Femeile nu mai pot naste in cadrul Spitalul Municipal din Mangalia dupa ora 16:00 pentru ca linia de garda se inchide. Situatia a fost creata de lipsa moaselor care sa asiste la nastere gravidele, dar si de faptul ca multe dintre femeile care ajung la acest spital nu sunt in evidenta medicilor, scrie Cuget Liber.

MaternitateFoto: Agerpres

Potrivit sursei citate, unitatea sanitara a ramas fara doua dintre moasele care lucrau pe tura de noapte astfel incat nu va mai putea asigura asistenta la nastere dupa ora 16:00.

Managerul unitatii sanitare a declarat ca gravidele vor fi redirectionate catre Spitalul Judetean Constanta, spital cu care a fost incheiat un acord de colaborare.

"Trebuie sa spui si ce lipsuri ai in spital, iar noi vrem sa fie foarte clara aceasta situatie! In Spitalul Municipal Mangalia nu exista linie de garda pe obstetrica si nu a existat niciodata pentru ca am fi avut nevoie de cel putin 5-6 medici pentru asta. Situatia din prezent a fost creata de faptul ca ne-au plecat doua moase si ca dupa ora 16,00 nu vom mai putea asigura asistenta la nastere pentru gravidele care vin din localitatile invecinate si care nu sunt in evidenta medicilor din spital. Adica, noi informam aceste gravide ca e mult mai bine pentru ele sa fie luate in evidenta unui medic de familie si apoi in evidenta unui medic ginecolog din spital care sigur se va deplasa la unitatea sanitara si dupa ora 16,00, daca gravida trebuie sa nasca. Oricum au venit doua astfel de cazuri in ultima perioada, deci nicio gravida nu ramane neasistata, iar medicii isi fac in continuare datoria", a declarat, pentru Cuget Liber, dr. Liviu Mocanu, managerul Spitalului Municipal Mangalia.

Mnagerul unitatii sanitare precizeaza ca din 43 de medici din spital, doar 6 sunt din Mangalia, si ca, desi multe posturi sunt scoase la concurs in cadrul spitalului, nu s-au inghesuit prea multe cadre medicale sa faca naveta. Mai mult decat atat, medicii care lucreaza deja in spital nu pot face mai mult de 5-6 garzi pe luna.

Acesta mai precizeaza ca a mai incheiat un protocol cu Spitalul Judetean Constanta pentru a trimite la ei o asistenta pe neonatologie care sa capete experienta si alte trei de pe obstetrica. "Acestea vor invata mai ales cum sa se descurce cu copiii nascuti cu probleme. Vom incerca sa acoperim necesarul pana cand se vor ocupa toate posturile disponibile", a completat managerul, potrivit sursei citate.