Presedintele Senatului, Calin Popescu-Tariceanu, a anuntat ca proiectul de Lege privind ratificarea Acordului de asistenta financiara rambursabila intre Romania si Republica Moldova, semnat la Chisinau, la 7 octombrie 2015, va intra luni pe ordinea de zi a plenului Camerei superioare, urmand ca apoi sa fie trimis la presedintele Klaus Iohannis la promulgare.

"Ieri am avut o discutie cu prim-ministrul Republicii Moldova, Valeriu Strelet, caruia i-am promis ca Senatul va face toate demersurile ca acest proiect de lege sa fie aprobat cat mai repede. Azi am decis trimiterea la comisiile de specialitate pentru rapoarte, luni va intra pe ordinea de zi si probabil tot luni il vom trimite la presedinte conform procedurilor legale", a declarat, miercuri, Tariceanu, dupa sedinta Biroului permanent, potrivit Agerpres.

Deputatii au ratificat marti Acordul privind asistenta financiara rambursabila intre Romania si Republica Moldova, in valoare de maximum 150 de milioane de euro, document semnat la Chisinau, la 7 octombrie 2015. Documentul a primit 312 voturi pentru si trei abtineri.

Potrivit memorandumului aprobat de partea romana, Guvernul Republicii Moldova solicita examinarea posibilitatii acordarii unui imprumut in valoare de 150 de milioane de euro pe termen de cinci ani, cu tragerea imprumutului in trei transe, prima in suma de 60 de milioane de euro in 2015, a doua de 50 de milioane de euro in 2016 si a treia de 40 de milioane de euro in 2017.

Conform documentului mentionat, motivul solicitarii acestui imprumut il constituie "sursele insuficiente pentru finantarea deficitului bugetar estimat la 3,8% din PIB in 2015".

Premierul Victor Ponta a declarat marti seara, intr-o conferinta de presa comuna cu omologul sau moldovean Valeriu Strelet, ca Republica Modoldova are nevoie de ajutor financiar in acest moment, si ca Romania este singura in masura sa o ajute, amintind ca deputatii au aprobat in unanimitate Acordul privind asistenta financiara rambursabila intre Romania si Republica Moldova, in valoare de maximum 150 de milioane de euro.

Strelet a multumit guvernului si presedintelui Klaus Iohannis, aratand ca apreciaza faptul ca autoritatile romane au actionat atata de rapid sprijinind Republica Moldova.