Procurorii DIICOT fac, miercuri dimineata, 93 de perchezitii, majoritatea la persoane fizice, in sapte judete Cluj, Alba, Brasov, Mures, Harghita, Maramures, Satu-Mare si municipiul Bucuresti. Anchetatorii au in vizor mai multe persoane sunt suspectate de evaziune fiscala si fals in inscrisuri, informeaza un comunicat al DIICOT.

Potrivit DIICOT, 11 persoane ar fi adus masini de lux in tara si s-au sustras de la plata TVA, printr-o serie de mecanisme.

In perioada 2009-2015, membrii gruparii au comercializat autoturisme prin intermediul unor societati comerciale interfata care derulau activitati de comert evidentiate in documentele contabile cu autoturisme de lux achizitionate de la societati comerciale intermediare, acestea aprovizionandu-se, la randul lor, de pe piata intracomunitara de astfel de bunuri (in principal din Germania).

Pentru deducerea TVA de plata in urma vanzarii autoturismelor de catre societatile intermediare, au fost inregistrate in contabilitate achizitii fictive de la firme fantoma, infiintate de catre membrii grupului avand drept scop acumularea obligatiilor de plata catre bugetul de stat.

Autoturismele achizitionate intracomunitar erau revandute cu preturi inferioare celor de achizitie. Prin aceasta modalitate s-a urmarit obtinerea unui pret competitiv pentru clientii firmelor de interfata si totodata inregistrarea in evidentele contabile ale firmelor din palierul 2 a unui TVA de plata in cuantum cat mai redus.

Prejudiciul produs bugetului de stat este de aproximativ 4.500.000 euro, reprezentand TVA eludat de la plata prin evidentierea de documente atestand cheltuieli nereale cu achizitii fictive provenind de la o structura cuprinzand peste 40 de societati comerciale "fantoma" care nu au declarat achizitii interne, nu au evidentiat in contabilitate livrarile, ulterior fiind cesionate unor cetateni din Ungaria.