Presedintele Klaus Iohannis a declarat miercuri ca declaratiile critice formulate de seful Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, la adresa politicii occidentalilor fata de Rusia sunt surpinzatoare.

Klaus Iohannis si Jean-Claude JunckerFoto: Captura video

"Aceasta pozitie e una surprinzatoare si voi afla mai multe detalii cu ocazia intalnirilor de la Consiliul European. E neobisnuit ca presedintele CE sa faca declaratii in chestiuni cheie fara sa armonizeze aceste declaratii cu statele membre. Prefer sa aflu ce a dorit sa spuna si dupa aceea sa comentam", a spus seful statului roman, inainte de a pleca la Bruxelles.

In urma cu o saptamana, Juncker afirmase ca occidentalii trebuie sa "trateze Rusia corect" si sa ii vorbeasca de la egal la egal, criticandu-l pe presedintele american Barack Obama pentru faptul ca a calificat Moscova drept putere regionala.

"Trebuie, o spun deschis, sa ii tratam pe rusi corect. Stiu din conversatiile mele cu Putin ca nu accepta fraze ca cea in care Barack Obama a spus ca Rusia este o putere regionala. Ce vrea sa insemna asta! Nu vorbim asa de Rusia!", a spus el, intr-o conferinta la Passau, in sudul Germaniei.

"Rusii vor sa fie tratati de la egal la egal si aici rusii au dreptate", a sustinut el, "nu trebuie impinsi in spatele scenei pentru ca, asa cum am vazut, fac sa se vorbeasca despre ei foarte repede", a continuat presedintele Comisiei Europena.

Juncker a subliniat insa ca Rusia trebuie sa faca "progrese masive". "Maniera in care au actionat in dosarul Crimeea, afacerea Ucrainei estice, nu merge", a spus el.