Leii Gradinii Zoologice din municipiul Baia Mare - Lidia, Lavinia, Petrica, Tarhon Big si Marin au fost anesteziati dupa care a urmat o procedura medicala, au fost incarcati in custi speciale, imbarcati in camionete si transportati, miercuri, la aeroportul Frankfurt din Germania de unde, in cursul zilei de joi, vor ajunge in Africa de Sud cu un zbor cargo, informeaza Agerpres.

Leii Petrica, Lavinia si LidiaFoto: Vier Pfoten

Cele cinci feline au fost pregatite pentru obositoarea calatorie de o echipa a fundatiei Vier Pfoten din Bucuresti, ajutati de fostul ingrijitor si director al Gradinii Zoologice Baia Mare, dr. Adin Miclaus, care regreta faptul ca dupa desfiintarea gradinii, leii nu si-au mai gasit un loc in tara, desi au fost numeroase incercari de a-i preda unei gradini zoologice.

"E un moment trist pentru mine, dar in acelasi timp ma bucur pentru ca vor ajunge sa traiasca intr-un habitat mult mai mare, practic revin in mediul lor de origine, desi o parte dintre ei s-au nascut in captivitate (...), posibilitatile de realocare a leilor au inceput in urma cu doi ani, cand s-a inchis gradina zoologica, apoi am construit la marginea orasului un centru de reabilitare si ingrijiri, am inceput demersurile pentru transferul lor intr-o unitate autorizata. Pe unul dintre acestia am reusit sa-l predam la zoo Hunedoara, iar colegii de la Vier Pfoten ne-au ajutat cu relocarea acestor in mediul lor natural. Chiar ma bucur pentru ei (...), i-am ingrijit 13 ani si sunt bucuros ca pleaca, iar prin demersul nostru se gaseste o finalitate prin reasezarea lor in habitatul lor natural", a spus dr. Adin Miclaus.

Potrivit unuia dintre reprezentantii fundatiei implicate in transferul felinelor din Baia Mare, spatiul in care vor ajunge sa traiasca in Africa de Sud se intinde pe zeci de hectare si au hrana asigurata.

"Noi, in Africa de Sud avem o rezervatie LIOSNROCK, un spatiu de sute de hectare, in care exista tarcuri pentru lei. Nu sunt reintegrati in salbaticie deoarece un animal salbatic care sta atat de multa vreme in captivitate nu se mai poate integra 100%, sa isi reia comportamentul natural. Daca ar fi sa-i lasam liberi, procesul de reeadaptare ar fi unul foarte indelungat si atunci avem acest loc minunat in cadrul rezervatiei in care leii sunt monitorizati, hraniti, dar stau liberi pe zeci de hectare", a spus Viorica Tulpan, coordonator programe nationale al Fundatiei Vier Pfoten.

In gradinile zoo din Romania traiesc in prezent 175 de feline mari, potrivit datelor oficiale. Cei mai multi sunt lei (82), tigri (57) si jaguari (17), restul fiind lincsi (12), leoparzi (4) si pume (3). 24 dintre aceste animale traiesc in prezent in gradini zoo care si-au pierdut autorizatia, precum cele din Craiova, Turda sau Galati. In multe dintre aceste gradini, animalele sunt tinute in conditii mizere, in tarcuri foarte mici, fara un tratament medical de specialitate sau hrana adecvata.

Precizare: Serviciul de presa al Primariei din Valcea a precizat ca gradina zoologica din acest oras detine autorizatie de functionare, a fost reabilitata recent si nu figureaza in randul celor care si-au pierdut autorizatia, asa cum se preciza initial in stire.