mine este prima vizita de lucru la Parlamentul European, prima intalnire de acest fel cu Presedintele Parlamentului European, chiar daca, evident, ne-am intalnit de multe ori, cu alte ocazii. Am apreciat rolul deosebit de pozitiv si constructiv al domnului Presedinte, personal, in foarte multe chestiuni si dosare complicate pentru Uniunea Europeana si am aprofundat cateva din aceste chestiuni.
  • Nu vreau sa repet ce a spus domnul Presedinte, vreau doar sa detaliez un pic doua chestiuni pe care le-am abordat: chestiunea migratiei si chestiunea libertatii de miscare a fortei de munca. In chestiunea migratiei am fost de acord ca problema trebuie tratata in integralitate, nu pe parti. Trebuie sa mergem in aceasta abordare la sursa, trebuie sa tratam problema acolo unde apare si sa colaboram cu tarile de unde vin refugiatii.
  • Evident ca in acest complex de intrebari am ajuns si la tematica tarilor de tranzit, de exemplu, Turcia, cu care trebuie sa colaboram pentru a avea un control mai bun asupra miscarii refugiatilor. Am atins, evident, chestiunea sigurantei si asigurarii frontierelor exterioare ale Uniunii Europene si, in acest context, bineinteles ca a venit vorba si de spatiul Schengen. M-am bucurat sa constat ca si opinia domnului Presedinte este ca spatiul Schengen este demn de a fi pastrat si ca locul Romaniei este in interiorul spatiului Schengen.
  • In ceea ce priveste libertatea de miscare a fortei de munca avem acelasi punct de vedere: aceasta chestiune in niciun caz nu poate fi pusa sub semnul intrebarii, este o valoare castigata, care trebuie pastrata. Va multumesc!