Consiliul National de Integritate cere Camerei Deputatilor sa revoce mandatului deputatului PSD Constantin Adascalitei, in conformitate cu decizia definitiva a Inaltei Curti de Casatie si Justitie.

"Avand in vedere faptul ca au trecut mai bine de sase luni de la decizia Inaltei Curti de Casatie si Justitie prin care s-a respins recursul deputatului Adascalitei Constantin impotriva sentintei Curtii de Apel Iasi, cu consecinta mentinerii ca legal si temeinic a raportului de evaluare emis de A.N.I. cu privire la starea de incompatibilitate a acestuia, precum si faptul ca, pana la acest moment, Comisia juridica, de disciplina si imunitati din Camera Deputatilor nu a depus diligentele necesare privind incetarea de drept a mandatului de deputat, Consiliul National de Integritate, in calitatea sa de garant al independentei operationale a Agentiei, solicita Parlamentului Romaniei aplicarea si respectarea deciziei I.C.C.J., precum si a actelor emise de A.N.I., ramase definitive conform prevederilor legale, si care comporta consecinte juridice", se arata intr-un comunicat al Consiliului National de Integritate.

Potrivit sursei citate, neaplicarea deciziilor ANI "afecteaza angajamentele asumate de Romania in ceea ce priveste prevenirea si combaterea incidentelor de integritate ori a fenomenelor de coruptie. Mai mult, Consiliul apreciaza faptul ca respectarea ordinii juridice in statul de drept este o obligatie care incumba Parlamentului Romaniei, in calitatea sa de autoritate legiuitoare".

Comisia juridica a Camerei Deputatilor nu a luat, saptamana trecuta, o decizie cu privire la solicitarea ANI de incetare a mandatului lui Constantin Adascalitei, declarat definitiv incompatibil, si solicita Biroului Permanent sa ceara Agentiei de Integritate date suplimentare cu privire la situatia acestuia.

Ministrul delegat pentru relatia cu Parlamentul, Eugen Nicolicea, a sustinut, in timpul dezbaterilor din cadrul Comisiei, ca solicitarea ANI nu prevede cu ce functie a fost incompatibil deputatul si in ce perioada, astfel incat nu se poate lua in acest moment o decizie. Mai mult, Nicolicea sustine ca mandatul nu ii poate inceta in cazul in care deputatul nu s-a aflat in stare de incompatibilitate in actuala functie. Aceste argumente au fost insusite de catre deputatii juristi, care au solicitat informatii suplimentare cu privire la situatia lui Adascalitei de la Agentia Nationala de Integritate.

ANI a solicitat, inca din luna mai, Camerei Deputatilor revocarea din functie a deputatului Constantin Adascalitei, dupa ce instanta suprema a decis definitiv ca acesta a fost in incompatibilitate in perioada in care a avut functia de consilier local in Consiliul Local Iasi.

Solicitarea a fost transmisa conducerii Camerei Deputatilor, impreuna cu raportul de evaluare a starii de incompatibilitate in cazul deputatului Constantin Adascalitei, ramas definitiv si irevocabil prin decizia Inaltei Curti de Casatie si Justitie, in vederea aplicarii sanctiunii disciplinare de revocare din functie, respectiv pentru constatarea interdictiei exercitarii unei functii sau demnitati publice pe o perioada de trei ani, se arata intr-un comunicat de presa al ANI.

Inalta Curte de Casatie si Justitie a respins, in 23 martie, recursul lui Constantin Adascalitei impotriva sentintei din 2012 a Curtii de Apel Iasi, privind mentinerea ca legal si temeinic a raportului de evaluare emis de Agentia Nationala de Integritate cu privire la starea de incompatibilitate a lui Adascalitei.

Agentia Nationala de Integritate a constatat, in 15 iunie 2012, ca Adascalitei, consilier judetean la Consiliul Judetean Iasi la data finalizarii raportului de evaluare, a incalcat regimul juridic al incompatibilitatilor, intrucat firma la care acesta era asociat, SC Olimpic 2000 SRL, a incheiat, in martie 2009, un contract in cuantum de 3.354 de lei cu SC Lucrari Drumuri si Poduri SA, societate comerciala al carei unic actionar era CJ Iasi, incalcand, astfel, prevederile articolului 90 din Legea 161/2003.

Potrivit articolului 25, alineatul 3 din Legea 176/2010, fapta persoanei cu privire la care s-a constatat starea de incompatibilitate constituie temei pentru eliberarea din functie. Persoana eliberata sau destituita din functie sau fata de care s-a constatat existenta starii de incompatibilitate este decazuta din dreptul de a mai exercita o functie sau o demnitate publica, cu exceptia celor electorale, pe o perioada de trei ani de la data eliberarii, destituirii din functia ori demnitatea publica respectiv, sau a incetarii de drept a mandatului.

Constantin Adascalitei (PSD) este la primul mandat de deputat, el fiind ales in 2012, intr-un colegiu din Iasi. Anterior, Adascalitei a fost vicepresedinte al Consiliului Judetean Iasi (2008-2012), viceprimar al municipiului Iasi (2004-2008) si consilier municipal (2000-2004). Deputatul a detinut, in perioada 2002-2012, functia de vicepresedinte al PSD - filiala Iasi.